Bayir Mahallesi'nin Simgesi Çinar Agaci Asirlara Meydan Okuyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinin turistik ve kirsal Bayir Mahallesi’nde bulunan ve mahallenin simgesi haline gelen asirlik çinar agaci ilgi odagi olmaya devam ediyor.

Bayir Mahallesi'nin Simgesi Çinar Agaci Asirlara Meydan Okuyor
Marmaris’e 30 kilometre mesafedeki Bayir Mahallesi’nde bulunan Anitlar Kurulu tarafindan ’anit agaç’ olarak tescillenen ve tahminlere göre 2 bin yillik olan çinar agaci yillara meydan okuyor. Birkaç yil önce asiri rüzgardan dallari zarar gören agaç tüm heybeti ile köy meydaninda ziyaretçilerini agirliyor. 1995 yilinda anit agaç olarak tescil edilen tarihi çinar agacina mahalleli gözü gibi bakiyor. Agaç yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekiyor. Batil inanca göre de 20 asirlik agacin etrafindan bes tur atan mutlu bir haber aliyor ya da tipki çinar agaci gibi uzun ömürlü olacagina inaniliyor.

Istanbul’dan ailesi ile tatile gelen Ece Koptagel, "Ailemle Istanbul’dan bayram tatiline geldik, agacin bilgilerini hemen okudum buradan birileri de agacin etrafinda 5 tur dönersem mutlu haber alacagimi söyleyince ben de denileni yaptim. Insallah denilen gibi güzel haberler alirim" dedi.

Baska bir ziyaretçi Zehra Çakin da, "45 yasindayim ve hayatimda ilk defa Marmaris’e geldim. Resmen asik oldum, hele bu agacin bu kadar uzun ömürlü oldugunu ögrenince çok duygulandim" seklinde konustu.

Zeliha Çetinkaya ise, "Marmaris turuna çikalim dedik agacin da öyküsünü duymustum gelip görmek istedim. Gerçekten çok etkileyici bence herkes ziyaret etmeli" ifadelerini kullandi.

Anit agacin etrafinda kurulan çay bahçelerinde ise mahalleli kadinlarin yaptiklari gözlemeler ve daglardan topladiklari kekik, adaçayi gibi ürünler satiliyor. Agaç, Bayir Mahallesi’nin hem simgesi hem de gelir kaynagi olmus durumda.
Kaynak: İHA