Japonya'dan Küba'ya 'Vatandaslarin Istediklerine Kulak Ver Çagrisi'

Japonya, Karayipler bölgesi ülkelerinden Küba'da bir süredir devam eden hükümet karsiti gösterilerde "Küba vatandaslarinin taleplerine kulak verilmesi" çagrisinda bulundu.

Japonya Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, Orta Amerika turu kapsaminda gittigi Panama'da telefon yoluyla görüstügü Kübali mevkidasi Bruno Rodriguez'e, muhalif gösterilere yönelik tavsiyede bulundu.

Kamu yayincisi NHK'nin haberine göre Küba geneli protestolari ülkesinin yakindan izledigini belirten Motegi, Küba'dan "vatandaslarinin çagrilarina kulak verilmesi ve ülkedeki durumun iyilestirilmesini" istedi.

Ada ülkesi Küba'nin büyüme potansiyeli olduguna dikkati çeken Motegi, Japonya'nin sürdürülebilir ekonomik is birligi için Küba'nin serbest, açik ve kurala dayali is ortaminin olusturmasi gerektigini söyledi.

Motegi, bölge turu kapsaminda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini gerekçesiyle Küba ziyaretini iptal etmisti.

- Küba'da hükümet karsiti gösteriler

Küba'da hafta sonu binlerce kisi, düzenledikleri gösterilerde ülkede kötülesen ekonomik sartlari protesto edip hükümetten özgürlük istemisti.

Göstericiler, "kahrolsun diktatörlük" ve "özgürlük istiyoruz" seklinde sloganlar atmis, sosyal medyada ise bazi bölgelerde yagma olaylarinin meydana geldigi görüntüler paylasilmisti.

Kötüye giden ekonomi, gida ve ilaç kitligiyla yükselen fiyatlardan hükümeti sorumlu tutan göstericiler, yetkilileri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizini yönetememekle suçlamisti.

Küba Devlet Baskani Diaz-Canel ise Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenerek, "Vatanimizin egemenligini teslim etmeyecegiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunmasi için sokaklara çikmaya çagiriyoruz." ifadesini kullanmisti.

Diaz-Canel, 12 Temmuz'da düzenledigi basin toplantisinda, Küba halkinin mutsuzlugunun baslica sebebinin ABD yaptirimlari oldugunu belirterek, ülkede meydana gelen gösterileri "vandalizm" olarak nitelendirmisti.

Kaynak: AA