Uzmanindan Yaz Hastaliklarindan Korunma Önerileri

Bayindir Kavaklidere Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serpil Kilinç: 'Sicakliklarin yükselmesiyle açik havada geçirilen saatler artiyor. Bu durum 'yaz hastaliklari' olarak adlandirdigimiz günes çarpmasindan enfeksiyonlara, böcek isirmasindan besin zehirlenmelerine kadar birçok tatsiz durumu beraberinde getiriyor' 'Günesin yogun oldugu zamanlarda disarida bulunulmamali. Disari çikarken gözlük ve sapka takilmali'

Bayindir Kavaklidere Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serpil Kilinç, sicakliklarin yükselmesiyle açik havada geçirilen saatlerin arttigini belirterek, "Bu durum 'yaz hastaliklari' olarak adlandirdigimiz günes çarpmasindan enfeksiyonlara, böcek isirmasindan besin zehirlenmelerine kadar birçok tatsiz durumu beraberinde getiriyor." ifadesini kullandi.

Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Kilinç, yaz hastaliklarindan korunmak için yapilmasi gerekenleri aktardi.

Sicakliklarin yükselmesiyle açik havada geçirilen saatlerin arttigini belirten Kilinç, "Bu durum 'yaz hastaliklari' olarak adlandirdigimiz günes çarpmasindan enfeksiyonlara, böcek isirmasindan besin zehirlenmelerine kadar birçok tatsiz durumu beraberinde getiriyor." ifadesini kullandi.

Uzun süre günese veya yüksek sicakliktaki ortamlara maruz kalmanin, vücut isisinin terlemeyle dengelenememesine ve sicak çarpmasi denilen durumun ortaya çikmasina neden oldugunu aktaran Kilinç, sicak çarpmasinin ilk belirtilerinin terli ve soguk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas kramplari, bas agrisi, bas dönmesi, bulanti, kusma, idrar koyulasmasi olarak siralanabilecegini bildirdi.

Kilinç, sicakligin artmaya devam etmesi halinde cildin kuru sicak ve kirmizi bir hal alacagini, vücut isisinin yükselecegini, solunum ve nabzin hizlanacagini, davranis bozuklugu ve bilinç bulanikliginin gelisecegini kaydetti.

Asiri sicaklar nedeniyle gidalarin iyi saklanamayabildigini belirten Kilinç, yetersiz hijyenden kaynaklanan bulanti, kusma, karin agrisi, ishal gibi sikayetlerle ortaya çikan besin zehirlenmelerine de yaz aylarinda sikça rastlandigini vurguladi.

- Bakimsiz klimalara ve piknikte böceklere dikkat

Serpil Kilinç, yaz mevsiminde klima bakimlari tam yapilmayan ortamlarda bulunmanin öksürük, burun akintisi, yaygin kas-eklem agrisi, bas agrisi, yüksek atesle seyreden atipik enfeksiyonlara neden olabildigini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ayrica, yazin açik havada, piknik yerlerinde, yesil alanlarda bulunmak böcekler araciligiyla bulasan hastaliklarin görülme sikliginin artmasina sebep oluyor. Sivrisinek isirmasi sitma hastaliginin yaygin oldugu bölgelerde oldukça tehlikeli. Ari sokmasi alerjik reaksiyona neden olabileceginden dikkatli olunmasi gerekiyor. Kene isirmasi, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina sebebiyet veriyor."

Asiri sicaklarin tetikledigi kronik hastaliklara deginen Kilinç, özellikle sicakligin, kalp ve damar hastaliklari açisindan riski yükselttigini, sicak hava ile birlikte bacak ve kollardaki damarlarin genisleyerek dolasimda yavaslamaya ve kalp hizinda artisa neden oldugunu aktardi.

Kalp hizinin artmasinin kalp krizi riskini artirdigini vurgulayan Kilinç, sivi kaybinin artmasinin idrar yolu enfeksiyonu, tas olusma riskinin artmasi, akut böbrek yetmezligi gibi birçok ciddi saglik problemine yol açabildigini, nem oraninin yükselmesinin ve ani isi artislarinin migren ataklarini tetikledigini kaydetti.

- Yaz aylarinda hastaliklardan korunmak için yapilmasi gerekenler

Serpil Kilinç, yaz aylarinda görülen hastaliklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri söyle siraladi:

"Günesin yogun oldugu zamanlarda disarida bulunulmamali. Disari çikarken gözlük ve sapka takilmali. Uygun faktörlü günes koruyuculari kullanilmali. Ince ve açik renkli kiyafetler tercih edilmeli ve bol sivi tüketilmeli. Yiyecekler buzdolabinda belirli bir isinin altinda saklanmali ve pisirildikten sonra hemen tüketilmeli. Kabuklu meyveler yikanilsa bile soyarak yenilmeli. Hijyen kurallarina dikkat edilmeli. Havuza girmeden önce ve çiktiktan sonra mutlaka dus alinmali. Yaz aylarinda günesin geç batmasi nedeniyle yeme, içme ve uyku düzeninde degisiklige gidilmemeli. Spor serin ortamlarda yapilmali ve agir egzersizlerden kaçinilmali."
Kaynak: AA