Minik Eller Okul Bahçesinde Olusturulan Serada Mevsimine Göre Ürünler Yetistiriyor

Zonguldak'in Alapli ilçesindeki Gümeli Ilk ve Ortaokulunda olusturulan tarlasera tasarim beceri atölyesinde ögrenciler, yerli tohumlar kullanarak mevsimine göre yetistirdikleri domates, salatalik, biber, patates, fasulye gibi ürünlerle hem yasam becerileri kazaniyor hem de üretimin degerini uygulayarak ögreniyor Müdür vekili Soner Arslanoglu: 'Bölgemiz kirsal kesimde oldugu için ögrencilerimize hem akademik anlamda hem kendi hayatlarini idame ettirme noktasinda altyapiyi hazirlamaya çalistik' 'Bu ürünleri ögrencilerimiz kendileri diktiler, kendileri suluyorlar ve ortaya çikan mamulleri de burada kendileri tüketiyorlar'.

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'in Alapli ilçesindeki Gümeli Ilk ve Ortaokulunda ögrenciler, okul bahçesinde olusturulan serada yetistirdikleri organik sebze ve meyvelerin tarladan sofraya ulasmasina taniklik ediyor.

Gümeli beldesinde 97 ögrencisi ve 12 ögretmeni bulunan, ögrencilerin tasimali egitimle ögrenim gördügü okulda müdür vekili olarak görev yapan Soner Arslanoglu ve okul yönetimi, tarla-sera ile peyzaj atölyesi olusturdu.

"Beraber üretelim, birlikte tüketelim" sloganiyla tarla-sera tasarim beceri atölyesini hayata geçiren okul yönetimi ve ögrenciler, yerli tohumlar kullanarak mevsimine göre fasulye, domates, salatalik, biber, patates, sogan, çilek gibi ürünler yetistirdi.

Peyzaj atölyesinde de "Çevremizi güzellestiriyoruz" sloganiyla çiçek diken ögrenciler, yaptiklari çalismalarla hem eglendi hem de ögrenme imkani buldu.

- "Ögrencilerimiz degerler egitimini burada kazanmis oluyor"

Müdür vekili Soner Arslanoglu, AA muhabirine, Milli Egitim Bakanliginin 2023 vizyonu kapsaminda yapilmasi gerekenlerden hareketle çalismalar yaptiklarini ve projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Bölgeye uygun, ögrencilerin yapabilecegi her seyi yapma gayretinde olduklarini belirten Arslanoglu, "Tasarim beceri atölyelerini iki yilda hayata geçirdik. Ögrencilerim kendileri ürettikleri ürünleri kendileri tüketerek, bir nebze üretmenin vermis oldugu hazzi da kendileri yasayarak bakanligimizin davranissal boyuttaki her hedefine uygun hareket ediyorlar. Bölgemiz kirsal kesimde oldugu için ögrencilerimize hem akademik anlamda hem kendi hayatlarini idame ettirme noktasinda altyapiyi hazirlamaya çalistik." diye konustu.

Arslanoglu, ögrencilerin tarla atölyesinde mevsimine uygun her ürünü yetistirdigini aktararak, söyle devam etti:

"Bu ürünleri ögrencilerimiz kendileri diktiler, kendileri suluyorlar ve ortaya çikan mamulleri de burada kendileri tüketiyorlar. Ögretmenlerinin rehberliginde siniflarda domatesten tursu yaptilar. Çocuklar kendileri bir seyler yapmanin mutlulugunu yasiyorlar, bizler de buna rehberlik etmenin mutlulugunu yasiyoruz. Ögrencilerimiz buradan sadece bilgi birikimleriyle degil, davranissal ve degerler egitimini burada kazanmis oluyor. Agaç yasken egilir mantigini burada kaparsa yarin bir gün zorlanmadan, 'Bunu görmüstüm, yapabilirim.' diyerek hayata hazirlanmis olur. Daha dolu bir sekilde hayatini idame ettirmis olur."

Ögrencilerin okulu ürettikleri, paylasim yaptiklari yer olarak gördüklerini ifade eden Arslanoglu, ülkenin pek çok yerinde fedakar ögretmenler sayesinde ülkesini seven ve üreten bireyler yetistigini, kendi okullarinda da bunun için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Ögrencilerden Sinem Yalçin ise ögretmenlerinin kendilerine fidanlar getirdigini, onlari diktiklerini, suladiklarini ve daha sonra ürünlerini topladiklarini anlatti.

Ögrencilerden Eda Nur Bilgen ise sinif arkadaslariyla birlikte birçok ürün ektiklerini, birlikte üretimde bulunduklari için mutlu olduklarini dile getirdi.

Kaynak: AA