Küresel Piyasalar ABD Tarim Disi Istihdam Verisini Bekliyor

Küresel piyasalarda makroekonomik veriler ve delta varyantina iliskin gelismelerle yön arayisinin sürdügü görülürken, bugün ABD'de açiklanacak tarim disi istihdam ve issizlik orani verileri yakindan takip edilecek.

Delta varyantina yönelik gelismelerin yani sira enflasyonist kaygilar ve para politikalarina yönelik belirsizlikler gündemin odagindaki yerini korurken, gözler bugün ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faiz artirimi zamanlamasi açisindan sikça isaret edilen ABD'de istihdam piyasasi gelisimine dair mevcut tabloyu netlestirecek son verilere çevrildi.

ABD'de çarsamba günü haziran ayi ADP özel sektör istihdami 692 bin artisla piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gelmis, dün de açiklanan haftalik issizlik maasi basvurulari 364 bine gerilemisti. Bu kapsamda bugün açiklanacak tarim disi istihdam ve issizlik orani verileri ile yatirimcilarin istihdam piyasasina dair soru isaretleri büyük ölçüde giderilmis olacak.

Dün günün yakindan takip edilen bir baska gelismesi OPEC+ grubu 18. Bakanlar Toplantisi oldu. Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlari, piyasa kosullarini degerlendirmek ve agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasini görüsmek için dün video konferans yöntemiyle bir araya geldi ancak toplantidan herhangi bir karar çikmadi. OPEC'ten yapilan açiklamada, toplantilara bugün devam edilecegi belirtilirken, petrol üretiminde kademeli artis önerildigi basina yansidi.

Toplanti öncesinde enerji hisselerine gelen alimlarla pay piyasalarinin genel olarak alis agirlikli bir seyir izledigi görülürken, Brent petrolün varil fiyati bir anlasma çikmamasi ile dün 76,6 dolarla Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardindan bugün 75,6 dolar civarindan alici buluyor.

Bu gelismelerin yani sira dün ABD'de haftalik issizlik basvurularindaki düsüs ve ISM Imalat Endeksi'nin 62,1'e gerilemesine karsin yüksek seviyelerini korumasi sonrasi New York borsasinda alis agirlikli bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,38, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 yükseldi. Dolar endeksi dün yükselisini 4'üncü güne tasimasinin ardindan bugün 92,6 seviyelerinde yatay hareket ediyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise dün yüzde 1,48 seviyelerinden yüzde 1,45'e kadar gerilemesinin ardindan bugün yeniden yüzde 1,47 seviyelerine yükseldi.

Avrupa tarafinda delta varyantina iliskin gelismeler gündemin odaginda kalmaya devam ederken, Ingiltere Basbakani Boris Johnson kisitlamalari hafifletmenin 4. adiminin nasil olacagini gelecek birkaç gün içinde açiklayacagini, asilarin piyasaya sürülmesinin ardindan vaka sayisi ile ölümler arasindaki baglantinin kirildigini söyledi. Dün OPEC+ toplantisi öncesi kapanan Avrupa borsalarinda, enerji hisseleri öncülügünde pozitif bir seyir izlendi. Avro Bölgesi'nde imalat sanayi PMI'nin haziranda 63,4'e yükselmesi ve issizlik oraninin mayista 0,2 puanlik düsüsle yüzde 7,9'a gerilemesi de pay piyasalarindaki pozitif havayi destekledi. Bu gelismelerle Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,25'lik, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71'lik ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,47'lik deger kazandi. Avro/dolar paritesinin ise dün 1,1837 ile yaklasik 3 ayin en düsük seviyelerine gerilemesinin ardindan bugün düsüsünü 5'inci güne tasidigi ve 1,18'in üzerindeki seyrine devam ettigi görülüyor.

Asya tarafinda dün Çin Komünist Partisinin 100. yil dönümü kutlamalarinin sona ermesinin ardindan kapanisa yakin Sanghay bilesik endeksi yüzde 1,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 geriledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyretti. Analistler, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in kutlamalarda verdigi mesajlarin jeopolitik risk algisini artirmasinin Sanghay ve Hang Seng endekslerinin negatif ayrismasinda etkili oldugunu belirtiyor.

Yurt içinde dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, alis agirlikli bir seyir izlemesinin ardindan günü yüzde 1,21 deger kazanarak 1.372,78 puandan tamamladi. Dolar/TL ise yüzde 0,5'lik düsüsle 8,66 seviyelerinden kapanmasi sonrasi bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,68 seviyelerinde dengelendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin zorunlu karsilik düzenlemesi ile Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun makroihtiyati adimlarinin izlendigi yurt içi piyasalarda imalat sanayi PMI da genisleme bölgesine geçerek 51,3'e yükseldi.

Analistler, yeni tip koronavirüsün delta varyanti ve para politikalarinin seyri açisindan ipucu verecek her türlü veri ve sözle yönlendirmenin pay piyasalarinin odaginda kalmaya devam edecegini, bu kapsamda bugün ABD'de açiklanacak tarim disi istihdam ve issizlik oraninin kritik önemde oldugunu söyledi.

Bugün ayrica yurt içinde ihracat rakamlari, yurt disinda ise Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde'in açiklamalarinin yani sira yogun veri akisinin bulundugunu aktaran analistler, BIST 100 endeksi için 1.350 puanin destek, 1.390 seviyesinin direnç konumunda bulundugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

12.00 Avro Bölgesi, mayis ayi ÜFE

14.30 Türkiye, ikinci çeyrek banka kredileri egilim anketi

14.30 Türkiye, finansal kesim disindaki firmalarin döviz varlik ve yükümlülükleri

15.30 ECB Baskani Christine Lagarde'in konusmasi

15:30 ABD, haziran ayi tarim disi istihdam ve issizlik orani

15.30 ABD, mayis ayi dis ticaret dengesi

17.00 ABD, mayis ayi fabrika ve dayanikli mal siparisleri

Kaynak: AA