ECB Baskani Lagarde Açiklamasi 'Delta Varyanti Risk Dengesi Konusunu Sürüncemede Birakiyor'

'Daha düsük enflasyon oranlarina geri dönüs olacak'.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, bugünün ekonomik risklerinin asagi yukari dengeli oldugunu belirterek, "Kovid-19'un delta varyanti, risk dengesi konusunu sürüncemede birakiyor." ifadesini kullandi.

Fransa'da gelecek 5 yilin zorluklarinin konusuldugu The Rencontres Economiques in Aix-en-Provence forumunda sorulari yanitlayan Lagarde, ekonomik risklere ve küresel vergi anlasmasina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ECB olarak Kovid-19 salgini basladigindan beri oldukça hizli bir destek programi olusturduklarini aktaran Lagarde, banka olarak ekonomiyi desteklemek için gerekeni yapmaya devam edeceklerini vurguladi.

Avrupa ülkelerinde Kovid-19 sonrasi ekonomik toparlanma ve tedarik dar bogazi ile artan enflasyon oranlarina deginen Lagarde, "Daha düsük enflasyon oranlarina geri dönüs olacak." dedi.

- "Küresel vergilendirme anlasmasinda yakalanan ivmeyi kaybetmemeliyiz"

OECD'nin açikladigi, 130 ülkenin çok uluslu sirketlerin faaliyette bulunduklari ülkede en az yüzde 15 oraninda vergilendirilmeleri konusunda anlasmaya varmasina iliskin Lagarde, "Küresel vergilendirme anlasmasinda yakalanan ivmeyi kaybetmemeliyiz." ifadesini kullandi.

Lagarde, bugünün ekonomik risklerinin asagi yukari dengeli oldugunu belirterek, "Kovid-19'un delta varyanti risk dengesi konusunu sürüncemede birakiyor." dedi.

Bu arada, La Provence gazetesine konusan ECB Baskani Lagarde, Avrupa'da ekonomik toparlanma döneminin devam ettigini ancak sürecin halen kirilgan göründügünü belirtmisti.

Lagarde, ECB'nin ana misyonunun fiyat istikrarini sürdürmek oldugunu vurgulayarak, "Fiyatlarda istikrarli ve kademeli artisi saglamamiz gerek. Bunun için de istikrarli ekonomik toparlanmaya ihtiyaç var. Henüz o asamaya gelmedi." ifadelerini kullanmisti.

Avro Bölgesi'nde enflasyonun 2021'de 8 yildan bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesine yükselmesini beklediklerini aktaran Lagarde. "Bununla birlikte rakamin gelecek yil yüzde 1,5, 2023'te ise yüzde 1,4 düzeyine inecegini tahmin ediyoruz." degerlendirmesinde bulunmustu.

Kaynak: AA