Gözaltinda Ölen Filistinli Aktivistin Ailesinden, Sorusturma Için 'Tarafsiz Komisyon' Kurulmasi Talebi

Gözaltindayken ölen Filistinli muhalif aktivist Nizar Benat'in ailesi, ogullarinin ölüm nedeninin arastirilmasi için "tarafsiz ulusal bir komisyon" kurulmasini talep etti.

Benat'in kardesi Gassan Benat, Ramallah'ta düzenledigi basin toplantisinda, suç siyasi iken ona sivil boyut kazandirma girisimlerini reddettiklerini belirtti.

Filistinli muhalif aktivistin ölüm nedeninin arastirilmasi için "tarafsiz bir ulusal komisyon kurulmasi" çagrisinda bulunan Benat, "1000 yil sürse bile, adalet saglanana kadar siyasi suikast dosyasi açik kalacaktir." ifadesini kullandi.

Savunma heyeti üyesi avukat Gandi Rabai ise hukuki süreci baslattiklarini ve Benat'in ölümüyle ilgili ulusal ve uluslararasi bir hukuk ekibi olusturmaya baslandigini kaydetti.

Rabai, bu suçu planlayan, emreden, uygulayan ve üzerini kapatmaya çalisanlarin adil ve caydirici cezalari almalari için yargilanmalari çagrisinda bulundu.

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas ve yönetimine sert elestirileriyle taninan aktivist Nizar Benat, isgal altindaki Bati Seria'nin El Halil kentinde 24 Haziran'da sabaha karsi Filistin güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alindiktan kisa süre sonra hayatini kaybetmisti.

Filistinli muhalifin ailesi, Benat'a iskence yapildigini ve suikasta kurban gittigini savunuyor.

Basbakan Muhammed Istiyye, 44 yasindaki Benat'in ölümünü arastirmak üzere bir komisyon olusturuldugunu açiklamisti.

Filistin Adalet Bakani Muhammed Fehd es-Selalde de Benat'in fiziksel siddete maruz kaldigini ve gözaltindayken gerçeklesen ölümünün dogal olmadigini söylemisti.

Filistin yönetimi, 1 Temmuz'da Benat'in ölümüyle ilgili, içlerinde subaylarin da oldugu yaklasik 15 güvenlik birimi mensubunu gözaltina almisti.

Kaynak: AA