TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu, Burdur Gölü'nde Inceleme Yapti

Komisyon Baskani Veysel Eroglu: 'Gölde buharlasmadan kaynaklanan 17 milyon metre küp açik var. Bunu kapatmak mümkün, zor bir sey degil. Bu açigi kapatacagiz insallah. Bunun sözünü veriyoruz' 'Gölü kurtarmak için gerekli bütün tedbirleri alacagiz'

TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Baskani Veysel Eroglu ve beraberindeki milletvekilleri, Burdur Gölü'nde incelemelerde bulundu.

Eroglu, Burdur Gölü'nü yüksekten gören Serenler Tepesi'nde, gazetecilere yaptigi açiklamada, Burdur'dan önce Seyfe Gölü, Sultan Sazligi, Akgöl Sazligi ve Meke Gölü'nü incelediklerini söyledi.

Gelecek nesillere güzel bir Türkiye birakmak için kurakliga karsi gerekli tedbirleri almalari gerektigini vurgulayan Eroglu, sulak alanlariyla, ormanlariyla, çevre güzellikleri olan bir Türkiye için bu çalismalarin yapilmasi gerektigini dile getirdi.

Burdur Gölü ile ilgili yapilan çalismalarin yeni olmadigina dikkati çeken Eroglu, bakanlik dönemlerinde gölle ilgili bir eylem plani hazirladiklarini bildirdi.

Bu eylem planinda 7 paketin olduguna deginen Eroglu, bu paketlerden birinin Burdur'daki tarimsal sulama sistemlerinin kapali devre sulama sistemine dönüstürülmesi oldugunu ifade etti.

- "Bizim burada mutlaka buharlasmayi azaltmamiz lazim"

Burdur'da yagmurlama ve damlama sulama siteminde büyük bir seferberlik yaptiklarini vurgulayan Eroglu, Burdur'daki Tefenni ve Karamanli'daki ovalarin tamaminda gölet sulama sistemini kapali sulama sistemine çevirdiklerini kaydetti.

Eroglu, böylelikle önemli miktarda su tasarrufu sagladiklarini belirterek, söyle konustu:

"Bu yil çok kurak geçti, pek çok yerde dereler kurudu. Buradaki en önemli husus, dedik ki acaba gölü beslemek için baska yerden kaynak su getirebilir miyiz? O konunun arastirilmasi yapiliyor. Bir de çok önemli bir arastirma daha var. Buharlasmayi azaltmak için çesitli tedbirler alabilir miyiz, diye göl kenarinda dört havuz açildi. Bu havuzlardan birine kimyasal madde, birinde dünyada da uygulanan toplar kullanildi, birinde de günes enerjisi panelleriyle uygulamalar yapildi. Neticede günes panelleri kullanilan havuzda yüzde 67 azalma, top kullanilan havuzda ise yüzde 50 civarinda bir azalma görüldü, kimyasal maddenin buharlasmaya fazla bir etkisi yoktu. Bizim burada mutlaka buharlasmayi azaltmamiz lazim. En büyük kayip buharlasmadan bilhassa yaz aylarinda. Ben arkadaslara bizim bazi yerlerde uyguladigimiz bir sistemi daha söyleyecegim. O da aktif karbon uygulamasini yaz aylarinda AR-GE havuzdan birinde deneyelim. Bunlardan hangisi daha etkiliyse bunu da uygulayalim, diye düsünüyorum."

Burdur Gölü'nün Türkiye'nin en güzel göllerinden biri oldugunu aktaran Eroglu, "Gölü kurtarmak için gerekli bütün tedbirleri alacagiz. Gölde buharlasmadan kaynaklanan 17 milyon metre küp açik var. Bunu kapatmak mümkün, zor bir sey degil. Bu açigi kapatacagiz insallah. Bunun sözünü veriyoruz. Kapali sulama sistemine geçecek az bir alan kaldi. Kalan alani da damlama sulamaya geçirecegiz. Ayrica Burdur'un atik suyu ileri biyolojik aritma tesisi de insa edilince buradan aritilan suyu da göle verecegiz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA