Moldova'da Cumhurbaskani Sandu'nun Partisi Erken Parlamento Seçiminde Birinci Oldu

Moldova’da yapilan erken parlamento seçiminde, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaskani Maya Sandu’nun partisi birinci çikti.

Parlamento seçimi, 150'si yurt disinda, 41'i de Moldova sinirlari içerisinde bulunan ve tek tarafli bagimsizligini ilan eden "Transdinyester" bölgesinde, toplam 2 bin 150 sandikta gerçeklesti.

Moldova Merkez Seçim Komisyonunun kesin olmayan verilerine göre, katilim oraninin yüzde 48,39 oldugu seçimde, oylarin yüzde 97,30'u sayildi.

Buna göre, Bati yanlisi Sandu'nun kurdugu Eylem ve Dayanisma Partisi (PAS) oylarin yüzde 49,95'ini alarak birinci, Rusya yanlisi tutumuyla bilinen eski Cumhurbaskani Igor Dodon'un liderligindeki Sosyalist Parti ve Komünist Partisinden olusan siyasi blok (BECS) ise oylarin yüzde 29,23’ünü alarak ikinci oldu.

Oylarin yüzde 6,15’ini alan Sor Partisi baraji asarak parlamentoya giren bir diger parti oldu.

Baraji geçemeyen Bizim Parti ve Vatan Partisi'nden olusan "Renato Usatiy" bloku ile diger siyasi partiler parlamentoya giremedi.

- "Dürüst ve yetkin bir hükümetle çalismak istiyorum"

Cumhurbaskani Sandu, Facebook üzerinden yaptigi açiklamada, "dürüst" ve "yetkin" bir hükümetle çalismak istedigini belirterek, "Oy sayim isleminin tamamlanmasi ve seçim sonuçlarinin onaylanmasinin ardindan, hükümetin kurulmasi yönünde anayasa çerçevesinde adimlar atacagiz. Moldova'yi kutluyorum." ifadelerini kullandi.

Eski Cumhurbaskani Igor Dodon da düzenledigi basin toplantisinda, seçime katilan vatandaslara tesekkür ederek, "Kesin olmayan sonuçlara göre, Sosyalist ve Komünistler bloku, yapilan seçimde iyi sonuç elde etti." dedi.

Sosyalist Parti ile Komünist Partinin ileride parlamentoda birlikte çalisacagi umudunu paylasan Dodon, "Siyasi bir krize ihtiyacimiz yok. Parlamentonun yeniden feshedilmesine ihtiyacimiz yok. Ülkenin istikrara ihtiyaci var." seklinde konustu.

Moldova Merkez Seçim Komisyonu Baskani Dorin Çimil, seçimin sorunsuz geçtigini belirterek, "Seçim sonucunu etkileyecek herhangi bir ciddi ihlal olmadi." ifadelerini kullandi.

- Seçime 20 parti, 2 blok ve 1 bagimsiz aday katildi

Moldova'da parlamentodaki 101 sandalye için 20 siyasi parti, Sosyalist Parti ile Komünist Partisi'nin olusan siyasi blok (BECS), Bizim Parti ve Vatan Partisi'nin olusturdugu "Renato Usatiy" bloku ve 1 bagimsiz aday yaristi.

Ülkedeki Seçim Kanunu'na göre, meclise girmek için siyasi partilerin yüzde 5, partilerden olusan bloklarin yüzde 7 ve bagimsiz adaylarin yüzde 2 oy almasi gerekiyor.

Merkez Seçim Komisyonu, seçimin sonuçlarini Anayasa Mahkemesinin onayina sunacak. Mahkemenin de bu sonuçlari 5 gün içinde onaylamasi gerekiyor.

Kaynak: AA