Dünyaca Ünlü Ayder Yaylasi, Kurban Bayrami Rezervasyonlarinda Tam Kapasiteye Yaklasti

Ayder Çevre ve Turizm Dernegi Baskani Erdal Sari: 'Otellerde doluluk orani yüzde 70'lerin üzerinde olmaya basladi. Kurban Bayrami'nda yüzde yüze ulasacagini biliyoruz. Talepler güzel' Turizm isletmecisi Ahad Mücahit: 'Özellikle Arap turistler buraya hasretle bakiyorlar. Buraya gelmek için ellerinden gelen tüm çabalari gösteriyorlar'

FIKRET DELAL - Dogu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Ayder Yaylasi'nda, yeni tip koronavirüsle mücadelede normallesme süreciyle hareketlilik yasanirken bölgedeki isletmeler bayramda tam kapasite ile ziyaretçilerini agirlamaya hazirlaniyor.

Kademeli normallesme sürecinin baslamasiyla ziyaretçilerine açilan Ayder Yaylasi, misafirlerinin gelmesiyle eski hareketli günlerine dönüyor.

Hafta sonunu degerlendirmek, günlük yasamin yogunlugundan uzaklasmak ve ayni zamanda tatillerini geçirmek isteyenlerin ugrak yeri olan Ayder Yaylasi, her yil çok sayida yerli ve yabanci turiste ev sahipligi yapiyor.

Yerli ziyaretçilerin yani sira özellikle Arap turistlerin de yogun ilgi gösterdigi Ayder, selaleleri, dogal güzellikleri ve kaplicalariyla dikkati çekerken rezervasyonlari artan isletmeler bayram tatilinde yüzde yüz kapasiteye ulasmayi hedefliyor.

- "Misafirlerimizi yaylamiza bekliyoruz"

Ayder Çevre ve Turizm Dernegi Baskani Erdal Sari, AA muhabirine, Ayder Yaylasi'nin eski günlerine dönmeye basladigini söyledi.

Yaylada yogunluk yasandigini ifade eden Sari, "Otellerde doluluk orani yüzde 70'lerin üzerinde olmaya basladi. Kurban Bayrami'nda yüzde yüze ulasacagini biliyoruz. Talepler güzel. Tulumlar çalinmaya ve horonlar oynanmaya baslandi. Misafirlerimizi güzel dogamiz olan yaylamiza bekliyoruz." dedi.

Isletmelerin turizme hazir oldugunu belirten Sari, "Yabanci turistler daha yeni yeni gelmeye basladi. Havayollari sirketlerinin de açilmasiyla daha çok yogunluk baslayacak. Su anda dis pazar gelmeye basladi. Yaklasik bir 10 gün sonra daha artacaktir diye düsünüyoruz. Yabanci ziyaretçiler konusunda güzel gelismeler var." diye konustu.

Turizm isletmecisi Ahad Mücahit de geçen dönemde salgindan dolayi turizmde ciddi bir zayiflama oldugunu belirtti.

Artik insanlarin açik havalari özledigini dile getiren Mücahit, sunlari kaydetti:

"Özellikle Arap turistler buraya hasretle bakiyorlar. Buraya gelmek için ellerinden gelen tüm çabalari gösteriyorlar. Halen daha bazi ülkelerde yasaklar var ve kapali olmasi turizmi çok ciddi zayiflatiyor. Bu demek degil ki buralar tanitilmasin. Yerli ve Avrupali turistlerimiz var. Önemli olan buralari çok ciddi pazarlarla bulusturmak ve onlarin üzerine gitmek. Katar, Kuveyt, Almanya ve Rusya için reklam hazirliyoruz. Buralari elbette biliyorlar ama yeni bir versiyonla burayi tanittigimiz zaman çok güzel olacak diye düsünüyorum. Ayder'i turizme kazandirmak dogru biz söz olmaz. Ayder, zaten bir turizm bölgesi. Mükemmel bir nokta. Halen daha dogalligini koruyan en güzel noktalardan birisi. Gelin burayi görün ve taniyin diyoruz. Oksijeniyle, ormaniyla, bitki örtüsüyle her seyiyle Ayder. Yeter ki Ayder yaylasina gelsinler."

Doluluk oranlarinin yüksek oldugunu söyleyen Mücahit, "Turizmin açilmasiyla çok farkli bir kalabalik görüyoruz. Bayramda daha çok bir yogunluk olacagini tahmin ediyoruz. Hatta agustos ayinda doluluk oranlarimiz çok ciddi seviyede." diye konustu.

Turizm isletmecisi Salim Kabaoglu ise bölgede yavas yavas hareketlilik yasandigini dile getirdi.

-Tatilcilerin "zipline" keyfi

Yaylaya gelen tatilciler, çelik halatlarla baglanarak dagdan asagi inilen "zipline" ile adrenalin dolu dakikalar yasiyor.

Zipline sistemini kuran isletmeler, 75 metre yükseklikte, 160 metre uzunluktaki alanda müsterilerine dogal güzellikleri yukaridan görme imkani sunuyor. Emniyet kemeriyle baglandiktan sonra çelik halat yardimiyla vadinin karsi yakasina geçen ziyaretçiler, daha sonra ayni yolu izleyerek basladigi yere dönüyor.

Zipline yapan 65 yasindaki Emine Tunçer, aktivitenin çok eglenceli oldugunu belirterek "Ben bunu yapmayi çok istiyordum. Karadeniz çok güzel. Ayder ise bir baska güzel." dedi.

Mugla Fethiye'den gelen Ayse Yurtseven ise Karadeniz'in her seyinin güzel oldugunu ve memnun kaldiklarini ifade etti.

Bursa'dan gelen Betül San ise ilk defa zipline yaptigini belirterek, "Çok güzel ve eglenceliydi. Biraz korktum. Karadeniz'i çok seviyorum." diye konustu.
Kaynak: AA