TARSIM, Türkiye 1'Inci Çiftçi Zirvesi'ne Katildi

TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, Türkiye 1’inci Çiftçi Zirvesi kapsamindaki ‘Sürdürülebilir Tarim’ paneline katildi.

TARSIM, Türkiye 1'Inci Çiftçi Zirvesi'ne Katildi


TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 29 Haziran tarihinde, Tarim ve Orman Bakanligi’nin himayesinde Turkuvaz Medya Merkezi’nde Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli’nin tesrifleriyle bu yil ilk kez düzenlenen Türkiye Çiftçi Zirvesi kapsamindaki “Sürdürülebilir Tarim” paneline katildi.

Programa, Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdür Yardimcisi Tufan Özel ve beraberindeki heyet de istirak etti.

Türkiye tariminin masaya yatirildigi Zirve çerçevesinde gerçeklestirilen ‘Sürdürülebilir Tarim’ panelinde moderatörlügü, Sabah Gazetesi Ekonomi Yazari Feride Cem üstlenirken; Genel Müdür Günal, sürdürülebilir tarim için çok önemli olan tarim sigortalarina iliskin bilgilendirmelerde bulundu. Genel Müdür Günal’in açiklamalarindan öne çikan satirbaslari su sekilde:

“Dünyanin karsilastigi en büyük tehditlerden biri olan “iklim degisikligi” son yillarda Dünya Ekonomik Forumu’nun her yil yayinladigi Global Riskler Raporunda da ilk siralarda yerini almaya basladi.

Swiss Re’nin raporunda ise, dogal afetlerdeki artis trendi, insanla sermayenin ekonomik gelismeler ve kentlesme sebebiyle belirli alanlarda yogunlasmasina baglaniyor.

Iklim degisikligi, küresel isinmanin yeryüzünün iklim sistemi üzerindeki pek çok farkli etkisini ifade ediyor. Bu etkiler, yükselen deniz seviyelerini, eriyen buzullari, degisen yagmur düzenlerini, sayilari artan ani seller ve sicak hava dalgalari gibi olaganüstü hava kosullarini, degisen mevsim uzunluklarini, frekansi ve siddeti artan dolu, don gibi dogal afetleri içeriyor. TARSIM olarak bu durumu çok yakindan gözlemliyoruz. Geçtigimiz yil turunçgillerde ve üzümde sicak hava zarari yasadik. 80 yilda bir meydana gelen bir durum geçen sene gerçeklesti. Adana’da, Hatay’da, Osmaniye’de ve İçel’de turunçgillerde sicak hava zarari ile karsilastik. Ürünler, küçük meyve döneminde kuruyarak, döküldü.

Biz sicak hava zararini bu yil itibariyla kapsama almak üzere, geçtigimiz yil Tarim ve Orman Bakanligimizla, üniversitelerle ve arastirma enstitülerimizle sinerji içinde çalistik. Sicak hava zarari bu yilin basinda Sayin Cumhurbaskanimizin karari ile 2021 yili yeniliklerimiz içinde yer alarak, üreticilerimizin hizmetine sunulmus oldu.

Üreticilerimizi dinliyoruz. Kapsami her sene genisletiyoruz. Üreticilerimiz son derece uygun primlerle tarim sigortalarini yaptirabiliyor. Sistem üreticilerimiz için son derece ulasilabilir. Örnegin, 1 dekar alanda üretim miktari 480 kg, sigorta bedeli 768 TL olan bugday ürününde üreticinin dolu paketi için ödeyecegi tutar sadece 12 TL. Ülkemizde en çok findik, kayisi, bugday, kiraz ve nektarin gibi ürünler sigortalaniyor. Bunlar lokomotif ürünlerimiz. Ayni zamanda, Hayvan Hayat Sigortalarinda da ciddi bir gelisim söz konusu. 2020 yilinda 10 milyon büyükbas ve küçükbas hayvan sigortalandi. Bununla birlikte, Kümes Hayvanlari Hayat, Aricilik ve Su Ürünleri Hayat Sigortalari branslarimizla yetistiricilerimize ulasiyoruz. Geçtigimiz aylarda bir kümes çiftliginde çikan yanginda Bin 300 TL’lik prim ödemesi yapmis bir sigortali yetistiricimize 174 bin TL tazminat ödemesi gerçeklestirdik.

Faaliyetlerin sürdürülebilirligi için sigorta çok önemli. Ödedigimiz tazminatlarla üreticimiz tekrar tohumunu alabiliyor, gübresini alabiliyor ve sulamasini yapabiliyor. TARSIM kuruldugundan itibaren üreticilerden alinan 8 milyar TL prim ödemesi karsiliginda 9.1 milyar TL civarinda hasar ödemesi gerçeklestirildi.

Kuraklik verim sigortasina olan ilgi de artiyor. Poliçe sayisi bir önceki yila göre yüzde 228 oraninda artarak 25 binden 84 bin adede yükseldi. 4 Haziran tarihinde, Sayin Cumhurbaskanimizin bu konuda tüm üreticilerimizi sevindirecek bir müjdesi oldu. Kurakligin, üreticinin tarimsal üretimden elde ettigi gelirdeki dalgalanmaya sebep olan etkilerini azaltmak üzere, köy bazli kuraklik verim sigortasinda Devlet prim destegimizi önümüzdeki sene yüzde 60’dan yüzde 70’e çikaracagiz. Burada hali hazirda üreticilerimize tazminat ödeme orani yüzde 70. Bunu da yüzde 80’e çikaracagiz. Bu destegin çiftçilerimiz için can suyu olacagina inaniyorum.”
Kaynak: İHA