Tarim Kredi Yem AS, Kanatli Hayvan Yetistiriciliginde Soyanin Alternatifini Buldu

Genel Müdür Hasan Fehmi Kinay: 'Ketencik tohumu Türkiye'nin bütün iklim kosullarinda rahatlikla yetisen bir bitki' 'Türkiye'nin kanatli sektöründe özellikle soya çok yogun olarak kullaniliyor. Yagli tohum ihtiyaci çok büyük. Sadece sunu ifade edebilirim; ketencik tohumunun minimum 1 milyar dolarlik bir katkisi olacak'

MUHARREM CIN - Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri istiraklerinden Tarim Kredi Yem AS, kanatli hayvan sektörünün yogun olarak kullandigi ve ithalatina yilda 1 milyar dolar harcanan soyaya alternatif olarak ketencik tohumu üretimi projesini hayata geçirecek.

Türkiye'de 12 fabrikada yillik 1 milyon tonun üzerinde yem üretimi gerçeklestiren sirket, yem ithalatini minimuma indirmek için çalisma yürütüyor.

Tarim Kredi Yem AS Genel Müdürü Hasan Fehmi Kinay, AA muhabirine, her yil düzenli olarak yüzde 10 büyüme gerçeklestirdiklerini söyledi.

Türkiye'de yem sektörünün, hayvancilikta sürdürülebilir verimlilik bakimindan stratejik öneme sahip oldugunu belirten Kinay, "Hayvancilik sektörünün ihtiyaç duydugu baliktan kanatli sektörüne, büyükbas ve küçükbas hayvan yemlerine kadar tüm segmentte çok güçlü bir pazar payina sahip olarak yerimizi alacagiz." dedi.

Kinay, Tarim Kredi Yem'in sadece üretim yapmadigini, üretimden sonra da çiftçilere destek sagladiklarini dile getirdi.

Yurt disindan ithal edilen girdilerin yurt içinden ikame edilmesine yönelik çalismalar yaptiklarini anlatan Kinay, söyle konustu:

"Özellikle tavukçuluk ve yumurtacilik sektöründe yem olarak yogun sekilde kullanilan soyaya alternatif olarak ketencik tohumu üzerinde bir çalismamiz var. Tarim Kredi Kooperatiflerinin TAREKS Tohumculuk sirketi var. Sirket olarak onlarla alim garantisi veriyoruz. Ketencik tohumu Türkiye'nin bütün iklim kosullarinda rahatlikla yetisen bir bitki. Yagli bir tohum ve protein degerleri açisindan da soyaya alternatif olabilecegi düsünülen ve bizim büyükbas hayvan yemine de kullandigimiz, kullanmak istedigimiz bir ürün."

- Türkiye her yil yaklasik 3 milyon ton soya ithal ediyor

Kinay, Türkiye'nin ithal ettigi soya miktarinin yilda yaklasik 3 milyon ton oldugunu aktardi.

Türkiye'de yillik 270 bin ton soya üretildigi bilgisini veren Kinay, "Geri kalan kismi ithal ediliyor. Disariya çok büyük kaynaklar aktariliyor ve stratejik bir ürün." degerlendirmesinde bulundu.

Hasan Fehmi Kinay, ketencik tohumu üretimini yayginlastirmayi hedeflediklerini vurguladi.

Konuyla ilgili planlamanin sürdügüne deginen Kinay, "Türkiye'nin kanatli sektöründe özellikle soya çok yogun olarak kullaniliyor. Yagli tohum ihtiyaci çok büyük. Sadece sunu ifade edebilirim; ketencik tohumunun minimum 1 milyar dolarlik bir katkisi olacak. Insallah bunu gerçeklestirdigimizde, ithal ettigimiz soyanin muadili, yerli, bu topraklarin ürünü yagli tohum olarak yem sektörüne kazandirilmis olacak. Bu çok büyük bir strateji, çok çok büyük bir imkan." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA