Sultanahmet'teki Canli Bomba Saldirisi Davasinda Gerekçeli Karar Açiklandi

Sultanahmet'te 12 Ocak 2016'da çogu Alman vatandasi 12 kisinin öldügü, 16 kisinin de yaralandigi canli bomba eylemine iliskin davada verilen hükmün istinaf tarafindan bozulmasinin ardindan 26 sanik hakkindaki dosyada yeniden karar veren mahkeme heyeti, gerekçeli kararini tamamladi.

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesince hazirlanan 168 sayfalik gerekçeli kararda, canli bomba Nabil Fadli'nin terör örgütü DEAS'in "emir" olarak görevlendirdigi yöneticilerinin talimati üzerine saldiriyi gerçeklestirdigi anlatilarak, bu nedenle eylemin DEAS'in amaçlari dogrultusunda gerçeklestirilen terör eylemi oldugu, eylemin gerçeklestirilmesinde dogrudan veya dolayli yardimda bulunan ve onunla iliskide olan saniklarin da silahli terör örgütü üyesi olarak kabulünün gerektigi vurgulandi.

Suudi Arabistan dogumlu terörist Fadli'nin son olarak DEAS'in, Halep Kuveyris Havaalani civarinda gerçeklestirdigi operasyonlara katildigi, bu operasyondan sonra uzun süre saklandigi belirtilen kararda, 2015 yilinin aralik ayinda Münbiç'te görülen sanigin daha sonra Sultanahmet Meydani'nda gerçeklestirdigi saldiriya kadar geçen sürede ortaya çikmadigi ifade edildi.

Gerekçeli kararda, Nabil Fadli'nin bombali saldiri eylemi emrini terör örgütünün Irak'taki yapilanmasinda yer alan Omar-Ebu Abid kod adli teröristten aldigi aktarildi.

Saniklardan Abdulrahman Faaiz Rashid'in, olayda kullanilan bombayi Istanbul'a nakleden Fevzi Muhammed Ali ile "Trucriypt" isimli örgütsel haberlesme amaciyla kullanildigi anlasilan programin yüklenmesi konusunda görüsmeleri olduguna yer verilen kararda, Fevzi Muhammed Ali'nin de örgütsel hiyerarsi içinde yer aldigi kaydedildi.

Kararda, saniklar Atala El Hasan El Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali, Halil Dervis ve Ahmet El Hasan'in üzerlerine atili "anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs", "örgütsel amaç ile kasten öldürmek" ve "kasten öldürmeye tesebbüs" suçlarini bir amaçla fikir birligi içinde isledikleri, eylemin bastan beri planlama ve icrasi asamasinda dogrudan suça katildiklari ve asli fail olarak sorumluluklarinin bulundugu aktarildi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca 26 sanikla ilgili hazirlanan iddianamede, 12 Ocak 2016’da Sultanahmet Meydani'nda bombali saldiri eylemini gerçeklestiren Suriye uyruklu canli bomba Nabil Fadli'nin, 1988 yilinda Suudi Arabistan'da dogdugu, Suriye'de rejim karsiti gösterilerin baslamasindan sonra bu ülkeden ailesiyle birlikte Halep'e tasindigi bilgisine yer verilmisti.

Fadli'nin 12 Ocak 2016 günü meydandaki Dikilitas önüne tek basina geldigi ve burada bulunan çogu Alman vatandasi turist kafilesinin içine girerek üzerindeki bombayi patlattigi kaydedilen iddianamede, saldiri sonucu canli bomba Fadli ile Alman vatandasi 12 kisinin öldügü ve 16 müstekinin de yaralandigi aktarilmisti.

Bu canli bomba eyleminin talimatinin, DEAS silahli terör örgütünün harici emri oldugu tespit edilen "Omar-Ebu Abid" kod adli firari bir sanik tarafindan verildigi belirtilen iddianamede, emir verilmesi üzerine hazirliklar yapildigi, canli bomba Nabil Fadli ve suçta kullanilan bombanin Türkiye'ye girmesi talimatini, sanik Halil Dervis ile ayni asiretten olan ve DEAS silahli terör örgütünün sinir sorumlulari "Ebu Berra" kod adli firari Mahir Ali Alakkal ve "Ebu Ali" kod adli Azzo Ali Alakkal ile "Omran" kod adli bir süphelinin birlikte verdigi, bu kisilerin planlamayi da birlikte yaptiklari anlatilmisti.

Iddianamede, sanik Fevzi Muhammed Ali'nin bombayi kendisine ait araçla Istanbul'a getirdigi, firari saniklardan "Said" kod adli Rasheed Alabdallah Algaagan'a teslim ettigi, Algaagan'in da bombayi Istanbul Aksaray'da eylemci Nabil Fadli'ya verdigi ve Fadli'nin da olay yerinde birkaç gün kesif yaptiktan sonra bombayi 12 Ocak 2016'da Sultanahmet Meydani'nda üzerinden çikararak patlattigi ifade edilmisti.

Ilk karar 2018 yilinda verildi

Davayi 31 Ocak 2018'de karara baglayan Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi, haklarinda yakalama karari bulunan ve savunmasi alinamayan 4 sanigin dosyasinin ayrilmasina, 18 sanigin da yeterli delil elde edilememesi nedeniyle atili suçlardan beraatlerine karar vermisti.

Saniklardan Abdulrahman Faiz Rasit'e, "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yil 3 ay hapis cezasi veren mahkeme, sanigin tutuklu kaldigi süreyi göz önünde bulundurarak yurt disina çikis yasagi sartiyla tahliyesine hükmetmisti.

Mahkeme heyeti, Hasan El- Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali ve Halil Dervis'in de "Anayasayi ihlal" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasini karara baglamisti.

Söz konusu 3 sanigin, saldirida 12 kisinin öldürülmesine yardim ettikleri gerekçesiyle 12 kez 16'sar yil olmak üzere 192 yil hapisle cezalandirilmasini kararlastiran mahkeme, ayni saniklarin 16 kisiyi de öldürmeye tesebbüs etmek suçuna yardim ettikleri gerekçesiyle 16 kez 8'er yil olmak üzere 128'er yil hapisle cezalandirilmasina karar vermisti.

Mahkeme yine ayni saniklar Hasan El- Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali, Halil Dervis'in "Tehlikeli maddenin izinsiz olarak bulundurma" suçundan 9'ar yil hapisle cezalandirilmasina hükmetmisti.

Temyiz basvurularini inceleyen Istinaf Mahkemesi, bir sanik hakkinda avukati yoklugunda karar verilmesi, yabanci ülkelerde yasayan magdurlarin durusmalardan haberdar edilmemesi ve bazi saniklar yönünden verilen kararlarin az bulunmasi gerekçesiyle hükmü bozmustu. Öte yandan, ilk yargilamada firari konumda bulunan sanik Ahmet El Hasan, yakalanarak tutuklanmisti.

-Yeniden yargilamada 4 saniga agirlastirilmis müebbet ve 328 yil dörder ay hapis

Dosyayi 6 Nisan'da yeniden karara baglayan mahkeme heyeti, saniklar Atala El Hasan El Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali, Halil Dervis ve Ahmet El Hasan'a "anayasayi ihlal" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verilmesine hükmetmisti.

Mahkeme bu saniklarin ayrica, "canli bomba oldugu tespit edilen Nabil Fadli'nin bombayi patlatmasi sonucu terör amaçli ve tasarlayarak 12 kisiyi kasten öldürme" suçuna yardim ettikleri gerekçesiyle 192'ser yil, 16 kisiye karsi "öldürmeye tesebbüse yardim" suçundan 128'er yil, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmasi" suçundan 8 yil dörder ay olmak üzere toplam 328 yil dörder ay hapis cezasina çarptirilmasina karar vermisti.

Tutuksuz saniklardan Abdulrahman Faiz Rashid Rashid'in "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yil 3 ay hapis cezasina çarptirilmasina hükmeden heyet, bu sanigin yurt disina çikis yasaginin devamini karara baglamisti.

Mahkeme heyeti, saniklardan 18'inin ise üzerlerine atili suçu islediklerine dair kesin ve inandirici delil bulunmamasi nedeniyle beraatlerine hükmetmisti.

Firari saniklar Rasheed Alabdalah Alagaagan, Mohamed Beraa Taskeia ve Luay Taskiah hakkindaki yakalama kararinin devamina hükmeden mahkeme, bu saniklarin dosyasinin ayrilmasini kararlastirmisti.

Kaynak: AA