Filistin Esir Isleri Heyeti Baskani, Israil Hapishanelerindeki 2 Filistinli Tutuklunun Hayatindan Endiseli

Filistin Esir Isleri Heyeti Baskani Kadri Ebubekir, Israil hapishanelerinde biri açlik grevindeki 2 Filistinli tutuklunun saglik durumlarinin kötüye gittigini ve vefat edebileceklerini belirtti.

FKÖ'ye bagli Heyet tarafindan yapilan yazili açiklamaya göre, Ebubekir, açlik grevindeki Gazanfer Ebu Atvan (28) ile saglik sorunlari yasayan Iyad Hireybat'in (39) Bati Seria'nin güneyinde bulunan Dura beldesindeki evlerini ziyaret etti.

Ebubekir, idari tutukluluga tepki için 57 gündür açlik grevinde olan ve Israil'deki Kaplan Hastanesinde yatan Ebu Atvan'in saglik durumunun endise verecek sekilde kötülestigini, hayatini ya da organlarindan birini kaybetme ihtimali oldugunu ifade etti.

Ebu Atvan'in, herhangi bir takviye almadigini aktaran Ebubekir, kalbinin aniden durmasindan endise edildigini dile getirdi.

Ebubekir, müebbet hapse mahkum olan ve 2002'den bu yana tutukluluk hali devam eden Hireybat'in da saglik durumunun kötülestigini, vücudunda titremeye neden olan sinirsel bir hastaliga yakalandigini, konusmada ve hareket ederken güçlük çektigini, geçici hafiza kaybi yasadigini ancak Israil'in gerekli tedaviyi uygulamadigini vurguladi.

Bu uygulamalarin, Israil'in Filistinli tutuklulara yönelik kasitli ve yavas yavas öldürme politikasinin bir parçasi oldugunu kaydeden Ebubekir, uluslararasi topluma ve insan haklari kuruluslarina Ebu Atvan ile Hireybat'in maruz kaldigi bu muameleye son verilmesi için harekete geçme çagrisi yapti.

- Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Filistin kaynaklarina göre Israil hapishanelerinde 365'i "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 500 Filistinli bulunuyor.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali 1 ila 6 ay alikoyabiliyor.

Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA