Arastirma Açiklamasi Kovid-19 Evcil Kedi Ve Köpeklerde Yaygin Görülüyor

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sahipleri enfekte olan kedi ve köpeklerde yaygin görüldügü bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Hollanda'da Utrecht Üniversitesinden uzmanlar, Kovid-19'a yakalanan kisilerle ayni evi paylasan kedi ve köpeklere swap ve kan testleri yapti.

Çalisma çerçevesinde son 200 gün içinde Kovid-19'a yakalanan kisilerin yasadigi 196 hanede 310 evcil hayvan test edildi.

Arastirmada 6 kedi ve 7 köpegin test sonuçlari pozitif çikti, 54 evcil hayvanin da Kovid-19'a karsi antikor gelistirdigi görüldü.

Enfekte olan kedi ve köpeklerin büyük bölümünün belirti göstermedigi ya da çok hafif semptomlara sahip oldugu ifade edildi.

Kanada'da Guelph Üniversitesinin yürüttügü bir baska arastirma da Kovid-19 enfeksiyonunda sahipleriyle ayni yatagi paylasan kedilerin özellikle risk altinda oldugunu ortaya koydu.

Çalisma kapsaminda 77 haneden 48 kedi ve 54 köpegin Kovid-19'a karsi antikor gelistirip gelistirmediklerine bakildi ve sahiplerine, evcil hayvanlariyla etkilesim içinde olup olmadiklari soruldu.

Sahipli kedilerin yüzde 67'sinin, köpeklerin de yüzde 43'ünün test sonuçlari pozitif çikarken, o bölgede sahipsiz kedilerde bu oran yüzde 3, köpeklerde yüzde 9 olarak tespit edildi.

Evcil hayvanlarin dörtte birinde Kovid-19'un istahin azalmasi ve nefes almakta zorluk gibi bir belirtisine rastlanirken, sahiplerinin yüzüne yakin yatma olasiligi yüksek kedilerde enfeksiyon riskinin arttigi gözlendi.

Utrecht Üniversitesinden Dr. Els Broens, "Kovid iseniz kediniz ya da köpeginizle temas kurmaktan, tipki diger insanlarla oldugu gibi kaçinin. Temel endise hayvanlarin sagligi degil ama evcil hayvanlarin virüsü insan popülasyonuna yeniden sokmasi." dedi.

Uzmanlar Kovid-19'un evcil hayvandan sahibine geçtigine dair bugüne kadar kayit altina alinan bir vaka bulunmadigina da isaret ederken Broens, bu olasiligin yüzde sifir oldugunu söyleyemeyeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA