Istiklale Giden Yolda 'Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü' Basladi

Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildigi 95 kilometrelik güzergahta Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun da katilimiyla Istiklale giden yolda “Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü” basladi. Bir kez daha o günleri hatirlamak için Türkiye’nin dört bir tarafindan gelen vatandaslar, tarihi yolu yürüyecek.

Gençlik ve Spor Bakanliginin himayesinde bu yil 15’incisi düzenlenen Istiklale giden yolda ‘Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü’, Inebolu Türk Ocagi önünde düzenlenen törenle basladi.

Yürüyüse katilan Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasaploglu, “Bugün Inebolu’da ve Kastamonu’dayiz. Bugün tarihin yazildigi topraklardayiz ve anlamli bir yürüyüsün, anlamli bir destanin gençlerimizle birlikte yarinlara daha güçlü bilinçle, suurla anilmasi gereken bir yerdeyiz. Bu anlamli çalismada ev sahipligiyle, özverisiyle, katsisiyla, bu çabayi anlamli kilan her bir Kastamonululara, Inebolulara, gençlere sükranlarimi sunuyorum. Bugün tarihin en onurlu mücadelelerinden bir tanesini zaferle taçlandiran ve ardindan da Cumhuriyetimizi kurarak, milli iradeyi milletimizin yolunu belirleyecek tek ve yegane unsun olarak belirleyen basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere meclisimizin ve milletimizin tüm kahramanlari rahmetle minnetle yad ediyorum. Milletimizin bekasi için mücadele eden tüm Mehmetçiklerimizi ve kahramanlarimizi selamliyorum” dedi.



“Türk kadininin yüreginde yanan bagimsizlik atesi, Istiklal ve Istikbal ruhunu ne kadar güçlü oldugunun ispatidir”

Istiklal harbini bazilarinin savas olarak gördügünü belirten Bakan Kasapoglu, “Istiklal Harbimizi, bazilari her ne kadar savas olarak görse de bu ülkeyi ve bu aziz milleti anlayamaz. Tam 1 asir yil önce neler yasandigini bilmeyenler, Çanakkale’de, Sarikamis’ta verilen mücadeleyi anlayamayanlar, Malazgirt ile baslayan Istanbul’un fethini, Balkan Savaslarini, 1. Dünya Savasi’ni, Trablusgarp Savasi’ni, tarihi ve Istiklal Harbimize kadar gelen süreci tam olarak idrak edemeyenler milletimizi burada anlayamazlar. Bu aziz milletin kendi varligina karsi kast edenlere vermis oldugu Istiklal Mücadelesi, sadece kendi kurtulusumuzu saglamamis, dünya üzerindeki pek çok millete umut ve ümit olmustur. Vatanin kurtulusu için kadin erkek fark etmeksizin eli silah tutan herkes; ‘ölürsem sehit, kalirsam gazi olurum’ suuruyla tek vücut olmuslardir. Tarihte Inebolu’nun yeri baskadir, stratejik önemi bambaskadir. Istanbul’dan gelen cephaneler, milli mücadeleye hazirlanan pek çok insanimiz için Anadolu’ya Inebolu’dan açilan bir hat üzerinden sevk edilmistir. Yüzlerce insan Inebolu üzerinden Istiklal Savasina katilmislardir. Milletimizi kurtulusa götüren yolun adidir Inebolu. Gazi Mustafa Kemal Pasa, savasin kazanilmasinda çok etkili olan bu hattin önemini ‘Gözüm Sakarya’da Dumlupinar’da, kulagim Inebolu’da’ sözüyle ifade etmistir. Istiklal madalyali tek ilçemizdir Inebolu. Kadinlarin, gözlerini kirpmadan özverili bir sekilde verdikleri mücadelenin destansi adidir Inebolu. Kadinlarin bu anlamda üstün gayretleri tarihe çok ve çok güçlü bir sekilde altin harflerle yazilmistir. Serife Baci’dir Inebolu, Halime Çavus’tur Inebolu. Üzerindeki montu cephaneleri soguktan korumak için üzerini örten Sehit Serife Bacinin adidir Inebolu. Benim üsümem hiç mühim degil, bu cephaneler vatana ve millete lazim diyen Halime Çavus’un adidir Inebolu. Serife Baci’nin, Halime Çavus’un hissiyati, Türk kadininin bu aziz milletin yüreginde yanan bagimsizlik atesinin Istiklal ve Istikbal ruhunun ne kadar güçlü ne kadar yüksek oldugunun ispatidir” diye konustu.



“Yarinlarimizi, gençlerimizle birlikte insaa edecegiz”

Türkiye’nin, dünyanin en genç nüfuslarindan bir tanesi olduguna dikkat çeken Bakan Kasapoglu, “Avrupa’nin en genç nüfusuna sahibiz. Gençlerimizin bu sanli destana güçlü bir sekilde bir dirilisle, bir suurla yeniden yasamasi için buradayiz. Yarinlara güçlü bir sekilde yürürken tarihimizin bu zenginliklerini daha ciddi bir sekilde ifade etmek için buradayiz. Gençlerimizle yarinlara bu güçlü yolu yürümek için buradayiz. Tarihimizden almis oldugumuz inançla, suurla daha saglam bir sekilde yarinlari gençlerimizle birlikte insaa edecegiz. Gençlerimiz Inebolu gibi, Çanakkale gibi, Sarikamis gibi, Malazgirt gibi tarihin akisini degistiren, çizgisini degistiren olaylara bizzat yerinde anlayacaklar, ögrenecekler, o suuru her daim güçlü kilacaklar. Çabamiz bunun için, iste bu yüzden bu yil 95 kilometrelik bu yürüyüsümüzü Atatürk ve Istiklal Yolu yürüyüsümüzün bundan böyle Gençlik ve Spor Bakanligi olarak tipki 57. Alay gibi, Kibris ve Sarikamis gibi insallah güçlü bir sekilde ülkemizin dört bir yanindan gelen gençlerimizle birlikte yarinlara tasiyacagiz” seklinde konustu.



“Gençlerimiz için her türlü imkani onlar için seferber etmeye devam edecegiz”

“Ecdadimizin bizlere birakmis oldugu tarihi mirasi gelecege tasimak için her daim güç tazeleyecegiz” diyen Bakan Kasapoglu, söyle konustu:

“Suurumuzu ve bilincimizi hep diri tutacagiz. Yilin her ayi gençlerimiz akin akin gelecekler Inebolu’ya. Agri’dan, Sakarya’dan, Mus’tan, Diyarbakir’dan, Edirne’den gelecekler. Bu sanli ecdadin yolundan yürüyerek yarinlara güçlü yürüyüsümüzü zihinleriyle, iradeleriyle, var oluslariyla daha güzlü bir sekilde tasiyacaklar. Bu ruh, bu suur ilelebet bu topraklarda canli bir sekilde, güçlü bir sekilde yasamaya devam edecek. Hayatin her alaninda bilimde, sanatta, kültürde, sporda, ekonomide, mütesebbis olarak daha güçlü bir sekilde kendisini yarinlara hazirlayan gençlerimiz var. Birde olaya adalet penceresinden bakin. Merhamet penceresinden bakan gençlerimiz var. Onlar kendilerini çok iyi yetistiriyorlar. Bu mukaddes emaneti yarin onlar daha güçlü bir sekilde daha yukarilara tasiyacaklar. Biz gençlerimize güveniyoruz, gençlerimize inaniyoruz. Gençlerimiz için bugüne kadar oldugu gibi bundan sonrada her imkani onlar için seferber etmeye her türlü engeli onlarla birlikte onlar için bertaraf etmeye devam edecegiz. Ülkemiz, elbette o gün var olan tehditler bugün baska bir sekilde tedavül ediyor. Hak ile batilin, iyi ile kötünün mücadelesi devam edecek ama biz, tipki geçmiste oldugu gibi bundan sonrada millet olarak, bir olarak, beraber olarak, kardes olarak tüm engellerin üzerine gitmeye ve birer birer bertaraf etmeye devam edecegiz. Güçlü Türkiye olma yolunda Dünyaya hak penceresinden, adalet penceresinden bakmaya devam edecegiz, bu güçlü yürüyüsümüz her daim devam edecek. Ecdadimizin canlari pahasina korudugu devletimizi, istikbalimizin, istiklalimizin ve her karis topragimizin kiymetini bilmeye devam edecegiz. B topraklari, bu kutlu cografyayi kimseye yar etmeyecegiz.”

“365 gün boyunca gençlerimizi anlamalari için tarihi degistiren yerlere gönderecegiz”

Birkaç gün önce Diyarbakir’da oldugunu söyleyen Bakan Kasapoglu, “Diyarbakir’da gençlerimizle birlikte uçurtma uçurduk. Yamaç parasütü yaptik. Ondan önce Cudi Dagindaydik. Cudi Daginda tenis turnuvasi düzenledik. Raket sesleri vardi. Öncesinde Zap suyundaydik Hakkari’de. Cennet vataninin her yeri ayri bir yer. Bu cennet vatanimizin her yeri simsicak, her anamizin yüregi simsicak, tertemiz. Vatandasimizin yüregini, analarimizin kalbini ve sefkatini kimsenin istismar etmesine, kimsenin üzmesine müsaade etmeyecegiz. Sanli ecdadimizdan almis oldugumuz bu mukaddes topraklari insallah yine el birligiyle ilelebet payidar kilma adina daha çok çalisacagiz. Kastamonu’yu geçtigimiz dönemki ziyarette köylere kadar dokunan spor adina çalismalar yaptik. Bunlarin çitasini yükseltecegiz. Bizim insanimizin her biri, her seyiyle en güzeline layik. Yine bunlari birlikte insaa edecegiz. Insallah bu yürüyüsümüz, Istiklal yürüyüsümüz, Istikbalimize güven adiyla yaptigimiz yürüyüsümüz, bizler Istikbalimize, gençlerimize, yarinlarimiza güveniyoruz. Inaniyorum Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsümüz, gençlerimiz açisindan yarinlara olan anlamla mücadelemize belli bir misyonu ifade edecektir. Hamdolsun bu çalismayi bu yil pandemi kisitlamalarina ragmen gerçeklestiriyoruz. Insallah önümüzdeki süreçte 365 güne yayarak gençlerimizi buraya göndererek tarihi, bu essiz kahramanligi kesfetmelerine vesile olacagiz. Hem gençlerimizin bir araya gelerek birbirlerini tanimasina hem Kastamonu’da ve Inebolu’daki vatandaslarimizla bir araya gelmesine vesile olacagiz” cümlelerine yer verdi.

Konusmasinin ardindan Bakan Kasapoglu, Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü’nü baslatti. Bakan Kasapoglu, yürüyüsçüler ile birlikte yaklasik 2 kilometre boyunca yürüdü. Ayrica programda Heyemola ekibi sahne aldi. Program kapsaminda Inebolu Limani’na gelen cephanelerin tasinmasi sahnelendi. Yürüyüs 4 gün boyunca devam edecek ve 95 kilometre sonunda yürüyüsçüler, Kastamonu’ya ulasacak.

Öte yandan 9 Haziran Inebolu Seref ve Kahramanlik Günü’nün 100. yil dönümü de düzenlenen etkinliklerle kutlandi.
Kaynak: İHA