Bilim Insanlari, Avustralya'nin En Büyük Dinozor Türünü Kesfetti

Avustralyali bilim insanlari, ülkenin en büyük, dünyanin ise sayili büyük dinozor türleri arasina giren bir tür kesfettiklerini açikladi.

Eromanga Dogal Tarih Müzesi ve Queensland Müzesi arastirmacilari, Avustralya’nin iç bölgesinde bulunan Eromanga havzasinda 2007 yilinda kesfettikleri dinozor kemiklerinin hangi türe ait oldugunu tespit etmek üzere çalisma baslatti.

Devasa boyuttaki kemikleri incelemek için 3 boyutlu tarama teknolojisi kullanan arastirmacilar, 10 yili askin süre kemikleri ülkenin diger bölgelerinde kesfedilen örneklerle karsilastirdi.

Arastirmalar sonucunda, Titanozor türü ile eslesen kemiklerin, Avustralya’nin en büyük dinozoruna ait oldugu ortaya kondu.

Yüksekligi 6,5, uzunlugu 30 metre oldugu tahmin edilen dinozora, kemiklerin kesfedildigi havzaya akan Cooper Nehri'ne ithafen "Australotitan cooperensis" ismi verildi.

Bilim insanlari, iki katli bir bina yüksekligine sahip dinozorun dünya çapinda simdiye kadar kesfedilen 15 büyük dinozor türü arasinda oldugunu kaydetti.

Kretase jeolojik döneminde Avustralya’ya geldigi tahmin edilen türün, 90 milyon yildan fazla süre önce bölgede yasamini sürdürdügü belirtildi.

Antarktika disindaki bütün kitalarda fosillerine rastlanilan ve en büyük kara hayvanlari arasinda bulunan Titanozorlarin, günümüz balinalari ile esdeger büyüklükte oldugu biliniyor.

Titanozorlar, uzun boyun ve kuyruk yapilarinin yaninda otçul beslenme aliskanliklariyla taniniyor.

Kaynak: AA