Bakan Kasapoglu, 'Atatürk Ve Istiklal Yolu Yürüyüsü'nün Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi

'Anadolu'da 1 asir önce neler yasandigini bilmeyen, Çanakkale'de, Sarikamis'ta verilen mücadeleyi anlamayan, Malazgirt'le birlikte baslayan ve Istanbul'un fethini, Balkan Savaslari'ni, Birinci Dünya Savasi'ni, Trablusgarp'i, Kut'ül Amare'yi ve Istiklal Harbi'mize kadar gelisen süreci tüm manasiyla içsellestirmeyen hiç kimse milletimizi millet yapan ruhu da göremez, anlayamaz' 'Ecdadimizin cani pahasina korudugu devletimizin, istiklal ve istikbalimiz, bastigimiz her karis topragin kiymetini bilmeye devam edecegiz. Bu topraklari, bu kutlu cografyayi kimseye yar etmeyecegiz'

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, "Anadolu'da 1 asir önce neler yasandigini bilmeyen, Çanakkale'de, Sarikamis'ta verilen mücadeleyi anlamayan, Malazgirt'le birlikte baslayan ve Istanbul'un fethini, Balkan Savaslari'ni, Birinci Dünya Savasi'ni, Trablusgarp'i, Kut'ül Amare'yi ve Istiklal Harbi'mize kadar gelisen süreci tüm manasiyla içsellestirmeyen hiç kimse milletimizi millet yapan ruhu da göremez, anlayamaz." dedi.

Kurtulus Savasi'nda Inebolu Limani'na gelen silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildigi güzergahta düzenlenen "Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü"nün açilis törenine katilan Kasapoglu, burada yaptigi konusmada, anlamli yürüyüsün gençler ile yarinlara daha güçlü bilinç ve suurla tasinmasi için burada olduklarini söyledi.

Tarihin en onurlu mücadelelerinden birini zaferle taçlandiran ve ardindan Cumhuriyeti kurarak milli iradeyi, milletin yolunu belirleyecek tek ve yegane unsur haline getiren Gazi Mustafa Kemal basta olmak üzere Gazi Meclis'imizin ve ordumuzun tüm kahramanlarini sükranla yad eden Kasapoglu, "Milletin birligi, devletimizin bekasi için mücadele eden Mehmetçikleri minnetle selamliyorum. Yine ülkemizin kalkinmasi ve güçlenmesi için okuyan, arastiran, sorgulayan ve üreten tüm gençlerimize, mütesebbislerimize, ilim ve fikir dünyamizin saygideger sahsiyetlerine selamlarimi, saygilarimi gönderiyorum." ifadelerini kullandi.

Kurtulus Savasi'nin alelade bir savas olmadigini, bunu herhangi bir savas zannedenlerin Türkiye'yi ve Türk milletini anlamasinin imkani bulunmadigina isaret eden Kasapoglu, "Anadolu'da 1 asir önce neler yasandigini bilmeyen, Çanakkale'de, Sarikamis'ta verilen mücadeleyi anlamayan, Malazgirt'le birlikte baslayan ve Istanbul'un fethini, Balkan Savaslari'ni, Birinci Dünya Savasi'ni, Trablusgarp'i, Kut'ül Amare'yi ve Istiklal Harbi'mize kadar gelisen süreci tüm manasiyla içsellestirmeyen hiç kimse milletimizi millet yapan ruhu da göremez, anlayamaz." diye konustu.

Türk milletinin varligina kastedenlere karsi verilen istiklal mücadelesinin sadece kendi kurtuluslarini saglamadigini, dünya üzerindeki pek çok mazlum millete de umut oldugunun altini çizen Kasapoglu, "Vatanin kurtulusu için kadin erkek fark etmeden eli silah tutan herkes, 'ölürsem sehit, kalirsam gazi' suuruyla düsmana karsi yekvücut olmus, nice badireleri, nice engelleri bir olarak, birlik olarak asmislardir. Istiklal mücadelemiz içerisindeki her bir an, her bir tarihi detay ayri ayri üstünde düsünülmesi, arastirilmasi, ögrenilmesi gereken hususlar ihtiva eder. Iste o sanli mücadele esnasinda bu topraklarda, Inebolu'da yasananlar da böyle nice zengin detaylarla doludur." degerlendirmesinde bulundu.

Kasapoglu, Inebolu'nun Milli Mücadele'de önemli yeri oldugunu vurgulayarak, söyle devam etti:

"O tarihte Inebolu'nun stratejik açidan büyük önemi vardir. Milli Mücadele yillarinda Inebolu, Anadolu'nun dis dünyaya açilan tek penceresi haline gelmistir. Vatanimizin birçok bölgesi isgal altinda oldugundan, disaridan gelecek destek ve yardimlar için Inebolu-Ankara hattinin önemi çok artmistir. Istanbul'dan kaçirilan birçok malzeme ve cephane, Milli Mücadele'ye katilmaya hazirlanan birçok insanimiz, Anadolu'ya Inebolu'dan olusturulan lojistik hat üzerinden sevk edilmistir. Yüzlerce insan Inebolu üzerinden Istiklal Savasi'na katilmistir. Iste milletimizi kurtulusa götüren yolun adidir Inebolu. Gazi Mustafa Kemal, savasin kazanilmasinda çok etkili olan bu hattin önemini, 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupinar'da, kulagim Inebolu'da.' sözüyle belirtmistir. Inebolu, Istiklal madalyasi olan tek ilçemiz. Ayni zamanda kadinlarimizin, istiklal ve istikbal ugruna ortaya koydugu mücadeleyi de temsil ediyor. Kadinlarin bu mücadeleye verdigi destek tarihe altin harflerle yazilmistir."

Milli Mücadele'nin sembol isimlerinden Serife Baci'nin bu topraklardan cepheye kagnilarla silah tasirken sehit oldugunu anlatan Kasapoglu, "Onun bu hissiyati, kahraman Türk kadininin yüreginde yanan bagimsizlik atesinin ne kadar güçlü oldugunu bizlere gösteriyor." dedi.

Gençligin sühedanin izinde oldugunu belirten Kasapoglu, "Mazimizden aldigimiz ilham, inanç ve suurla yarinlari gençlerimizle insa edecegiz. Gençlerimizin Inebolu gibi, Çanakkale gibi, Malazgirt gibi, Sarikamis gibi tarihin çizgisini degistiren hadiseleri sahada, bizzat yerinde yasayarak ögrenmeleri için gayret sarf ediyoruz. Bu vesileyle Inebolu'dan baslayan 95 kilometrelik yürüyüsümüzü, Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü ismiyle bundan böyle Gençlik ve Spor Bakanligimizin himayesinde gerçeklestirecegiz. Ayni 57. Alay ve Sarikamis yürüyüslerinde oldugu gibi her yil gençlerimizle birlikte ecdadimizi yad edecegiz." diye konustu.

Bakan Kasapoglu, ecdadin biraktigi paha biçilemez mirasi gelecege tasimak için her daim güç tazeleyeceklerini dile getirerek, "Suurumuzu, bilincimizi hep diri tutacagiz. Sadece yilda bir gün degil, haziran ayinda degil, yilin her ayi gençlerimiz akin akin buraya gelecek. Agri'dan, Sakarya'dan, Mus'tan, Diyarbakir'dan, Edirne'den gelecekler. Sanli ecdadin yolundan yürüyerek yarinlara güçlü yürüyüsümüzü zihinleri ve iradeleri ile daha güçlü sekilde tasiyacaklar. Bu ruh, bu suur ilelebet bu topraklarda canli ve güçlü sekilde yasamaya devam edecek." ifadelerini kullandi.

Mukaddes emaneti onlarin yarin daha iyi yerlere tasiyacagini belirten Kasapoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz gençlere güveniyor, inaniyoruz. Onlar için her imkani seferber etmeye, her türlü engeli onlar için bertaraf etmeye devam edecegiz. Ülkemiz için o gün var olan tehditler, bugün baska sekilde tezahür ediyor. Hak ile batilin, iyi ile kötünün mücadelesi devam edecek ama biz tipki geçmiste oldugu gibi millet olarak bir ve beraber olarak, kardes olarak tüm engellerin üzerine gidip birer birer bertaraf edecegiz. Güçlü bir Türkiye olma yolunda dünyaya hak ve adalet penceresinden bakma yolunda bu güçlü yürüyüsümüz devam edecek. Ecdadimizin cani pahasina korudugu devletimizin, istiklal ve istikbalimiz, bastigimiz her karis topragin kiymetini bilmeye devam edecegiz. Bu topraklari, bu kutlu cografyayi kimseye yar etmeyecegiz."

Ülkenin her yerinde gençlerle bir araya geldiklerini, birkaç gün önce Diyarbakir'da oldugunu anlatan Kasapoglu, "Hani'de gençlerle Piraziz'de uçurtmalar uçurduk, yamaç parasütü yaptik. Ondan önce Cudi Dagi'ndaydik. Birilerinin soldurmaya çalistigi topraklardaydik. Tenis turnuvasi düzenledik Cudi'de. Öncesinde Zap suyundaydik Hakkari'de. Bu cennet vatanin her yani apayri bir deger. Bu cennet vatanin her yanindaki vatandasimizin yüregi simsicak. Vatandasimizin yüregini, analarimizin kalbini kimsenin üzmesine müsaade etmeyecegiz. Sanli ecdadimizdan aldigimiz bu mukaddes topraklari insallah yine el birligiyle ilelebet payidar kilma adina da daha çok çalisacagiz. Geçtigimiz ziyaretimizde Kastamonu'nun tüm ilçelerine dokunan, köylere kadar gençlik ve spor adina çalismalar yaptik. Bizim insanimiz her seyin en iyisine layik." açiklamasinda bulundu.

Gençlere, istikballerine, yarinlarina güvendiklerini vurgulayan Kasapoglu, "Inaniyorum ki Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü, gençler açisindan yarinlar açisindan önemli bir misyonu ifade edecek. Bu yil pandemi kisitlamalariyla gerçeklestiriyoruz. Insallah önümüzdeki zamanda 365 güne yayarak gençlerimizin buraya gelerek tarihin essiz sayfalarini kesfetmesine vesile olacagiz. Gençlerimizin bir araya gelip birbirilerini tanimasina, Kastamonu'daki, Inebolu'daki vatandaslarimizla bir araya gelmesine vesile olacagiz. Bu sanli tarihin herkes tarafindan güçlü sekilde bilinmesi açisindan önemli bir vizyonu gerçeklestirecegiz." diye konustu.

Konusmalarin ve Serife Baci tiyatro gösterisinin ardindan kahramanlik türküleri seslendirildi.

Kaynak: AA