Myanmar'da Gözaltinda Tutulan 2 Binin Üzerinde Kisi Serbest Birakilacak

Darbe karsiti Halk Savunma Gücü, Sagaing eyaletinde 2426 Haziran'da ordu ile yasanan çatismalarda Myanmar ordusunun en az 44 kayip verdigini öne sürdü.

Askeri darbenin yasandigi Myanmar'da gözaltinda tutulan 2 binden fazla kisinin kademeli olarak serbest birakilacagi duyuruldu.

Aralarinda siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerin bulundugu en az 2 bin 300 kisinin, tutulduklari cezaevlerinden tahliye sürecinin basladigi bildirildi.

Serbest birakilacaklarin 700'ünün Yangon'daki Insein Cezaevi'nde gözaltinda tutulanlar oldugu kaydedilirken, kimlerin ne zaman serbest birakilacagina dair açiklama yapilmadi.

Myanmar'da 1 Subat askeri darbesinden bu yana toplam 6 bin 421 kisi gözaltina alindi.

- Darbe karsiti silahli grup 44 askeri öldürdügünü öne sürdü

Öte yandan Myanmar ordusuna karsi darbe karsiti protestocular tarafindan kurulan Halk Savunma Gücünün (PDF) geçen haftaki çatismalarda en az 44 ordu mensubunu öldürdügünü iddia etti.

Myanmar Now gazetesine isim vermeden konusan PDF mensubu, 24 ile 26 Haziran'da Sagaing eyaletine bagli Htigyaing ve Katha ilçelerinde Myanmar ordusuyla siddetli çatismalar yasandigini aktardi.

PDF mensubu, çatismalarda en az 44 Myanmar ordusu mensubunu öldürdüklerini öne sürdü.

Myanmar ordusundan iddialara iliskin açiklama gelmedi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 883 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA