Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener'den 'Açik Alanda Bayramlasin' Tavsiyesi Açiklamasi

'Delta varyanti, Ingiltere varyantina göre 18 kat daha hizli bulasiyor ve akcigerlere yaygin enfeksiyon yapiyor' 'Açik alanda bayramlassak dahi maske ve mesafeye dikkat etmeliyiz. Maskemizi taksak da Delta varyantinin daha bulasici oldugunu bilmemiz gerekir. Havalarin isinmasiyla birlikte vatandaslarin maske kullaniminda bir rahatlama oldugunu görüyoruz. Bu rahatlama salgin sürecinde olumsuzluk yaratabilir'

TEZCAN EKIZLER - Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, yeni tip koronavirüs salgininin (Kovid-19) yeni mutanti olan Delta varyantinin, Türkiye'de etkili olan Ingiltere varyantina göre 18 kat daha hizli bulastigini, yaklasan Kurban Bayrami'nda açik alanlarda, maske ve mesafe tedbirlerine uyarak bayramlasmanin salginla mücadelede önemli oldugunu söyledi.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sener, yapilan arastirmalara göre BioNTech asisinin normal virüs için yüzde 94 koruyuculuk sagladigini, Delta varyantinda bu oranin yüzde 88'e indigini ifade etti.

Sener, "Delta varyanti, Ingiltere varyantina göre 18 kat daha hizli bulasiyor ve akcigerlere yaygin enfeksiyon yapiyor." dedi.

Yaklasan Kurban Bayrami'nin Kovid-19 salginiyla mücadelede kritik öneme sahip oldugunu vurgulayan Sener sunlari kaydetti:

"Bayramda vatandaslarimiz kurban ibadetleri ve ev ziyaretleri yapacak. Bayramlasmalar olabildigince kapali alanlar yerine açik yerlerde yapilmali. Kurban kesim alanlarinda sadece yetkili kisilerin bulunmasi, onlarin disinda kisilerin kalabalik yapmamasi lazim. Asili kisilerde bile Delta varyanti görebiliyoruz. Açik alanda bayramlassak dahi maske ve mesafeye dikkat etmeliyiz. Maskemizi taksak da Delta varyantinin daha bulasici oldugunu bilmemiz gerekir. Havalarin isinmasiyla birlikte vatandaslarin maske kullaniminda bir rahatlama oldugunu görüyoruz. Bu rahatlama salgin sürecinde olumsuzluk yaratabilir."

Türkiye'nin asi tedarikinde sorun yasamayan dünyadaki ve Avrupa'daki ender ülkelerden oldugunu dile getiren Sener, "Asilanma hizimiz her gün yeni rekorlar kiriyor. Günde 1,5 milyondan fazla kisi asilaniyor. Avrupa'da asilanan kisi sayisi ülkelere göre yüzde 10 ila 30 arasinda degisiyor. Kovid-19 ve mutantlariyla mücadelede asilanma çok önemli. Bu konuda Türkiye'de sürü bagisikligina ulasilmasi için yüzde 60 asilanma oranina bu hizla gidersek agustos ayi itibariyla ulasiriz. Delta varyanti asilama orani arttigi takdirde Türkiye'de vaka sayilarinda artmaya neden olmaz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA