ÇAYKUR Genel Müdürü Alim, Birinci Sürgün Yas Çay Alimlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Birinci sürgün döneminde toplam 314 bin 500 ton yas çay aldik. Bunun karsiliginda üreticilere 1 milyon 206 bin 155 lira ödeme yapmis olacagiz'

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, birinci sürgün döneminde 314 bin 500 ton yas çay aldiklarini, üreticilere 1 milyon 206 bin 155 lira ödeme yapacaklarini bildirdi.

Alim, Ziraat Çay Bahçesi'nde düzenledigi basin toplantisinda, 17 Mayis'ta baslayan birinci sürgün yas çay alim döneminin sona erdigini söyledi.

Geçen yil mayis ayinda 246 bin ton yas çay aldiklarini ifade eden Alim, "Bu yil mayis ayinda ise 314 bin 500 ton yas çay aldik. 33 günde çayi bitirmis olduk." diye konustu.

Alim, bu süreçte kontenjan ve kotanin sikintili gibi gösterildigini dile getirerek söyle devam etti:

"Bizim günlük kapasitemiz 9 bin 50 tondur. Bunun haricinde alacagimiz her bir kilogram çay için ya kapasiteyi zorlayacagiz, ya çayi dökecegiz ya da yakacagiz. Biz çayi yakmadan ve dökmeden bunu islemeyi birinci sürgün döneminde basardik. Hatta ikinci ve üçüncü günlerden itibaren aldigimiz yas çay 11 bin ve 12 bin ton civarinda oldu ancak biz bunu bir gün ötelemeyle hem üreticiyi zorlamadan hem de çayi da muhafaza ederek tamamini isemis olduk. Bu anlamda hiçbir sikinti yasanmadi. Yasamadi derken bazilari sagda solda söylüyor Bizim kulagimiza da geliyor ve okuyoruz. Konusmak kolay rahat gibi. Hiç de kolay ve rahat gibi olaya bakmiyoruz. Çayi bilen birisi olarak bunu söylüyorum."

- "ÇAYKUR, çayin lokomotifidir"

Zamaninda çay da topladigini, bunun ne kadar zor bir is oldugunu bildigini belirten Alim, sunlari söyledi:

"O zorluklari, sikintilari ve güzelliklerini de biliyorum. Slogan seklinde de zaman zaman söylüyoruz. 'Çay damarlarimizdaki kan gibidir diyoruz.' Çay bu bölge için olmazsa olmazdir. Çay döneminde öyle tuhaf ve öyle ilginç seyler yapiyoruz ki hakeza 'çay bitsin', 'nedir bu', 'bela vermek' farkli farkli söylemlerde bulunmak gibi. Sükretmemiz gerekirken farkli anlamlarda kullaniyoruz. Bu anlamda yaptigimizin dogru olmadigini düsünüyorum. ÇAYKUR, çayin lokomotifidir. ÇAYKUR olmadigi zaman çayin bu degerinin olmayacagini da biliyoruz. Çayin çöpüne varincaya kadar her seyini degerlendiriyoruz ve degerlendirmeye de devam ediyoruz."

Alim, 50 bin ton kuru çay stokuyla kampanyaya girdiklerini ifade ederek, "15 Mayis itibariyla satmis oldugumuz çay da 58 bin ton. Zaman zaman bu da elestiriliyor. ÇAYKUR'un asiri derece stoklari var bunlar eritilemiyor diye. Satislarimizi kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Bunun için çalisiyoruz. Hiçbir çayda olmayan çay kalitemiz var diyoruz. Bugün itibariyla 80 bin ton kuru çay satisimiz gerçeklesti. Didi soguk çayda da 42 milyon litre satisimiz oldu. Burada da yil sonu hedefimiz 100 milyon litreyi asmak." dedi.

Ikinci sürgün yas çay alimlarinin 2 hafta içinde baslayacagini bildiren Alim, sunlari kaydetti:

"Mayis ayinda 123 bin 715 ton yas çay aldik. Bunun karsiliginda 468 milyon 155 bin lira ödemeyi de birkaç gün içinde yapmis olacagiz. Haziran ayinda ise 190 bin 785 ton yas aldik. Bunun karsiliginda 738 milyon liranin ödemesini temmuz ayinin sonuna kadar yapmis olacagiz. Birinci sürgün döneminde toplam 314 bin 500 ton yas çay aldik. Bunun karsiliginda ise üreticilere 1 milyon 206 bin 155 lira ödeme yapmis olacagiz."

Alim, 'ÇAYKUR, üreticileri özel sektörün kucagina atiyor' gibi bir söylem oldugunu dile getirerek söyle dedi:

"Hiç öyle birsey yapmadik. Tam tersine kilogram bosluk bulabildik onu bile degerlendirdik. Bir kilogram bile alay edilircesine konusuldu. Bir kilogram da neymis. 200 bin üretici var. Bir kilogram verdimi onun ÇAYKUR'a dönüsünün ne oldugunu kimse düsünmüyor. Kampanyayi açtigimizda 4 gün pes pese 100 kilogramdan alim yaptik. 4 günden sonra 3 gün pes pese 50 kilogramdan çay alimi yapildi. Daha sonra ki günlerde, 30, 25, 20 ve 15 kilogramdan alim yapildi. Moralimizi bozmadan çalisiyoruz. CIMER'e sikayet ediyor. 'Yusuf Ziya Alim'i görevden alin', 'kontenjan 10 kilogram olur mu?', '10 kilogramdan çay mi biter?' 15 kilogramin altina inemezsiniz' diye tüm fabrikalara talimat verdik. Bunu bile adam bilmiyor. Bu üretici degildir. Oturdugu yerden yaz bir sey, laf olsun diye yazan kisiler. 15 kilogramin altinda inilmedigini herkes biliyor. Bu bile farkli algilandi ve algilanmak istendi. Ne yaptiysak ve ne yapiyorsak çay, ÇAYKUR ve üreticilerimiz için yapiyoruz."
Kaynak: AA