Hamas, Israil'in Dogu Kudüs'teki Dükkan Yikimi Için 'Kirmizi Çizgilerin Asilmasi' Degerlendirmesi Yapti

Silvan Mahallesi Savunma Komitesi Üyesi Zuheyr erRacbi: 'Dükkanin yikiminin, daha genis çapli yikimlar için bir 'nabiz yoklama' olmasindan endise ediyoruz'.

Hamas, Israil'in isgal altindaki Dogu Kudüs'teki El-Bostan bölgesinde bir Filistinliye ait dükkani "imar izni" olmadigi gerekçesiyle yikmasina tepki gösterdi.

Hamas Sözcüsü Muhammed Hamade, yaptigi yazili açiklamada, Israil güçlerinin Silvan Mahallesi'ndeki dükkan yikimi için degerlendirmelerde bulundu.

"Direnisin, isgalcilerin Kudüs'te yaptiklarina karsi tetikte oldugunu, Kudüs'ü yavas yavas almaya çalisma politikasini sürdürmesine izin vermeyecegini" aktaran Hamade, "direnis güçlerinin isgale karsilik verme seçeneklerinin açik ve çesitli oldugunu" belirtti.

Hamade, Silvan Mahallesi'ndeki yikimlar için "kirmizi çizgilerin asilmasi" ifadesini kullandi.

- "Daha büyük yikimlar için nabiz yoklama endisesi"

Silvan Mahallesi Savunma Komitesi Üyesi Zuheyr er-Racbi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Israil'in mahalledeki dükkani yikarak daha genis çapli yikimlar için nabiz yokladigindan endise ettiklerini belirtti.

Çok sayida Israil gücünün, Silvan Mahallesi'nin El-Bostan bölgesinde bulunan ve Nidal er-Racbi'ye ait dükkanin çevresini sardigini ve dükkana giden yollari da kapattigini anlatan Racbi, Israil güçlerinin ayrica yikimi engellemek isteyen bölge sakinlerine plastik mermi, ses bombasi ve gaz yasartici gazla müdahale ettigini aktardi.

Israil güçleri ile bölge sakinleri arasinda çikan arbedede, dükkan sahibi Nidal er-Racbi'nin yaralandigini, oglu Ahmed ve kardesi Iyad'in ise gözaltina alindigini belirten Racbi, Israil’e bagli Kudüs Belediyesi'nin daha önce Nidal er-Racbi'ye dükkani kendisinin yikmasini istediklerini aksi takdirde ekiplerle yikacaklari ve para cezasi verecekleri seklinde yikim tebligati gönderdigini ifade etti.

Benzer sekilde bölgedeki 13 kisiye daha evleri için yikim tebligati gönderildigini aktaran Racbi, bu kisilerin de Israil'in kararini uygulamayi reddettiklerini söyledi.

Racbi, "Dükkanin yikiminin, daha genis çapli yikimlar için bir 'nabiz yoklama' olmasindan endise ediyoruz." ifadesini kullandi.

Israil polisi, sabah saatlerinde El-Bostan bölgesine baskin düzenleyerek bir Filistinliye ait dükkani "imar izni" olmadigi gerekçesiyle yikmisti.

Yikima tepki gösteren Filistinlilere de plastik mermi, ses bombasi ve gaz yasartici gazla müdahale eden Israil polisi, 6 kisiyi yaralamisti.

- Silvan Mahallesi Israil'in hedefinde

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te yer alan Silvan Mahallesi stratejik öneme sahip.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'nin güneyinde yer almasi ve çok sayida Filistinliye ev sahipligi yapmasi nedeniyle Silvan'in Israil tarafindan hedef alindigini dile getiriyor.

Silvan Mahallesi'nde Batin El Hava bölgesinde sayilari 86'yi bulan Filistinli aileden toplam 725 kisi, El-Bostan bölgesinde ise 1550 Filistinli, Israil'in yikim ve tehcir politikalari nedeniyle evlerini kaybetme tehdidiyle karsi karsiya.

Israil, Batin El Hava'da Filistinlilere ait bazi evlerin "Yahudilere ait araziye" insa edildigi iddiasiyla bosaltilmasini istiyor. El-Bostan bölgesinde ise bazi evleri ve dükkanlari "imar izni" olmadigi gerekçesiyle yikmayi planliyor.
Kaynak: AA