Yaren Leylek Ve Yavrulari Artik Uydudan Takip Edilecek

Tüm dünyanin merakla bekledigi ’Yaren Leylek’, Balikçi Adem Amca ile dostlugunun basladigi 10. yilda da kendisi ile bulusmus ve o anlar, milyonlarca doga sever tarafindan sevinçle karsilanmisti. Yaren Leylek, bu söhreti sayesinde artik bilimsel bir çalismanin da parçasi olacak.

Yaren Leylek Ve Yavrulari Artik Uydudan Takip Edilecek
Karacabey Belediyesi tarafindan bu yil, Eskikaraagaç Avrupa Leylek Köyü’nden baslayip gün boyu kirsal mahallelerdeki ulasilabilen leylek yuvalarina ulasilarak, yavru olan leyleklerin halkalanmasi saglandi. Halkalama çalismasi ise Ondokuz Mayis Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Uzman Halkalamaci Nizamettin Yavuz ve Mehmet Akif Bilir tarafindan gerçeklestirildi.

Karacabey Belediyesi, bu yil Yaren’in bir yavrusuna da uydu vericisi takilmasini sagladi. Almanya’da yaptirilan verici, 40 gram agirliginda ve günes enerjisi ile çalisiyor. Sosyal medyada özellikle leyleklerin isimleri ve hangi leylege verici takilacagi merak konusuydu. Yapilan ankette, en küçük yavru olan ve ‘Besnumara’ olarak anilan leylek, tüm dikkatlerin odagindaydi. En küçük yavru oldugu için yuvadan atilma ihtimalinden dolayi yuvayi izleyen binlerce kisi, günlerce telasli bir bekleyise geçmisti. Ve Yaren Leylek’in esiyle birlikte 5 yavrusunu da büyütecegi anlasilinca, takip eden herkes büyük mutluluk yasamisti.

Takipçilerin ‘Besnumara’ olarak andigi en küçük yavrunun, daha sonraki günlerde yuvaya tasinan plastik iplige ayaginin dolanmasi sonucu Karacabey Belediyesi ekipleri leylege müdahale etmis ve böylece yavru leylek, ikinci kez ölümden dönmüstü. Tüm bu badireleri sag salim atlatan ‘Besnumara’ isimli yavru leylegin kismeti de açik oldugu düsünülerek, uydu vericisinin kendisine takilmasina karar verildi.

Halkalama ekibi çiktigi tüm yuvalarda, yavrular için risk olusturan materyalleri de ortadan kaldirdi.

Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan tarafindan, halka takilacak yavrularin isimlerinin internet üzerinden açilacak anketle belirlenmesine karar verildi.

Yapilan oylama sonucu Yaren Leylek’in bes yavrusuna ‘Karaca’, ‘Kismet’, ‘Eda’, ‘Umut’ ve ‘Besnumara’ isimleri verildi.

Ayrica mahallede diger halkalanan yavru leyleklere de Eskikaraagaç Mahallesi’ndeki çocuklarin isimleri verildi.

Halkalama islemi yapilirken, halka takilmak için yavrulari yuvadan alinan Yaren Leylek ise çatida merakla yavrularini izledi. Bu esnada bir vatandas da leylegi çatida besledi. Yaren’in en küçük yavrusu olan ve takipçilerin ‘Besnumara’ ismini verdigi leylek, Türkiye’de su anda halkalanmis olan ve üstünde verici tasiyan tek leylek olma özelligine sahip. Eger ilk birkaç yil hayatta kalmayi basarabilirse, Türkiye’de leylek popülasyonu hakkinda bilimsel veriler elde edilmesine de olanak saglayacak.
Kaynak: İHA