Kurbanlik Alacaklara Uzmanindan Önemli Uyarilar

Kurban bayramina sayili günler kala kurbanlik alacak vatandaslara dikkat etmeleri gerekenler konusunda bilgiler veren Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Hayvana baktigimizda tespit edilemeyen hastaliklar için hekimlerden yardim alinmali” dedi.

Kurbanlik Alacaklara Uzmanindan Önemli Uyarilar
Kurban Bayrami’na sayili günler kala Kayseri’de kurbanlik hayvanlar görücüye çikmaya basladi.

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, vatandaslara kurbanlik alirken dikkat etmeleri hususlar hakkinda bilgiler verdi. Hayvanlarin özellikle dis uzuvlarinda eksik olmamasi gerektigini söyleyen Akgün Ergül, ”Bu sene Temmuz’un 20’sinde kurban ibadetimizi yerine getirecegiz ve az bir süre kaldi. Özel çiftliklerde kurbanlar görücüye çikti. Vatandaslarimiz da ayin 1’i itibari ile belediyenin belirlemis oldugu hayvan satis yerlerinde de görevli veteriner hekimler esliginde kurbanlarini alabilirler. Vatandaslar bizlere saglikli bir hayvan nasil olur? Alirken nelere dikkat ederiz? Yasini nasil anlariz? Seklinde bir takim sorular soruyor. Büyükbas hayvanlarda kurban alirken özellikle ön dislerine bakariz. Süt disleri dedigimiz inci tanesi gibi siralanmis alt çenesindeki dislerin, öndeki 2 disin düsüp, yerine daha belirgin dislerin çikmis olmasi lazim. Bu sekilde disini tamamlamis hayvanlar 2 yasini doldurmus ve kurban olabilecek vasiftaki hayvanlardir. Bunun haricinde dis görünüsünde hayvanin herhangi bir uzvunda eksik olmamali. Özellikle mesela kuyrugu kopuk olmamali, boynuzlari düsük olmamali, kulaklarinda herhangi bir kesik veya tamami ile kopuk olmamasi lazim. Kurban ibadetini yerine getirebilmek için, hayvanin fiziksel olarak uzuvlarinin eksik olmamasi lazim. Bunun disinda saglikli bir hayvani dis bakimdan vatandaslarimizin anlamasi mümkün olmayabilir ama hekim arkadaslarimiz anlayabilir ve vatandaslarimiz satis yerlerinde direkt irtibata geçebilirler. Genel olarak tabir edecek olursak yemini yiyen, gevisini alan, durgun olmayan hayvanlar genellikle saglikli statüdedir. Nasil ki insanlar nezle oldugunda burunlarindan akinti ve salya geliyorsa, hasta hayvanlarda da hastalik durumlarinda özellikle akciger hastaliklarinda burunlarindan iltihap tarzinda bir akinti gelir. Buna dikkat edebilirler. Saglikli hayvanda böyle bir akinti olmaz. Diskilari da kontrol edilebilir. Ishal gibi bir diski varsa o hayvanda bir hastalik belirtisi vardir. Bunlarin haricindeki hayvanlar da saglikli statüsünde sayabilecegimiz hayvanlardir” dedi.



"HAYVANLARDAKI KULAK KÜPESI, KIMLIK NUMARASI KADAR ÖNEMLI"

Ergül, hayvanlardaki küpelerin insanlardaki kimlik numarasi kadar önemli oldugunu ve bilgilerin tespit edilmesinde yardimci oldugunu söyleyerek, “Hayvanlardaki kulak küpeleri bizim kimlik numaramiz gibidir. Yapilan her islem o küpe numarasina islenmis olur. Burada hayvanin yasi da belirlenmis olur ayni zamanda ama bazen burada da yanilma olabiliyor. Bizim için asil önemli olan konu burada ön dislerinin degismis olmasi. Biz her zaman için özellikle satis yerlerinde küpesiz hayvanlari sokmuyoruz. Tüberküloz dedigimiz hastalik durumunda özellikle Kurban Bayrami’nda bunlarla karsilasmis oluyoruz biz. Devletin geri ödeme yaptigi bir hastalik durumu bu. Vatandaslar dis görünüsten tüberkülozu bilemeyebilirler ama kesildikten sonra hayvanin iç organlarinda, gögüs boslugunda, akcigerlerinde kaburgaya yapismis sekilde olur ve bilye büyüklügünde iltihap odaklari olur. Hatta mideye kadar iç organlara sirayet eder. Böylesi bir durumda karsilastiklari zaman, kesinlikle o hayvana ve ete müdahale etmesinler. Bulunduklari ilçe müdürlügüne, veteriner hekimlere ulastiklarinda rapor tutulur. Sonrasinda hayvan imha edilir. Kulak küpesi de burada devreye girer. Küpesi ve kaydi olan her hayvana devletimiz yüzde 99’a kadar oranda bir tazminat ödemesi yapar. Vatandaslarimiz kurbaninin parasini alir, daha sonra da kurban ibadetlerini gerçeklestirirler” ifadelerini kullandi.

(Eren Kan - Mükremin Kaya/IHA)
Kaynak: İHA