Türk Girisimciden Müsilaj Sorununa Çözüm Önerisi

Kirmizi Bayrak Teknoloji Sirketi, Marmara Denizi’nde görülen deniz kirliligine neden olan müsilaji (deniz salyasi) hiçbir ticari gelir beklemeden gelistirdikleri sistem ile temizlemek istediklerini açikladi.

Türk Girisimciden Müsilaj Sorununa Çözüm Önerisi


Son dönemde Marmara Denizi’nde baslayarak Kuzey Ege’ye kadar siçrayan müsilaj problemi deniz kirliligine neden olmaya devam ediyor. Çesitli çalismalar olsa da denizlerin tamamen temizlenmesinin uzun zaman alacagi öngörülüyor. Bu çevre problemini çözmek için de birçok çalisma yapiliyor. Bu sorunu çözmek için öneri sunan Kirmizi Bayrak Teknoloji Sirketi CEO’su Hasan Karaozan, bu çevre problemini gelistirdikleri sistem ile çözebileceklerini iddia etti. Karaozan, hiçbir ticari amaç gütmeden müsilaj sorununu gelistirdikleri sistem ile çözmek istediklerini söyledi.



Kirmizi Bayrak Teknoloji Sirketi CEO’su Hasan Karaozan, "Kirmizi Bayrak Teknoloji olarak agirlikli olarak enerji ve çevre projeleriyle ilgileniyoruz. Bunun yaninda pandemi döneminde tamamen yerli imkanlarla solunum cihazi üretmeye basladik. Son dönemde ise müsilaj problemi gündemimizde yer almaya basladi.

Biz de bu sorunu çözmek için çalismalar yaptik. Daha önce mezbahalarda toplanan kanlari isleyip aminoasite çevirme projemiz vardi. Bu projemizi gelistirerek denizdeki suyu ayristiracak, müsilaji deniz suyundan ayiracak sekilde uyarladik. Sistemimizde kanin içindeki siviyi ayristirip kuru maddesini aldigimiz bir teknoloji kullaniyorduk. Bunu müsilajda uyguladik ve basarili sonuçlar aldik" dedi.



Uyguladiklari sistemim müsilaji nasil temizleyecegini de anlatan Karaozan, "Müsilajda yüzde 98-99 oraninda su bulunmakta. Gelistirdigimiz sistem ile bu müsilaji denizde gemilere yerlestirecegimiz platformlar ile toplayip içindeki maddeleri ayristirabiliriz. Sonrasinda müsilajin su olan, çevre kirliligine neden olmayan, bölümünü tekrar denize aktarabiliriz. Çevre kirliligine neden olan kati kismini ise sistemimizde ayirip ardindan kurutuyoruz. Bu sayede denizde kirlilige neden olan kismini almis oluyoruz, bu maddeyi ise kurutup toz haline çeviriyoruz. Bu toz haline çevrilen ürünün ise içinde yüzde 60 oraninda protein bulunuyor. Bunu da hayvan yemi gibi birçok alanda kullanma sansina sahip olabiliriz" diye konustu.



"Gelistirdigimiz sistem ile müsilaj sorununu çözebiliriz"

Karaozan, "Günlük bin tonluk kapasiteye bir gemi ile ulasabiliriz, gemi sayisini artirarak bu kapasiteyi artirabiliriz. Müsilajin yüzde 98-99’u su oldugu için bu hacimde müsilaji denizden ayri yerlere tasiyip aritmak maliyetli ve zor olur. Bizim önerdigimiz sistem ile ürettigimiz cihazi gemilere monte ederek, denizlerimizin müsilajdan temizlenmesini saglayabiliriz. Bizim teknolojimiz mevcutta kullandigimiz bir sistem. Sadece bunu müsilaj problemini çözmek için uyarladik. Çok düsük bir enerji maliyetiyle bu sorunu çözebiliriz. Bunu söylerken asla ticari bir gelir beklentimiz yok, sadece çevre sorununu çözmek için ugrasiyoruz" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA