Irak'taki 'Üçlü Zirve' Toplantisi Sonuç Bildirisinde Etiyopya Ve Israil'e Çagri Açiklamasi

'Etiyopya, Hedasi Baraji'na iliskin adil, kapsamli ve baglayici bir anlasma yapilmaksizin tek tarafli icraatlardan kaçinmali' 'Israil'in adil bir barisi baltalayan, Kudüs'teki tarihi yapiyi, statükoyu ve kutsal mekanlari degistirme amaci güden tüm faaliyetleri durdurmasi zaruridir'.

Irak, Misir ve Ürdün liderlerinin katilimiyla baskent Bagdat'ta yapilan üçlü zirvede, Etiyopya'ya Hedasi Baraji'na iliskin tek tarafli icraatlardan kaçinmasi, Israil'e barisa ulasma sansini baltalayan faaliyetleri durdurma çagrisi yapildi.

Irak'in baskenti Bagdat'ta Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Krali 2. Abdullah'in katilimiyla düzenlenen üçlü zirvenin sonuç bildirisi yayimlandi.

Bildiride, Irak ve Ürdün'ün Etiyopya'daki Hedasi Baraji konusunda Misir ve Sudan'in yaninda yer aldiklari belirtilerek, "Etiyopya, Hedasi Baraji'na iliskin adil, kapsamli ve baglayici bir anlasma yapilmaksizin tek tarafli icraatlardan kaçinmali." ifadelerine yer verildi.

"Bölgede adil, kapsamli ve kalici bir barisa ulasmanin tek yolunun çatismayi uluslararasi mesruiyet kararlari temelinde çözmek" oldugu kaydedilen bildiride, "Israil'in adil bir barisi baltalayan, Kudüs'teki tarihi yapiyi, statükoyu ve kutsal mekanlari degistirme amaci güden tüm faaliyetleri durdurmasi zaruridir." denildi.

- Irak, Misir ve Ürdün arasinda ekonomik entegrasyona iliskin adimlar

Zirveye katilan ülkeler arasinda ekonomik entegrasyona iliskin adimlar atilmasina karari verildi.

Bildiride, ekonomik koordinasyona iliskin, söz konusu ülkeler arasinda elektrik sebekesi projesinin güçlendirilmesi, karsilikli enerji alisverisinin saglanmasi, dogal gaz agi kurulmasinin yani sira Irak petrolünün Ürdün ve Misir üzerinden ihracati için bir hat saglanmasinin gerekliligi hususunda anlasildigi belirtildi.

Ayrica, üç ülkede altyapi, yol ve iskan alanlarinda yatirimlarin tesvik edilmesi, yatirimci ve is adamlari arasinda ortak büyük insaat sirketleri kurulmasi, ülkeler arasinda tasimacilik alaninda yolcular için vizelerde kolaylik saglanmasi konularinda liderler anlasmaya vardi.

Ülkeler, arasinda terör, uyusturucu ve organize suçla mücadelede güvenlik ve istihbarat koordinasyonu yapilmasi karari da alindi.

Öte yandan liderler, Libya'da kurulan yeni hükümeti desteklediklerini belirtirken, ülkeden parali askerlerin ve yabanci güçlerin çikmasinin zorunlu oldugunu vurguladi.
Kaynak: AA