Bahçesehir Koleji'nden 2021 ATY Degerlendirmesi

Bahçesehir Koleji bölüm baskanlari, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) sorularini yorumladi.

Bahçesehir Koleji'nden 2021 ATY Degerlendirmesi
Milyonlarda ögrencinin hazirlandigi YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi’ne dair Bahçesehir Koleji bölüm baskanlari degerlendirmelerde bulundu. Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Tugba Aktas, “2021 AYT ‘Türk Dili ve Edebiyati Testi’nde geçen seneki gibi 6 tane anlama ve yorumlama sorusu soruldugu görülmüstür. Edebiyat sorulari genel olarak alan bilgisi ile bu bilgiyi yorumlama becerisi gerektirmektedir. 18 edebiyat sorusu bu yil da geçen seneki gibi agirlikli olarak ‘siir’ konusu etrafinda sekillenmistir. Her sinif düzeyine ait kazanimlardan soru sorulmus olmakla birlikte agirligi 10. sinif konularinin olusturdugunu söyleyebiliriz. Siirin ve (özellikle) divan edebiyatinin agirlikli oldugu sinavda ‘okudugunu anlama’ mantigi, divan beyitleri üzerinden de sorgulanmaya devam edilmistir. Sorularda, verilen beyitlerde ne anlatilmak istendigi üzerinde durulmustur. Bunun yaninda diger senelerden farkli olarak temel tarih bilgisi gerektiren bir soru ile edebiyat konusunun iliskilendirilmesine dayanan bir soru karsimiza çikmistir. Ögrencinin dogru cevabina ulasabilmesi için II. Mesrutiyet’in ne zaman ilan edildigini bilmesi ve edebiyat bilgisi ile iliskilendirip sonuca ulasmasi beklenmistir. Testin geneline baktigimizda yeterli alan bilgisi olan ve bu bilgileri yorumlayabilen ögrencilerin yapabilecegi bir sinav oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Matematik Bölüm Baskani Taner Kayis, “2021 AYT Matematik sorulari agirlikli olarak 11. ve 12.siniflarin ögretim programlarini kapsayacak sekilde hazirlanmistir. 2020 AYT Matematik testinde pandemiden dolayi çikarilan konularin bu sene sinava tekrar dahil edilmesi ile sinavin zorluk seviyesi artmistir. Sinavda kazanim disi soru bulunmamakla birlikte, bir soruda birden fazla kazanimin ölçüldügünü ve sorularin güçlük seviyesinin orta ve zor düzeyde oldugunu söylemek mümkündür. Bunun yaninda sorularin çok islem adimi gerektiren yapida olmasi da sinavin zorluk düzeyini arttirmistir. Polinom, parabol, maksimum-minimum problemleri, problem sorularinin sinavin belirleyici sorulari olacagini söylemek mümkündür. Bu yil da bilgi agirlikli, MEB‘in açikladigi kazanimlar kapsaminda ve bilgiyi yorumlayan ve islem becerisi yüksek olan ögrencilerin basarili olacagi bir sinav olmustur" diye konustu.

Geometri Bölüm Baskani Ömer Arat, “2021 AYT Geometri testinde ögretim programi disinda soru bulunmamaktadir. Sinavda üçgen ve dörtgen konularindan herhangi bir soru sorulmamasi sinavin geçen senelere göre farkli yapilandirilmasina, 11.sinif konularinin (çember ve analitik) agirlikli sorulmasina sebep olmustur. Geometri sorularindaki “yansima-simetri-öteleme” ve “analitik geometri-üçgen” sorularinin sinavin ayirt edici sorulari olacagini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.

Fizik sorularini degerlendiren Fizik Bölüm Baskani Rafet Sayar, sunlari söyledi.



“2021 YKS sinavinin AYT fizik sorulari da TYT’deki gibi konuyla ilgili kazanimlarin günlük hayatla iliskilendirildigi, ögrencilerin konu kazanimlarina dair hâkimiyetini ölçen ve bilginin yorumlanmasini gerektiren, aralarinda hikayelestirilmis yeni nesil sorularin da oldugu sorulardan olustugu görülmüstür. Sinavin güçlük derecesi olarak orta güçlükte sorulardan olustugunu söyleyebiliriz. Sinavda beklenildigi üzere 11 ve 12. sinif fizik ögretim programlarinda olan konularin kazanimlarini içeren sorular sorulmustur. Geçen yil pandemiden dolayi sinava dahil edilmeyen 12. sinif konularindan dolayi 11.siniflardan 9 soru ve 12. sinif konularindan 5 soru çikmisti. Bu yil siniflar arasinda soru adaleti saglanarak her iki siniftan da 7 ser soru çikmistir. Sinavda sadece 2 sorunun içinde basit matematiksel islem olup, 14 sorunun tamami bilgiyi yorumlama ve bilgiyi günlük hayattan verilen örnek içinde muhakeme etmeye zorlayan sorular seklinde sorulmustur. Sinavda ögretim programi disi veya belirtilen kapsam disinda soru bulunmamaktadir. Sonuç olarak 11.sinif ve 12. sinif konularina hâkim, kazanimlari tam olarak özümsemis, konuya dair günlük hayatla ilgili yasamsal örnekleri anlamis, düzenli ve yeterli sayida soru çözen ögrencilerin yapabilecegi eleyici bir sinav olmustur.”

Kimya Bölüm Baskani Yasemin Keskin Çinkaya, “2021 AYT Kimya sorularinin 8 tanesi 11. sinif, 5 tanesi ise 12. sinif kimya kazanimlarini ölçmeye yönelik hazirlanmistir. Sorularin MEB ögretim programinda yer alan kazanimlara uygun olmasi, soru köklerinde açik net ifadelerin yer almasi, her bir sorunun sadece bir kazanimi ölçmesi, sorularin kolay ve orta güçlük düzeyinde olmasindan dolayi dün uygulanan TYT sorulari ile benzerlik gösterdigini söyleyebiliriz. Kimya sorularinin 5 tanesi islem becerileri gerektiren, kalan sorular ise bilgi ve kavrama düzeyindeki sorulardir. Önceki yillarin aksine görsel/grafik/tablo içeren soru sayisi azdir, buna karsin ögrencilerin okudugunu anlama ve metindeki düzenegi zihninde canlandirma yeterlilikleriyle çözebilecekleri 1-2 soru yer almaktadir. Bu baglamda hazirlanmis olan elektrokimya sorusu sinavin ayirt edici sorusu olma özelligi tasimaktadir. Kimya sorularinin kapsam geçerliligine bakildiginda her yil AYT Kimya sinavinda en az bir tane soru sorulan “Kuantum Modeli”, “Periyodik Sistem ve Özellikleri”, “Çözünürlük Dengesi” ile “Asitlik-Bazlik Kuvveti” konularindan hiç soru yer almamasi dikkat çekmektedir. Sinavda yeni nesil kimya sorulari olarak da nitelendirilen; uzun metinli, birden fazla kazanimi ayni soruda ölçen, günlük hayat problemlerinin kimya kazanimlari kullanilarak çözümünün saglandigi, iliski kurma becerisi ya da çikarim yapma becerisi gerektiren soru sayisi da son derece azdir. Bu durum 11. Sinif itibariyle hem online hem de yüz yüze egitimi düzenli biçimde takip eden ve düzenli çalisan ögrencilerin çözebilecekleri bir sinav oldugunu söylemek mümkündür” dedi.

Biyoloji Bölüm Baskani Melike Kiliç, “2021 AYT Biyoloji testinde 11. sinif ögretim programina ait Insan Fizyolojisi, Komünite ve Popülasyon Ekolojisi ünitelerine ait toplam 7 soru, 12. sinif ögretim programina ait Genden Proteine, Bitki Biyolojisi ve Canlilarda Enerji Dönüsümleri ünitelerinden toplam 6 soru sorulmustur. Sorular MEB Ögretim Programi kazanimlarina uygun olup, anlasilir ve net bir dille ifade edilmistir. Grafik yorumlama gerektiren bir soru disinda, digerleri Biyoloji dersi alan bilgisini ölçmektedir. Sorular zorluk derecesine göre orta düzeydedir. 2020 AYT testi ile karsilastirildiginda sinava iyi hazirlanan ögrenciler tarafindan daha rahat çözülebildigi düsünülmektedir” seklinde konustu.

Tarih Bölüm Baskani Kahar Alkan, “AYT-1 Tarih testi 9. sinif ögretim programindan 4 soru, 11. sinif ögretim programindan 2 soru, 12. sinif ögretim programindan ise 4 soru olarak hazirlanmistir. Önceki yillardan farkli olarak AYT-1 kisminda 10. sinif ögretim programindan soru sorulmamistir. Sinavdaki sorularin 2’si yorum gerektiren sorulardan olusurken 8 sorunun çözümü için kavram bilgisi gerekmektedir. Bu durum sinavin güçlük düzeyinin yüksek olmasina neden olmustur. AYT-1 Tarih sorularinda Ilk Müslüman Türk devletleri ile Milli Mücadele dönemini kapsayan kazanimlardan gelen sorularin sinavin belirleyici sorulari oldugu söylenebilir” diye konustu.

Tarih AYT-2 sorularini da degerlendiren Alkan, “AYT-2 Tarih testi 9. sinif ögretim programindan 4 soru, 10. sinif ögretim programindan 2 soru, 11. sinif ögretim programindan 2 soru, 12. sinif ögretim programindan ise 4 soru olarak hazirlanmistir. AYT-2 Tarih sorularinin tamami kavram bilgisi ölçen sorulardan olustugundan güçlük derecesini zor olarak degerlendirebiliriz. Ilk ve Orta Çag’da Türk devletleri ile Millî Mücadele dönemini kapsayan kazanimlardan gelen sorularin sinavin belirleyici sorulari oldugu söylenebilir. AYT Tarih sorularinin geneline bakildiginda (AYT-1/2) daha önceki yillarda hazirlanmis güncel konulari kapsayan ve harita okuma, eslestirme, grafik yorumlama gibi yeni nesil soru tarzlarina yer verilmedigi görülmüstür. Ögretim programlari disi kazanimlardan soru olmamakla birlikte 12. sinif ögretim programina yeni eklenen kazanimlardan ise soru sorulmadigini söyleyebiliriz” dedi.

Cografya Bölüm Baskani Ümit Soykan, “AYT testleri Cografya sorularinin sinif seviyelerine göre dagilimlarina bakildiginda, 11. Sinif ve 12. Sinif ögretim programi kazanimlarinin hem Sosyal Bilimler-I testinde hem de Sosyal Bilimler -II testinde esit oranda dagildigi görülmektedir. Ünite bazinda sorularin dagilimina bakildiginda ise her iki testte de Dogal Sistemler ve Çevre Toplum ünitelerine ait konulara yer verildigi görülmekle birlikte, Beseri Sistemler ve Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler ünitelerinin agirligi dikkat çekmektedir. Sorularda dünya haritalarina ve Türkiye haritalarina yer verilmis olmasi, harita kullanma ve tanima becerisinin önemini ortaya koymustur. Testlerin geneline baktigimizda sorular güçlük derecesi bakimindan orta düzeydedir. 2020 YKS-AYT testlerindeki cografya sorulari ile karsilastirildiginda bu yil çeldirici seçenegi bulunan zorluk derecesi ortanin üzeri olan sorulara sayica biraz daha fazla yer verildigi görülmektedir. Sosyal Bilimler-I ve Sosyal Bilimler-II testlerindeki Cografya sorulari genel olarak sinav hazirlik sürecini iyi yürüten ögrencilerin yapabilecegi türden sorulardan olusmustur” açiklamasini yapti.

Felsefe Bölüm Baskani Filiz Yildirim, “Felsefe sorulari, TYT Felsefe sorularina benzer tarzda ve determinizm ile ilgili 1 soru disindaki diger sorular ögrencilerin okudugunu anlama ve alan bilgisini ölçmeye yönelik olarak hazirlanmis, paragraflarin içinde cevaplarin bulunabilmesi için küçük ipuçlarina da yer verilmistir. Determinizm sorusu paragraf sorusu gibi görünse de seçeneklerde yer alan felsefi terimleri bilmek gerekir. Psikoloji ve mantik sorulari 2020 AYT sorularinda oldugu gibi kisa ve ögrencilerin alan bilgisini ölçen, yoruma yer vermeyen sorulardan olusturulmustur. Sorular MEB ögretim programi kazanimlarina uygun ve anlasilirdir. Sosyoloji sorulari geçen yilki gibi ögrencilerin paragrafi okuyarak yapabilecekleri sorulardan olusturulmustur. Bu zamana kadar çikan sorulardan bir tanesi mutlaka kazanimlar kapsaminda iliskilendirilerek Türkiye sorunlarina yönelik olarak olusturulurken, bu yilki sorular güncellikten uzak sadece kazanim odakli hazirlanmistir.”

“Din kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf ögrencilerin çözmesi gereken Felsefe Grubu sorulari herkesin çözmesinin zorunlu oldugu sorularla benzer sekilde hazirlanmis orta güçlük seviyesinde sorulardir” dedi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Büsra Örer de sunlari söyledi:

“2021 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testindeki soru dagilimi 9. ve 10. sinif ögretim programindan birer soru, 11. ve 12. sinif ögretim programlarindan ikiser soru olacak sekilde hazirlanmis olup, kazanimlar ögretim programina uygundur. Sorularin hepsi kavram bilgisi gerektirmektedir. Bu nedenle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan bilgisi eksigi olan ögrenciler seçenekleri eleyerek veya yorum yaparak sonuca ulasamayacaklardir. Genel olarak düzenli çalisan, kavram bilgisi yüksek olan ögrencilerin çözebilecegi nitelikte, ayirt ediciligi yüksek olan sorularin oldugunu söyleyebiliriz.”
Kaynak: İHA