Yumurtlayan Horoz Saskina Çevirdi

Mugla’nin Bodrum ilçesinde 6 kez yumurtlayan horoz görenleri saskina çevirdi. Çiftlik sahibi Adnan Akar ise horozun sifali bitki kökleri ve tohumlara beslendigini ve yumurtasinin milyon dolar degerinde oldugunu ifade etti.

Yumurtlayan Horoz Saskina Çevirdi
Bodrum’da bitkisel ilaç üreten bir firma sifir atik projesi kapsaminda fabrikadan çikan sifali bitkilerin posalarini, sifali kökleri atmak yerine Milas - Bodrum yolunda bulunan Arge çiftligine götürerek tavuklara yedirmeye basladi.

Özel bir sistemle tavuk yemine dönüsen sifali bitkiler, kökler ve yagli tohumlari yiyen tavuklar her gün yumurtlamak yerine 4 gün ila 6 gün arasindan yumurtlamaya basladi.

Sifali yumurta elde etmek için özel kafeslerde hiçbir canlinin giremeyecegi sekilde kümes yapan Adnan Akar tavuklari sadece sifali bitkiler, kök ve tohumlarla besliyor.

Horoz bile yumurtladi

Kimsenin girmedigi sadece personelin yem vermek için girdigi kümeste çiftlik çalisanlari çok küçük bir yumurta buldu. Bunun üzerine arastirma yapan Akar, yumurtanin horoz yumurtasi oldugunu ögrendi. Ölmeden önce yada yilda 1 kez yumurtlayan horozlarin yumurtladigini ögrene Akar, daha sonra 5 kez daha horozun yumurtladigini gördü. Bunun üzerine horozu tek basina olacagi bir kümese alan Akar, o kümeste de yumurta ile karsilasinca saskinligini gizleyemedi. Yumurtanin degerinin ise bir kaç milyon dolar oldugu ögrenildi.

Sifali yumurta üretecek

Sifali bitkilerden, sifali köklerden ve sifali tohumlarin yararli etken maddelerini tavuklara yedirmeye yediren Akar, özel bir sistemle fabrikasindan çikan tüm sifali bitkilerin, köklerin ve tohumlari çiftliginde tavuk yemine çevirerek tavuklara yediriyor. Kümesin tüm çevresini ve üst kismini tellerle çeviren Akar tavuklarin baska bir ürün yemesine de engel oldu. Tavuklarin 2’inci nesline ulasan Akar, tavuklarin 3’üncü neslinde sifali yumurtalar üretmeye baslayacagini açikladi.

IMMUNAT - Bitkisel Ilaç firmasinin Yönetim Kurulu Baskani Adnan Akar Horoz yumurtasi il karsilasinca sasirdigini ifade ederek “Bir tavuk ve tavuktan çikan yumurtayi herkes bilir. Tavuklarimizi fabrikamizda bitkilerin posalari ve yagli tohumlarimizla besliyoruz. Sifali bitkilerimizle besliyoruz. Bu besleme esnasinda onlardan dogal yumurta elde ediyoruz. Bu asamada bizde bir sürpriz ile karsilastik. Besleme yöntemimiz, tarzimiz yada besledigimiz maddeler horozlarda da yumurta ile karsilasmamiza sebep verdi. Yaptigimiz arastirmalarda horozlarin yilda 1 kez yada ömürleri boyunca 1 kez yumurta yaptiklarini hatta bunu sakladiklarini ve akabinde öldüklerini arastirdik. Bizdeki horoz 6’ci kez yumurtladi ve halen yasamaktadir” dedi.

Sifir atik projesiyle basladi

Sifir atik projesine katki saglamak için fabrikadan çikan bitkilerin posalarini atmak yerine tavuklara yem olarak vermeye basladiklarini açiklayan Akar, “Bizim amacimiz fabrikamizdaki yagli tohum ve atik malzemeden sifir atik projesinde degerlendirme ile basladi.

Bu malzemeleri tavuklarda gida olarak kullandik. Tavuklari çörek otu, kudret nari tohumlari, kenevir tohumundan sikilmis olan posalar, keten tohumu, bazi bitkisel karisim tohumlari ve birçok benzeri bitki poslari, ,tohumlari, karisimlar, hatta sifali bitkilerimiz gurubu içerisinden de kattigimiz bitkilerle besin kaynagi yapmak istedik” ifadelerini killandi.

Sifa yumurtlayan tavuk üretecek

Tavuk yumurtasindan sifa elde etmeyi planlayan Akar “Buradaki projemiz aslinda çift sentez yumurta projesiydi. Sifali bitkilerle, kökler ve tohumlarla yumurta kalitesini yükseltmek, ilaç etken maddesi gibi yararli etken maddeler gibi sifali etken maddeler gibi maddelerin yumurtaya geçisini saglamaktir” seklinde konustu.

Milyon dolarlik yumurta

Horozun yumurtasinin oldukça küçük ve içinde sarisinin olmadigini ifade edene akar “Horoz yumurtasi oldukça küçük ve içi bos, sari kismi bulunmayan embriyolojik olamayan bir yumurtadir. Geleneksel bilgilere göre oldukça da pahali bir yumurta. 40 yilda birkaç milyon dolar ettigi söylenen bir yumurta. 40 yilda içerisinde tuhaf bir jel olusurmus o yüzden oldukça da degerli imis diye duyduk. Içerisinde kaygan bir madde var ve zaman içerisinde jöle kivamina geliyor. Oldukça hafif ve küçük bir yumurtadir horoz yumurtasi. Bu yumurtalardan bir civciv çikmiyor. Horozun yumurtlama sebebi ise horoz neslinin devami için yumurtlar deniyor, ölümü yaklastigi için yumurtlar deniyor. Hayatindan 1 kez aliskanligindan dolayi yapar deniyor. Eski dönemlerde bir haberin müjdecisi oldugu için horozun yumurtladigi söyleniyor. Çok farkli söylentiler var. Bize bazi cami imamlarindan da o mukaddes bir horoz ona iyi bakin gibisinden haberlerde geliyor. Horoz yumurtasi olup olmadigini anlamak için baska bir kümese koyduk horozu 6’inci yumurtayi da tek basina kapali bir kümeste yapti. Bizde arastirma yaptik. Bir horozun 6 kere yumurtladigi hiç görülmemis. Horoz tavuklarla birlikte ayri izole bir bölgede iken yumurtlamaya basladi.

Ilk yumurtayi yaptiktan sonra izlemeye aldik. 5’inci yumurtayi biraktiktan sonra ayirdik horozu tavuklardan tekrar yumurtladi. Bu aliskanligini devam ettirebilir. Biz suan kadar horozun çoktan ölebilecegini düsünmüstük ama hiç ölmek gibi bir niyeti de yok gibi” dedi.

Tavuklara sifali bitkiler yedirdigini de sözlerine ekleyen Akar “Sifali bitkiler kökler veya tohumlar içerisinde buluna etken maddeleri tavuga yedirerek tavugun bunu embriyolojik canli neslinin devami olan yumurtaya geçisini saglamak. Biz insan olarak bu yumurtayi tükettigimizde de bizden 1 önceki safa da ayristirilmis, etken maddeleri baska bir embriyolojik canli tarafindan muhafaza edilmis oldugundan dolayi da direk geçisini saglayacagiz insan bedenine. Birinci sentez ile ugrasmayacagiz biz buna çift sentez diyoruz. Bizden önce çok güçlü bir yumurta haline gelmis gida ürününe dönüstürme projesi. Ilerleyen safhalarda yararli etken maddeleriyle ilgili özellikle yumurta üzerinden bu projelerin gelistirilmesini amaçliyoruz. Örnegin bazi saglik sorunlariyla ilgili sifali bitkileri ayristirarak o kümeste buluna tavuklara bu yemleri yedirerek o saglik sorunu olan insan o yumurtayi tavsiye etmek. Diger saglik sorunu olan insana da ona yarayacak olan sifali bitkileri yedirdigimiz tavuk yumurtasini tavsiye ederek saglik sorunlarinin çözümüne destek saglamak dogal yöntemlerle. Burada bulunan otlar, kökler aktar ve çok sekiden bulunan sifahane mantigi ile hazirlandi. Buradaki amacimiz doga ile entegre olarak neler yapabiliriz. Biz su anda tavuklarimizdan elde ettigimiz yumurtalarla tavuklarin 2’inci nesline geçtik. Simdi 3’üncü nesille de geçis yapacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA