KKTC'den AB Liderler Zirvesine Sonuç Bildirgesine Tepki

KKTC Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Avrupa Birligi (AB) Konseyi’nin dün açikladigi liderler zirvesi sonuç bildirgesine tepki gösterilerek AB’nin Kibris Türk tarafinin pozisyonunu "en iyi ihtimalle yanlis anladigina" dikkat çekti ve AB’nin Dogu Akdeniz’de gerilimin azaldigini söylemekle yetindigi, Dogu Akdeniz’deki hidrokarbonla ilgili önceki Cumhurbaskani Mustafa Akinci’nin “ortak komite” önerisinin halen masada oldugunu ifade edildi.

Avrupa Birligi Konseyi’nin dün açikladigi liderler zirvesi sonuç bildirgesine iliskin yazili bir açiklama yapan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskanligi, bildirgede "kabul edilmesi mümkün olmayan ifadelere yer verildigine” dikkat çekti. Açiklamada, Ersin Tatar’in Cumhurbaskani seçilmesiyle birlikte Kibrisli Türklerin federasyon çözüm modelini hedefleyen müzakerelerin artik tüketildigini ve gerçekçi yeni bir zemine ihtiyaç duyuldugunu dile getirdigi ifade edildi. Açiklamada, “Taraflarin statüleri ve mesruiyetileri esitlenmeden Kibris’ta gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlasinin mümkün olamayacagi ortadadir” denildi.

“AB, Kibris Türk tarafinin pozisyonunu ’en iyi ihtimalle’ yanlis anladi”

"Kibris Türk tarafinin hedefi yukaridaki zeminde iki taraf arasinda kurumsal bir is birligi gelistirilmesini saglamaktir" denilen açiklamada, “AB tarafinin açiklamalari Kibris Türk tarafinin bu pozisyonunu en iyi ihtimalle yanlis anladigini göstermektedir. Bu nedenle AB’nin güncelligini yitirmis BM Güvenlik Konseyi kararlarini referans olarak alma israri, esasen Kibris sartlarina uygunsuzlugu ve basarisizligi gün yüzüne çikmis eski zemin ve parametreler çerçevesinde sonuçsuz müzakere süreçlerini desteklemekten baska anlam tasimamaktadir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, AB’nin adadaki siyasi ve hukuki gerçekler temelinde Kibris’a iliskin siyasetini gözden geçirmesinin beklendigi kaydedildi.

“Kapali Maras’a iliskin atilan adimi, dogru yönde atilmis bir adim olarak degerlendirilmesini beklemekteyiz”

Kapali Maras’i da içeren güven saglayan önlemlerin geçmiste Rum tarafinca reddedildigi animsatilan açiklamada, “Kibris Türk tarafinin Kapali Maras’a iliskin açiliminin dogru yönde atilmis bir adim olarak degerlendirilmesini beklemekteyiz. Kapali Maras açilimi mülkiyet hakki iddialari ve uluslararasi hukuk gözetilerek ilerletilmektedir” denildi.

“AB, Dogu Akdeniz’de gerilimin azaldigini söylemekle yetindi”

AB’nin yayinladigi sonuç bildirgesinde “Dogu Akdeniz’de gerilimin azaldigini söylemekle yetindigi” belirtilerek, “AB, Kibris Türk halkinin mesru hak ve çikarlarini gasp etmeye devam eden Rum tarafinin tek yanli ve hukuk disi tasarruflarla yürüttügü çalismalarini görmezden gelerek desteklemektedir” vurgusu yapildi.

"Akinci’nin önerisini masada"

Açiklamada, hidrokarbon konusunda Kibris Türk tarafinin is birligi tesis etmek ve bölgeye istikrar getirmek amaciyla 13 Temmuz 2019 tarihinde yaptigi önerisinin halen masada oldugu belirtilerek, AB, Kibris’ta iki tarafin mesru hak ve çikarlarina saygili davranmaya ve 2004 yilinda Kibrisli Türkler üzerindeki izolasyonu kaldirma yönünde beyan ettigi iradeyi hayata geçirmeye davet edildi.

13 Temmuz 2019 tarihli öneri

Önceki KKTC Cumhurbaskani Mustafa Akinci, 13 Temmuz 2019’da hidrokarbon konusunun bir gerginlik ve çatisma alani olmaktan çikarilip verimli bir is birligi alanina dönüstürülmesi amaciyla Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) lideri Anastasiadis’e ortak komite kurulmasi yönünde bir öneri sunmustu. BM Kibris Özel Temsilciligi araciligiyla Kibris Rum tarafina iletilen Akinci’nin bu önerisi, 16 Temmuz’da Anastasiadis ve Rum siyasal parti liderleri tarafindan reddedilmisti.

Akinci 19 Aralik’ta yaptigi açiklamada, 13 Temmuz’da hidrokarbon konusunda yapilan önerinin hala masada oldugunu animsatmisti.

Rum tarafi, 2011 ve 2012’de de Kibris Türk tarafinin hidrokarbonlar konusundaki is birligi teklifini reddetmisti.
Kaynak: İHA