Hamas, Gazze'nin Imari Ve Ablukanin Bir An Önce Kaldirilmasi Için Mücadele Edeceklerini Açikladi

Hamas Siyasi Büro Baskan Yardimcisi Halil el-Hayye, Gazze'nin yeniden imari ve ablukanin kaldirilmasi konusunun agirdan alinmasini ve sürekli olarak ertelenmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Harekete bagli El-Aksa televizyonuna konusan Hayye, Gazze'nin imari, ateskesin kalici hale getirilmesi ve Hamas'in elindeki Israilli esirlerle ilgili degerlendirmede bulundu.

Hayye, "Ateskesin kalici olmasi için bazi sartlarin yerine getirilmesi gerektigini ve yeniden imar ile ablukanin kaldirilmasi konusunun agirdan alinmasi ve ertelenmesini kabul etmedigimizi arabuluculara ilettik." dedi.

Hayye, konutlarin imari kadar sanayi, ticari ve tarim tesislerinin imarinin da önemli oldugunu ifade etti.

Esir konusunun, baska herhangi bir konuyla iliskilendirilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Hayye, Israil'in "Kudüs'ün Kilici" savasinda kazanilan basarilari baltalamasina izin vermeyeceklerini aktardi.

Hamas Siyasi Büro Baskani Ismail Heniyye'nin yurt disi ziyaretleriyle ilgili de konusan Hayye, bu ziyaretlerle Filistin meselesine iade-i itibar kazandirmayi ve isgale karsi yeniden dayanisma tesis etmeyi amaçladiklarini dile getirdi.

Hayye, Hamas'in istisnasiz tüm ülkelerle iliski kurma temelinde bir dis politika izledigini ve bu iliskilerin herhangi bir siyasi bedel ödemeden Filistin meselesine hizmet etmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta yerel saatle 02.00'de sona ermisti.

Filistinli direnis güçleri, ablukanin kaldirilmasi ve Gazze'nin yeniden imar edilmesine izin verilmesini isterken, Israil, imara karsilik, Hamas'in elindeki 4 Israillinin serbest birakilmasini istiyor. Hamas ise Israillilerin serbest birakilmasi için esir takasi yapilmasini sart kosuyor.

Hamas Siyasi Büro Baskani Ismail Heniyye ve beraberindeki heyet, Israil saldirilari sonrasinda çiktigi yurt disi turunda Misir, Fas ve Moritanya'yi ziyaret etmisti.

Kaynak: AA