Cumhurbaskani Erdogan'dan 'Kanal Istanbul' Paylasimi Açiklamasi

'Bugün Türkiye’nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açtik, Kanal Istanbul Projesi Sazlidere Köprüsü’nün temelini attik' 'Bilimsel çalismalara göre 5 ayri alternatif arasindan en makul ve en verimli hat belirlendi'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bugün Türkiye’nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açtik, Kanal Istanbul Projesi Sazlidere Köprüsü’nün temelini attik" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, ülkeye ve millete eser kazandirma mücadelesini sürdüreceklerini bildirdi.

Kanal Istanbul Projesi'nin 27 Nisan 2011 tarihinde kamuoyuyla paylasildigina deginen Erdogan, "11 ayri üniversiteden 51 bilim insani ile toplamda 204 uzman görev yapti. Modelleme çalismalarinda 35 ayri ülkeden 3 bin 500 kisi görev aldi. 304 ayri yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 jeofizik etüt gerçeklestirildi. Bilimsel çalismalara göre 5 ayri alternatif arasindan en makul ve en verimli hat belirlendi. (Kanal) Küçükçekmece, Avcilar, Basaksehir ve Arnavutköy sinirlari içerisinde yer alacak, 45 kilometre uzunlugunda, 275 metre taban genisliginde, 20,75 metre derinliginde olacak. Kanal Istanbul'un üzerine 6 köprü yapilacak." ifadelerini kullandi.

Basaksehir-Bahçesehir-Hadimköy otoyolu üzerindeki Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü'nün ana açikliginin 440 metre, toplam uzunlugunun 1618 metre ve platform genisliginin 46 metre oldugunu belirten Erdogan, 196 metre uzunlugundaki kulelerin "diamond geometrisi"yle tasarlandigini aktardi.

Cumhurbaskani Erdogan, Basaksehir-Bahçesehir-Hadimköy kesiminin tamamlanmasiyla, karbon emisyonunun 32 bin 126 ton azalacagini ve zamandan 641,7 milyon, akaryakittan ise 75,5 milyon lira olmak üzere yilda toplam 717,2 milyon lira tasarruf saglanacagini kaydetti.
Kaynak: AA