ABD Istihbarat Toplulugu'ndan UFO Raporu

ABD Istihbarat Toplulugu, yillardir gökyüzünde görülen tanimlamayan uçan cisimler (UFO) hakkindaki uzun zamandir beklenen raporu yayinladi.

ABD Istihbarat Toplulugu'ndan UFO Raporu


ABD’de gökyüzünde görülen ve UFO (tanimlanamayan uçan cisim) olarak adlandirilan cisimlerle ilgili merakla beklenen rapor yayinlandi. ABD Istihbarat Toplulugu tarafindan yayinlanan raporda, askeri pilotlar tarafindan çekilen uçan cisimlerin, UFO’larin varligi kabul edilirken, "insan disi yaratik" olarak tanimlanabilmeleri için yeterli veriye sahip olunmadigi belirtildi. Kongreye sunulan ve kamuoyuna açiklanan raporda, 2004 yilina kadar dayanan 144 vaka yer aldi. Rapor çok az soruya yanit verse de ABD hükümetinin, gökyüzündeki gizemli cisimlerin varligini kabul etmesi açisindan önem tasiyor.

Pentagon’un UFO terminolojisinin kullanildigi 9 sayfalik ön raporda, "Tanimlanamayan hava olaylari (UAP) hakkinda sinirli miktarda iyi raporlama yapilmis olmasi, UAP’nin dogasi veya amaci hakkinda kesin sonuçlar çikarmamizi engelliyor" denildi. Ancak bu güçlüge ragmen raporda, bu nesnelerin "açikça bir uçus güvenligi sorunu olusturdugu ve ABD ulusal güvenligine yönelik tehdit olusturabilecegi" sonucuna varildigi belirtildi. Raporda, "Güvenlik endiseleri, öncelikle havacilarin giderek daha karmasik hale gelen hava sahasi ile mücadelesine odaklaniyor. UAP, potansiyel bir düsmanin çigir açan veya yikici bir teknoloji gelistirdigine yönelik kanit teskil ediyorsa ulusal bir güvenlik sorununu da temsil eder" ifadeleri yer aldi.

144 vakadan 143’ü siniflandirilamadi

Raporda, hükümetin "tanimlanamayan hava olayi" olarak tanimladigi 144 raporu inceleyerek, cisimleri kuslar veya hava balonlari, dogal atmosfer olaylari, ABD hükümeti veya endüstrisinin gelistirdigi programlar, yabanci düsman sistemleri ve diger olmak üzere 5 sinifa ayirilmaya çalisiliyor. Bir vakada nesnenin büyük, sönen bir balon oldugunun saptandigi fakat diger vakalarin açiklanamadigi bildirildi.

Açiklanamayan 143 vakada, gözlemlerin kategorize etmek için gerekli verilerden yoksun oldugu kaydedildi. Söz konusu olaylara iliskin bilgilerin, incelemeye uygun hiçbir teknik veri içermedigi ve yalnizca pilotlarin sözlü hatiralarindan olustugu da belirtildi. Bu gözlemlerin, sensör hatalari veya gözlemcinin yanlis algilamasindan kaynaklanmis olabilecegi ifade edildi.

Rapor cevapladigindan daha fazla soru ortaya çikardi

Raporun gizli versiyonunu gören Kongre yetkilileri, detayli açiklamalarin bulunmamasi nedeniyle hayal kirikliklarini dile getirirken, raporun yanitladigindan daha fazla soru ortaya çikardigini söyledi.



Raporda, uzayli yasamin dünyayi ziyaret etmesinden çok ABD’nin hava sahasinda Rusya veya Çin’in yeni bir teknoloji kullaniyor olabilecegi ihtimalinin getirdigi endise üzerinde durulmasi UFO uzmanlarinin hayallerini suya düsürdü. Söz konusu raporun, ABD hükümetinin dünya disi yasamla temas kurduguna dair kesin kanit sunacagini uman UFO uzmanlari hayal kirikligina ugrarken, Floridali Cumhuriyetçi Senato Baskan Yardimcisi Marco Rubio, "Yillarca, ülkemizi savunmalari konusunda güvendigimiz insanlar, üstün yeteneklere sahip tanimlanamayan cisimlerle karsilastiklarini bildirdiler ve endiseleri yillarca göz ardi edildi, onlarla alay edildi” dedi.

Temsilciler Meclisi Istihbarat Komitesi’nden Demokrat Jim Himes, "Eger bu bir düsman ise ’bunu biliyoruz ve bunu bilmiyoruz’ deme konusunda gerçekten dikkatli olmamiz konusunda çok hassaslar. Rapor bu nedenle pek tatmin edici olmayacak" ifadeleri kullandi.

"Önemli bir ilk adim ama sadece bir ilk adim"

Istihbarat Komitesi’nin yaptigi açiklamada. "Bu rapor, bu olaylarin tanimlanmasinda önemli bir ilk adim ancak sadece bir ’ilk adim’. ABD Savunma Bakanligi ve Istihbarat Toplulugu’nun, söz konusu hava tehditlerinin ciddi bir ulusal güvenlik sorunu olusturup olusturmadigini gerçekten anlayabilmesi için daha yapacak çok is var" ifadeleri yer aldi.

Adi açiklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkili, "Veriler bizi nereye götürürse oraya gidecegiz. Gördüklerimizin fiziksel olarak var olduguna inaniyoruz" dedi.

ABD’li yetkili, raporda ele alinan 144 gözlemin çogunun ABD Donanmasi pilotlari tarafindan kaydedildigini belirterek, “Cisimlerin rüzgarda sabit kaldigi, rüzgara karsi hareket ettigi, ani manevra yaptigi veya fark edilebilir bir tahrik araci olmaksizin kayda deger bir hizda hareket ettigi görüldü" dedi.



ABD medyasi: “Hükümet, UFO’lari nihayet ciddiye almaya basladi”

Rapora iliskin ABD medyasinda çikan haberlerde, hükümetin, Pentagon’daki bürokratik savaslar ve bazi Kongre üyelerinden gelen baskilar da dahil olmak üzere yillarca süren iç çatismalardan sonra uzun süredir kenarda kalan bir mesele olan UFO’lari nihayet ciddiye almaya basladigi belirtildi.

Raporun hazirlanmasi Trump döneminde istenmisti

Raporun hazirlanmasi, Aralik 2020’de eski ABD Baskani Donald Trump’in genis istihbarat mevzuatinin bir parçasi olarak Kongre tarafindan talep edilmisti. Söz konusu rapor, konuyla ilgili ilk resmi ABD hükümeti raporu degil. Daha önce 1969’da da 12 bin 618 gözlemin derlendigi bir UFO arastirmasi gerçeklestirilmisti.
Kaynak: İHA