Türkiye'nin Ilk Resmi Spotter Alani, Istanbul Havalimani'nda Hizmet Vermeye Basladi

Açilisa katilan lise ögrencisi 15 yasindaki Sarper Duman: 'Spotting' yapmak için mükemmel bir alan kurulmus. Iste gördügünüz gibi biz havacilik fotografi tutkunlari da asiri ilgi duydugumuz birbirinden güzel fotolari rahatça çekme imkanini yasiyoruz' Spotter Ogulcan Bingöl: 'Resmi olarak ilk defa fotograf çekebilecek olmamiz çok güzel. Türkiye için çok güzel bir baslangiç. Umarim diger havalimanlarina da yayilarak artar'

Havacilik tutkunlarinin dogru kareyi yakalamak için bir araya gelmesine olanak saglayan Türkiye'nin ilk resmi spotter alani Istanbul Havalimani'nda hizmete açildi.

Istanbul Havalimani Isletmecisi IGA, uçaklarin inis ve kalkisini yakindan görmek isteyen havacilik tutkunlarina özel bir alan olusturdu. Alanin açilis törenine, uçaklarla ilgili dogru kareyi yakalamak isteyen havacilik tutkunlari da katildi.

Lise 1. sinif ögrencisi 15 yasindaki Sarper Duman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, havacilik fotograflarina 2 yildir yakindan ilgi duydugunu söyledi.

Hava fotograflarina internet üzerinden merak sardigini kaydeden Duman, arkadaslariyla beraber çok sayida istekte bulunduklari spotter alanina kavustuklari için mutluluk yasadiklarini ifade ederek, "Istanbul Havalimani Isletmecisi IGA, sesimizi duyarak bu ihtiyacimizi yasama geçirdi. Emegi geçen tüm yetkililere minnettariz. Yaptigimiz internet basvurusunu ardindan biz fotograf tutkularini açilisa davet etme inceligini gösterdiler, sag olsunlar. 'Spotting' yapmak için mükemmel bir alan kurulmus. Iste gördügünüz gibi biz havacilik fotografi tutkunlari da asiri ilgi duydugumuz birbirinden güzel fotolari rahatça çekme imkanini yasiyoruz. Projeyi hayata geçiren herkese çok tesekkür ediyoruz." dedi.

Çekim yapmak için Alanya'dan Istanbul'a gelen lise ögrencisi Arman Haliloglu ise babasinin eskiden bir hava yolu sirketinde ortakligi oldugunu belirtti.

Haliloglu, bu nedenle küçüklügünden beri uçaklara meraki oldugunu anlatarak, "Daha önce Almanya ve bazi Avrupa ülkelerinde çekim yaptim. Istanbul Havalimani gibi büyük bir havalimaninda seyir terasinin bulunmasi bizi sevindirdi." diye konustu.

- "Türkiye için çok güzel bir baslangiç"

Açilisa katilan Ogulcan Bingöl, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarinda zaman zaman kaçak çekim yaptigini dile getirerek, "Resmi olarak ilk defa fotograf çekebilecek olmamiz çok güzel. Türkiye için çok güzel bir baslangiç. Umarim diger havalimanlarina da yayilarak artar. Arkadaslarimizla inanilmaz mutluluk yasiyoruz." ifadelerini kullandi.

Izmir'den açilis için gelen Mert Ergeç de uçak fotograflari çeken bir arkadasinin vasitasiyla bu hobiye basladigini söyledi.

Ergeç, yaklasik 3 yildir çekim yaptigini kaydederek, "Hatta bir keresinde Antalya'da polise yakalanmistik. Burada resmi olarak, kartli bir sekilde polisin bizi engellemeyecegi bir yer olmasi bizi çok sevindirdi. Yani havacilik fotografçiligini engellenmeden özgürce yasiyoruz." degerlendirmesini yapti.

- Spotting tutkunlari hizla artiyor

Havacilik ya da uçak fotografçiligi olarak tabir edilen "spotting" tüm dünyada hobi amaçli icra edilirken meraklilarinin sayisi her geçen artiyor. Istanbul Havalimani'ndaki spotter alani ise "Pist 1" ve "Hava Trafik Kontrol Kulesi"ni gören hakim bir noktada yer aliyor.

Uçaklari yakindan görmek ve hava trafik kontrol kulesini fotograflamak isteyenler, "www.istairport.com/tr/yolcu/havalimani-rehberi/spotter" internet adresi üzerinden basvuru yapabilecek. Basvurularin haftalik degerlendirilecegi sistemde alana girisler geçici apron kartiyla gerçeklestirilecek.

Kimlik ya da pasaport ön yüz fotograflarini yükleyen, HES kodunu spotter formunda dolduran kisiler vesikalik fotograflariyla basvurularini yapabilecek.

Türkiye'nin ilk resmi spotter alani, ilk etapta sadece cumartesi saat 08:00-17:30'da hizmet verecek. Ulasim ise Istanbul Havalimani P6 Turkuaz Otopark'tan kalkan araçlarla IGA tarafindan ücretsiz saglanacak.

Kaynak: AA