Izmir'de Çamerya Katliaminin 77'Nci Yilinda Yunanistan Baskonsolosluguna Siyah Çelenk Birakildi

Izmir'de yasayan Arnavut asilli vatandaslar, Çamerya katliaminin 77'nci yili dolayisiyla Yunanistan'in Izmir Baskonsoloslugu önüne siyah çelenk birakti.

Konak'ta bir araya gelen çok sayida Arnavut asilli vatandas, Gündogdu Meydani'ndan pankartlarla Yunanistan'in Izmir Baskonsoloslugu önüne kadar yürüdü.

Burada grup adina açiklama yapan Alaçati-Çesme Arnavut Kültürü Dernegi Baskani Ibrahim Topal, katliami unutturmayacaklarini belirterek, "Biz Türkiye Arnavutlari olarak geçmisimize ve kültürümüze sahip çikacagiz. Çamerya'yi geçen yil oldugu gibi bu yil da anacagiz, hatirlatacagiz. Bir Arnavut için böyle alçakça, insanlik disi bir olayi anmak, hatirlamak, hatirlatmak, unutturmamak bir görevdir." dedi.

- Çamerya katliami

Çamerya Arnavutlarina Ikinci Dünya Savasi sirasinda Yunan General Napoleon Zervas'in komutasindaki kuvvetler tarafindan Haziran 1944'te baslatilan ve Mart 1945'e kadar süren katliamda 2 bin 900 erkek, 214 kadin, 96 çocuk öldürülmüs, 745 kadina tecavüz edilmis, 68 köy ve 5 bin 800 ev yakilmisti. Katliamin ardindan 35 bin civarinda Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kalmis, bazilari ise Türkiye'ye göç etmisti.

Kaynak: AA