Bursa'da Ileri Biyolojik Aritma Için 400 Milyon Liralik Yatirim

Marmara Denizi’ne 125 kilometre sahili olan Bursa’da, 400 milyon liralik yatirimla hayata geçirilen alt yapi ve aritma tesisleri, ileri biyolojik aritmayi gerçeklestiriyor. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, deniz salyasi konusunda en sansli sehir olduklarini belirterek, "Biz son 4-5 yilda yaptigimiz yatirimlarla bakanligin bugün istedigi ileri biyolojik aritmayi kurmustuk. Bu tesisler azot ve fosfor gibi elementleri yüzde 90 oraninda aritiyor. Simdiki hedefimiz Orhangazi ve Iznik için 120 milyon liralik yatirimi ihale etmek. Bu yatirimlari yaptigimizda evsel atiklarla ilgili bir sorunumuz kalmayacak" dedi.

Bursa'da Ileri Biyolojik Aritma Için 400 Milyon Liralik Yatirim
Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj, bir kez daha aritma tesislerinin önemini ortaya çikardi. Bursa Büyüksehir Belediyesi de Marmara Denizi’ne kiyisi olan ilçelere yillar önce yaptigi aritma tesisleriyle soruna kalici çözümler üretmeye devam ediyor. 2016 yili nisan ayinda insaat baslayan, Gemlik, Mudanya, Küçükkumla ve Kursunlu ileri biyolojik aritma tesisleri 2018 yili haziran ayi itibariyle devreye girdi. Ileri biyolojik atik su aritma tesisleri, dere, göl ve deniz gibi alici ortamlarda alg patlamalari, müsilaj gibi kötü sonuçlara neden olan azot ve fosfor gibi besin elementlerinin atik sudan yüzde 85-90 oraninda aritilmasini sagliyor. Ön aritma tesislerin den geçirilmis atik sular Gemlik, Mudanya ve Küçükkumla derin deniz desarj hatlari ile denizin -40 metre derinligine ve Gemlik’te bin 640 metre, Mudanya’da 520 metre, Küçükkumla’da 500 metre açiga desarj edilerek sahildeki insan temasi en aza indiriliyor. Gemlik ilçesine 93 milyon 71 bin 83 TL bedelle, 305 bin 968 metre kanalizasyon hatti dösenirken, Mudanya’ya 81 milyon 746 bin 725 TL bedelle, 195 bin 667 metre kanalizasyon yapildi. Bu iki ilçe için toplam 501 bin 635 metre kanalizasyon hattina, 174 milyon 817 bin 808 TL harcandi. Ayrica, Orhangazi’ye 80 milyon, Iznik’e de 40 milyon liralik aritma tesisi yatirimlarinin ihalesi de yapildi. Gemlik, Mudanya, Küçükkumla, Kursunlu’ya yapilan aritma tesisleri için 240 milyon TL harcanirken, kanalizasyon hatlarina da 174 milyon lira bedel ödendi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, yapilan ve yapilmasi planlanan çevre yatirimlarini Mudanya’da degerlendirdi. Sorunun çok iyi tanimlanmasi gerektigini belirten Aktas, “Marmara Denizi kiyisina konumlanmis durumda Istanbul basta olmak üzere 7 tane ilimiz var. Kocaeli, Yalova, Bursa, Balikesir, Çanakkale, Tekirdag ve Istanbul. Bursa olarak bizim 125 kilometre Marmara Denizi’ne sahilimiz var. Iddia ediyorum ki 7 il içerisinde aritma tesisleri anlaminda özellikle evsel atiklari aritma tesisleri noktasinda en iyi sehiriz diyebilirim. Son 4-5 yillik süreçte en az 400 milyon liralik yatirim yapildi. Bunlarin karsiliklarini aliyoruz. Tabi isin endüstriyel boyutu da var. Önce sunu tanimlamamiz gerekiyor. Müsilajin olusmasinin sebepleri neler? Deniz suyunda bir isinma var. Marmara Denizi bir iç deniz, kapali havza. Dünyanin en küçük denizlerinden bir tanesi. Bu noktada her bireyin, sehrin üzerine düsen sorumluluklari var” dedi.

Orhangazi ve Iznik’ e yapilacak tesisler ihale asamasinda”

Aktas, “Denize desarj noktasinda en büyük potansiyel, yüzde 70 civarinda, nüfusundan ve mevkiinden dolayi Istanbul’a aittir. Biz Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmek anlaminda mesken, sanayi, zirai ve deniz atiklarindan kaynakli sorunlar var. En azindan biz mesken boyutunu halletmek için son 4-5 yil zarfinda 400 milyon liralik yatirim yaptik. Gemlik, Küçükkumla, Mudanya, Kursunlu aritma tesislerimiz yapildi. Bu aritma tesisleri siralamasi ile beraber, yaklasik 400 milyonluk bedelle ileri biyolojik aritmayi gerçeklestiriyor ve buraya geliyor. Eksik yok mu? Elbette var. Orhangazi ve Iznik’te özellikle zeytin üretiminde de bunun etkisi var. Orhangazi yatirimi 80 milyon, Iznik yatirimi 40 milyon lira olacak ve bunlar ihale asamasinda. Bu 2 yatirim bir buçuk yil içinde devreye girdiginde evsel atiklarla ilgili bir sorunumuz kalmayacak. Biz bu noktada üzerimize düsen sorumluluklari yerine getirecegiz” diye konustu.

Marmara Denizi’nde de temizlik çalismalarinin devam ettigini vurgulayan Aktas, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin istegi üzerine biz üç adet vakumlu vaktörümüzü Istanbul’a gönderdik ve orada salya temizligi ile ilgili kullaniliyor. Temennimiz ve ümidimiz bütün belediyeler üzerine düseni yerine getirecek. Her vatandasimiz da bu noktada bilinçli olacak. Marmara Deniz’i bu 7 sehir için basta olmak üzere Türkiye için de çok sey anlam ifade ediyor” dedi.

“Üretecegiz, yatirim yapacagiz ama çevreye ve dogaya zarar vermeden”

Nilüfer Deresi’nin zehirli akmasi ile ilgili de konusan Aktas, “Büyüksehir Belediyesi olarak bizim sorumlulugumuz veya degil. Bu konularda biz taraf olmak ve destek vermek durumundayiz. Özellikle boya fabrikalarindan kaynakli sorunlar var. Bunlarla ilgili gerekli süreler de verildi.

O süreler zarfinda gerekli yatirimlar yapilacaktir. Evet üretecegiz, yatirimlar yapacagiz, ihracat yapacagiz ama bunu yaparken çevreye, dogaya ve insanimiza zarar vermeyecegiz. Kirletme potansiyeli olan isletmelerin temizleme gibi bir yükümlülügü vardir. Sanayicimiz de üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmesi gerekiyor. Bu fabrikalara 2023 yilina kadar süre verildigine dair bilgim var. Bu sürece kadar isletmeler geregini yapacaktir diye umuyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA