Avustralya Disisleri Ve Ticaret Bakanligi Sekreteri Adamson, Çin'in 'Güvensizligin Pençesinde' Oldugunu Söyledi

Avustralya Disisleri ve Ticaret Bakanligi (DFAT) Sekreteri Frances Adamson, Çin hükümetinin "güvensizligin pençesinde" ve "derin bir savunma zihniyetine" sahip oldugunu belirtti.

ABC NEWS’in haberine göre, Adamson, Disisleri ve Ticaret Bakanligi Sekreteri olarak son haftasinda Ulusal Basin Kulübü'nde Avustralya ile en büyük ticaret ortagi olan Çin arasindaki kötü iliskiler hakkinda konustu.

Adamson, Pekin yönetiminin kendi çikarlarini diger uluslarin üzerinde tutmasina ragmen siklikla dis tehdit algiladigini ifade etti.

Eski Çin Büyükelçiligi görevini de üstlenmis olan Adamson, "Güvensizlik ve güç, dikkatsizce ve hor kullanilirsa buharlasan bir kombinasyon olabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Adamson, Çin hükümetinin "güvensizligin pençesinde" ve "derin bir savunma zihniyetine" sahip oldugunu söyledi.

Adamson, "Bu büyük gücün arkasinda hirs kadar güvensizligin de oldugunu, kendi çikarlarini baska ülkelerin çikarlarinin üzerinde tutsa da dis tehditleri algilayan son derece savunmaci bir zihniyete sahip oldugunu çok az kisi gerçekten anliyor." diye konustu.

- Avustralya ile Çin arasindaki iliskilerin bozulmasi

Avustralya ile Çin arasindaki iliskiler, Canberra yönetiminin ilk kez Çin'de tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin kökenlerinin arastirilmasina yönelik bagimsiz sorusturma talebinde bulunmasinin ardindan bozulmaya baslamisti.

Avustralya, iç politikada yabanci etkisini önlemeye yönelik çikardigi yasa ile bazi Çin yatirimlarina karsi tedbirler almis, Çinli telekomünikasyon sirketi Huawei'in 5G ag altyapisi kurmasini yasaklamisti.

Buna karsilik Pekin yönetimi de Avustralya ile tüm rutin temaslarini askiya almis, Avustralya'dan sigir eti, sarap, istakoz, arpa ve kereste ithalatini durdurmustu.

Kaynak: AA