ABD Çekilmenin Ardindan Afganistan'da Yaklasik 650 Asker Bulunduracak

ABD'nin Afganistan'daki çekilmenin tamamlanmasinin ardindan diplomatik personeli korumak amaciyla yaklasik 650 asker birakacagi bildirildi.

ABD Savunma Bakanligi yetkilileri, AP'ye yaptiklari açiklamada, ek olarak, Kabil Uluslararasi Havalimani'nin korunmasinda Türk Silahli Kuvvetlerine destek için birkaç yüz Amerikan askerinin eylüle kadar ülkede bulundurulmasinin planlandigini belirtti.

Ülkedeki 4 binden fazla Amerikan askerinin Baskan Joe Biden'in hedef olarak koydugu 11 Eylül tarihinden önce ülkeden ayrilmasi öngörülürken, yaklasik 650 askerin kalici olarak ülkede bulunacagi belirtildi.

Pentagon Basin Müsaviri John Kirby, dün yaptigi açiklamada, "(Çekilme) hedefimizde bir degisiklik yok. Sahadaki durum dinamik, gelismeleri günlük olarak degerlendiriyoruz. Isimsiz kaynaklarin zaman çizelgesindeki degisimlere iliskin verdigi bilgiler tahmin olarak degerlendirilmemeli" ifadelerini kullandi.

- Kabil Uluslararasi Havalimani'nin korunmasi

ABD'nin Kabil Büyükelçiliginin ve diger diplomatik misyonlarini korumasi amaciyla ülkede tutulacak askerlerin disinda, Kabil Uluslararasi Havalimani'nin korunmasi için görüsmelerin yürütüldügü Türkiye'ye destek için havaalaninda belirli miktarda asker ve donanimin muhafaza edilecegi kaydedildi.

AP'ye bilgi veren bakanlik yetkilileri, Türkiye ile yapilan görüsmelerde, havaalaninda bir Roketsavar Füze ve Havan Sistemi (C-RAM) ve onu çalistiracak personelin bulundurulmasi konusunda mutabik kalindigini aktardi.

Yetkililer, Türkiye ile ABD'nin de destek vermesi kosuluyla havaalanini koruma görevini devralma konusunda büyük ölçüde uzlastiklarini, ABD ve Türk askeri yetkililerinin bu hafta Ankara'da bir araya gelerek bu konudaki anlasmayi sonuçlandiracaklarini ifade etti.

Kaynak: AA