AB, Türkiye'deki Suriyelilerin Desteklenmesi Için 3 Milyar Avro Bütçe Ayiracak

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB'nin Türkiye'nin ev sahipligi yaptigi Suriyelilerin desteklenmesi amaciyla 2024'e kadar 3 milyar avroluk bütçe ayiracagini bildirdi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardindan AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB dönem baskani Portekiz'in Basbakani Antonio Costa ile ortak basin toplantisi düzenledi.

AB Zirvesi'nde Türkiye ile iliskilerin ve bu kapsamda Suriyelilerin durumunun görüsüldügünü aktaran von der Leyen, "Milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipligi yapan Türkiye'yi ve Ürdün ile Lübnan gibi bölgedeki diger ortaklari desteklemeye devam edecegimizi açikça söylemistik." dedi.

Von der Leyen, yükün büyük çogunlugunun bölgenin üzerinde oldugunu, siginmacilari korumak ve ev sahiplerini desteklemenin Avrupa'nin ortak çikarina oldugunu söyledi. Geçmiste destek verdiklerini, gelecekte bunun devam edecegini vurgulayan von der Leyen, sunlari söyledi:

"Türkiye'deki mültecileri desteklemek için 2024'e kadar ilave olarak 3 milyar avro ayirmayi planliyoruz. Bu para tamamen AB bütçesinden gelecek ve mültecilerin sosyo ekonomik desteklenmesinde kullanilacak. Artik sadece acil yardim kalemleri olmayacak. Çünkü Suriyeliler yillardir bu bölgede yasiyor ve gelecek yillar için bir perspektife ihtiyaçlari var. Ek olarak Türkiye'yi dogu sinirinda göç yönetimi konusunda destekleyecegiz. Ayni zamanda AB Komisyonu, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeliler için 2024'e kadar 2,2 milyar avro saglayacak. AB üyelerini daha fazla finansman saglamaya davet ettik."

AB liderlerinin bu paketi destekledigi bilgisini veren von der Leyen, AB Komisyonu'nun simdi resmi yasal teklifi hazirlayacagini aktardi.

Kaynak: AA