(ÖZEL) Afganistan Hükümet Sözcüsü Açiklamasi 'Karzai Uluslararasi Havalimani'nin Güvenligine Iliskin Yanlis Yorumlar Var'

Afganistan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Gran Hewad, son dönemde yapilan gündemde olan Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenliginin saglanmasina yönelik henüz net bir karar alinmadigini, konuya iliskin yanlis yorumlar oldugu ve gelismelerin yakindan takip edildigini açikladi.

Afganistan’in baskenti Kabil’de bulunan Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenligini saglanmasina yönelik görüsmeler sürerken Afganistan hükümetinden açiklama geldi. Afganistan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Gran Hewad yaptigi açiklamada, baskenti Kabil’deki Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenliginin saglanmasi sürecinde Türkiye’nin kararlarina iliskin yanlis yorumlarin ileri sürüldügünü belirtti.

Hewad, "Çagdas dünya tarihinde, Afganistan ile Türkiye arasinda son derece iyi ve derin iliskiler var. Dost ülke Türkiye’nin Cumhurbaskani sayin Recep Tayyip Erdogan’in Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenligini saglamak konusunda diger bir ülkenin güçlerinin varligindan bahsettigine dair haberler, temelde yanlis yorumlanmis ve rapor edilmistir" ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan’in, Afganistan’da kalici baris ve istikrari destekleyerek, Türkiye’nin her zaman barisçil ve müzakere yollariyla Afganistan’da siyasi çözüme ulasmayi üsteledigini bildiren Hewad, "Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi ve Afganistan’in Ankara Büyükelçisi’nin, Türkiye Disisleri Bakanligi ile yapilan görüsmeler kapsaminda ve sayin Cumhurbaskani Erdogan’in ifade ettigi metinden edindigimiz gözleme göre, sayin Cumhurbaskaninin niyeti ve iradesi, Afgan silahli kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ülkeye kalici baris ve istikrar saglanmasini destekledigini çok açik bir sekilde göstermektedir. Türkiye her zaman barisçil ve müzakereler yoluyla Afganistan’da siyasi çözüme ulasmayi hedeflemistir. Bu görüsmelerin amaci ise Afganistan’da baris ve istikrari saglamak için basta Pakistan olmak üzere bölge ülkelerinin destegini ve isbirligini çekmektedir" dedi.



"Türk kuvvetleri bizim için çok iyi"

Baris sürecinin devam ettigi Afganistan’da yerel halk tarafindan yapilan açiklamalarda ise ülkenin güvenliginin söz konusu oldugu baris süreci sonrasinda Türkiye’nin desteginin etkili olduguna inanildigi belirtildi. Kabil vatandaslarindan Ilyas yaptigi açiklamada, "Afganistan’daki yabanci güçlere baktigimizda, Türk kuvvetleri bizim için çok iyidir. Çünkü sadece güvenlik degil, okul ve camiler insa etmelerinin yani sira, insani yardimlarini hiçbir zaman aksatmamistir" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenliginin saglanmasina iliskin Türk askeri kuvvetlerinin yaninda kimlerin olacagi Afganistan halkinin ilgisini çekerek, halk arasinda Türkiye hariç baska ülkenin destegine güvenmeni zor bir karar olabilecegi ileri sürülmüstü. Ayrica yerel halk arasinda, Havalimani’nin güvenliginin saglanmasi konusunda Türkiye’nin Pakistan ve Macaristan’i yaninda alma düsüncesi konusulmaya baslanmisti.
Kaynak: İHA