Nijerya, Twitter Yasaginin Insan Haklari Ihlali Olmadigini Savundu

Nijerya hükümeti, ülkede Twitter'in faaliyetlerini askiya alinmasinin insan haklari ihlali olmadigini ileri sürdü.

Hükümetten ECOWAS Mahkemesine yönelik yapilan açiklamada, bu tür bir yasagin Nijeryalilarin ifade özgürlügünü ihlal etmedigi iddia edildi.

Ifade özgürlügünün erisim özgürlügünden tamamen farkli bir durum oldugu kaydedilen açiklamada, "Ülkede alinan karar, insan haklari ihlali degil. Twitter'in askiya alinma karari, Nijerya Anayasasina ve Afrika Insan ve Halklarin Haklari Sözlesmesi'ne aykiri degil." ifadeleri kullanildi.

ECOWAS Mahkemesinin, topluluga üye ülkeler arasinda hukuka ve hakkaniyet ilkelerine uyulmasi ve topluluk tarafindan kabul edilen diger tüm ikincil yasal belgelerin yorumlanmasi ve uygulanmasini saglama yetkisi bulunuyor.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 yillarinda ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadelerini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek hesabi askiya almisti.

Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini duyurmus, bu yasagi ihlal edenlerin yargilanacagi duyurulmustu.

Nijerya'da faaliyet gösteren çesitli sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladigi yasak nedeniyle 9 Haziran'da Buhari'ye karsi ECOWAS Mahkemesinde dava açmisti.

ECOWAS Mahkemesi dün karari insan haklari ihlali oldugunu belirterek, hükümetin yasagi ihlal edenlerin yargilanmasina yönelik kararini durdurmustu.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi, Ingiltere ve ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafindan yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA