'Kendi Üretebilecegimiz Ürünlerin Yurt Disindan Tedarik Edilmesine Asla Tahammülümüz Yok'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, her zaman yerli ve milli ifadesini vurguladiklarini belirterek, “Bu baglamda Cumhurbaskanimizin siklikla vurguladigi bir konu var. Kendi üretebilecegimiz ürünlerin yurt disindan tedarik edilmesine asla tahammülümüz yok“ dedi.

'Kendi Üretebilecegimiz Ürünlerin Yurt Disindan Tedarik Edilmesine Asla Tahammülümüz Yok'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Etimesgut 3. Hava Bakim Fabrikasi’nda düzenlenen Hassas Güdüm Kiti-82 teslimat törenine katildi.

Törene Bakan Varank’in yani sira Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, 3. Hava Bakim Fabrikasi Müdürü Hava Tuggeneral Ercan Erzincan ve ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün katildi.

Bakan Varank, konusmasinda HGK-82’lerin savunma sanayiinde ilkleri gerçeklestiren TÜBITAK SAGE tarafindan gelistirildigini dile getirerek, “Bu kitler, MK-82 genel maksat bombalarini sahip olduklari güdüm teknolojisi ile tüm hava kosullarinda gece veya gündüz görev yapabilen, hassas vurus kabiliyetine sahip akilli mühimmatlara çeviriyor. Malumunuz, bundan önce TÜBITAK-SAGE ve ASELSAN ortakliginda HGK-82’lerin ilk teslimatlari yapilmisti. Bugün teslimini gerçeklestirdigimiz HGK-82’ler ise ASFAT-TÜBITAK ortakliginda yürütülen toplamda bin adetlik kit üretim projesi kapsaminda üretimi tamamlanan ilk partilerin teslimi olmus oluyor” dedi.

Yerli ve milli Küresel Konumlama Sistemi Alicisi KASIF’in bu projeye entegre edildigini hatirlatan Bakan Varank, “Yani, teslim edilen kitlerin içerisinde yerli ve milli KASIF alicilari kullanildi. Bu disa bagimliligi ortadan kaldiran çok önemli bir gelisme. Bunun da hakli gururunu elbette yasiyoruz” diye konustu.



“Kendi üretebilecegimiz ürünlerin yurt disindan tedarik edilmesine asla tahammülümüz yok”

Her zaman yerli ve milli ifadesini vurguladiklarini aktaran Bakan Varank, “Bu baglamda Cumhurbaskanimizin siklikla vurguladigi bir konu var. Kendi üretebilecegimiz ürünlerin yurt disindan tedarik edilmesine asla tahammülümüz yok. Bu manada savunma sanayiimiz elbette çok kritik öneme haiz. Çünkü artik ülkelerin siyasi bagimsizligi savunma sanayiindeki bagimsizligindan geçiyor” dedi.



“Vermedikleri ürünleri yerli olarak ürettik, SIHA’larimizda bu kameralarimizi kullanmaya basladik”

Savunma sanayii alaninda Türkiye’ye karsi uygulanan gizli ya da açik ambargolarin yerli ve milli üretimle etkisiz hale getirildigini belirten Bakan Varank, “Çok uzaga gitmeye gerek yok. Malumunuz, son zamanlarda SIHA’larimizda kullanilan kameralar için biliyorsunuz ambargo uygulayan ülkeler oldu. Ancak bu bizi yildirdi mi? Bilakis biz bu engeli lehimize çevirmeyi basardik. Vermedikleri ürünleri yerli olarak ürettik, SIHA’larimizda bu kameralarimizi kullanmaya basladik. Cumhurbaskanimizin liderliginde bugün yüzde 70’lerin üstünde yerlilik oranina sahip, 10 milyar dolarlik ciroyu, 3 milyar dolarlik ihracati asan bir savunma sanayii sektörüne sahibiz” diye konustu.



“BIZ SABIT KANATLI IHA’LARIMIZI TCG ANADOLU’YA INDIRIP KALDIRMAYI BASARDIGIMIZDA DÜNYADA BUNU YAPABILEN TEK ÜLKE OLACAGIZ“

IHA’larin dünya gündeminde en ön siralarda yer aldigini vurgulayan Bakan Barank, sunlari kaydetti:

“Göreceksiniz dünya F-35’leri degil semalarda yerini almasiyla savasan IHA’larimizi konusacak. Ben buna yürekten inaniyorum. TCG Anadolu gemimizin üretimi devam ediyor. Ama insallah biz sabit kanatli IHA’larimizi TCG Anadolu’ya indirip kaldirmayi basaracagiz. Bunu basardigimizda da dünyada bunu yapabilen tek ülke olacagiz. O zaman da Türkiye’yi konusmaya devam edecekler. Insallah çok daha büyük basarilara imza atacagiz. Çünkü Cumhurbaskanimizin bize çizdigi Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gözümüzü en yukarilara dikmis durumdayiz.”

“MAKINE KIMYA ENDÜSTRISI KURUMUMUZ ÖZELLESTIRILMEYECEK, AKSINE KAMU HÜVIYETINI KANUNLA KORUYACAK”

Muhalefet tarafindan ‘MKE özellestiriliyor’ tarzinda kirli bir dezenformasyon yürütüldügünü söyleyen Bakan Varank, “Bazi sendikalarin da bu oyuna geldigini üzülerek takip ediyoruz. Bir seyin altini özellikle çizelim. Mecliste görüsülecek kanun teklifine göre Makine Kimya Endüstrisi kurumumuz özellestirilmeyecek, aksine kamu hüviyetini kanunla koruyacak. Sermayesi hazinede, yönetimi, hak ve yetkileri Savunma Bakanliginda olan özel hukuk hükümlerine tabi bir kamu sirketine dönüsecek. Çalisanlarin haklari ise sonuna kadar korunmaya devam edecek” açiklamasini yapti.

HGK-82, MK-82 BOMBALARINI 10 METRE ALTINDA HASSAS VURUS YAPABILEN MÜHIMMATA ÇEVIRIYOR

HGK-82 kiti, 500 lb. (226 kilogram) MK-82 bombalarini Küresel Konumlandirma Sistemi, Ataletsel Navigasyon Sistemi ile tüm hava kosullarinda görev yapabilen, akilli ve 10 metre altinda hassas vurus kabiliyetine sahip bir mühimmata çeviriyor. Milli Savunma Bakanligi Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlügü ile ASFAT arasinda imzalanan protokol kapsaminda bin adet HGK-82 kiti üretimi, ASFAT ana yükleniciliginde TÜBITAK SAGE’nin teknik destegi ile gerçeklestirildi.

25 kilometre menzile sahip olan HGK-82 kiti, bagli uçusta yeniden hedef belirleme, karistirmaya karsi direnç, BRU 57 adaptörüyle iki atim yapabilme özelliklerine sahip.

(Mustafa Cenik - Cem Geçim /IHA)
Kaynak: İHA