Amasya Valisi Masatli Açiklamasi 'Tarim, Hayvancilik Ve Sulama Yatirimlarini Artiriyoruz'

Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Ilimizin ekonomik potansiyelini üst düzeyde kullanma adina tarim, hayvancilik ve sulama yatirimlarini artiriyoruz” dedi.

Amasya Valisi Masatli Açiklamasi 'Tarim, Hayvancilik Ve Sulama Yatirimlarini Artiriyoruz'
Ildeki tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin degerlendirildigi tarim üst kurulu toplantisina baskanlik eden Vali Masatli, “Il Özel idaremizin tarimsal sulamaya ayirdigi bütçeyi 2021 yilinda 8 kat artiriyoruz. 2020 yilinda Özel Idaremizin yaptigi çalismalarla 600 hektarlik bir alanda sulu tarima geçilirken bu yil yapacagimiz yatirimlarla yaklasik 2 bin 500 hektarlik bir alanda daha sulu tarima geçmeyi hedefliyoruz. Devlet Su Isleri ise basta Aydinca Baraji olmak üzere Geldingen Ovasi sulamasi ve muhtelif köy ve bölgelerimizdeki kapali sulama sistemlerinin yapimina devam etmektedir. Müdürlügümüz ayrica kuraklik nedeniyle bölge bazinda sulama planlamalari da yapmaktadir” diye konustu.

Sulama çalismalarinin yani sira yagis azligindan dolayi kuraklikla karsi karsiya olunan bu dönemde sulama gereksinimi daha az olan ayçiçegi ekimini 2.5 milyon TL’lik bir projeyle desteklediklerinin altini çizen Mustafa Masatli, “Yine nadas alanlarinin daraltilmasi maksadiyla nohut üretimini de destekliyoruz. Bunlarla birlikte yonca, triticale, incir, Amasya elmasi, kiraz, cennet hurmasi ve çilek gibi bölgemizde üretimi yapilabilen ve pazar degeri yüksek ürünlere desteklerimizi verdik. Tarim ve Orman Müdürlügümüzün 2020 yilinda tarimsal üretime ayirdigi bütçe 1 milyon 78 bin TL iken bu rakami 2021 yilinda 3.3 milyon TL’ye çikardik. Il Özel Idaremiz ise bu yil tarimsal üretime 2.2 milyon TL’lik kaynak ayirmistir. Son olarak dolu ve kuraklik nedeniyle mahsulü zarar gören çiftçimize yönelik tespitler tamamlanmis olup, üreticilerimizin TARSIM’den gerekli ödemeleri almalari için teknik çalismalar tamamlanmistir” seklinde konustu.

Hayvancilik alaninda ise gelecek hafta damizlik manda dagitimi gerçeklestirilecegine deginen Masatli, “Küçükbas hayvancilikta üreticilerimize modern yemleme üniteleri, barinma çadirlari ve günes enerji sistemleri dagitimi yaptik. Hayvancilik alaninda yapacagimiz çalismalarin en önemlilerinden biri ise büyükbas hayvanlarda buzagi atimlarini asgari seviyelere indirmek için ‘ecoli asisi’ uygulamasidir. Bu durum sektörün en önemli sorunlarindan biridir. Asisiz gebe hayvanlarda yasanan buzagi ölümleri milyonlarca liralik zarara yol açmaktadir. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumumuzda her yil oldugu gibi bu yilda üreticilerimize gerek araç, gereç ve ekipman gerekse proje bazli desteklerine devam etmektedir. Bu kapsamda 2021 yilinin ilk 6 ayinda 85 projeye 13 milyon TL’lik destek verilmis olup, bu rakamin yil sonu itibariyle 38 milyon TL’yi bulmasi hedeflenmektedir” ifadeleri kullandi.

Tüm dünyayi etkisi altinda alan salginda tarimin ne denli stratejik bir sektör oldugu bir kez daha ortaya çiktigina isaret eden Masatli söyle devam etti; “Bu yüzden tarima her zaman öncelik vererek, tarimla birlikte sanayilesecegiz. Tüm bu çalismalarimiz ilimizin tarim ve hayvanciliktan elde ettigi geliri arttirmak ve özellikle kirsalda yasayan insanimizi kalkindirmak içindir. Burada bahsettigimiz projelerin yani sira yeni projelerimizle Sayin Cumhurbaskanimizin ülkemize belirledigi tarimsal hedefleri yakalamak için elimizden gelen gayreti gösterecegiz.”

Toplantida katilimci il müdürleri tarafindan gerçeklestirilen tarim, sulama ve hayvancilik projelerine iliskin bilgiler aktarildi. Tarim ve hayvancilik alaninda faaliyet gösteren oda ve birliklerin baskanlari sektörel sorun ve talepleri ile çözüm önerilerini dile getirdi.
Kaynak: İHA