ABD'de Pfizer Ve Moderna Asilarina Kalp Kasi Iltihabi Uyarisi Eklenecek

ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech ve Moderna Covid-19 asilarinin yetiskinler ve gençlerde kalp kasi iltihaplanmasina (miyokardit) neden olabilecegine yönelik uyari ekleyecegini açikladi.

ABD'de Pfizer Ve Moderna Asilarina Kalp Kasi Iltihabi Uyarisi Eklenecek
Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda dünya genelinde asilamalar hiz kesmeden sürerken, asilarin yan etkilerine iliskin arastirmalar da devam ediyor. ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech ve Moderna Covid-19 asilarinin yetiskinler ve gençlerde kalp kasi iltihaplanmasina (miyokardit) neden olabilecegine yönelik uyari ekleyecegini duyurdu. FDA’nin açiklamasinin ardindan Moderna hisseleri yüzde 4.2, Pfizer hisseleri ise yüzde 1.4 deger kaybetti.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), söz konusu iddialari üzerine konuyu mercek altina aldi. Asilamadan sonra bildirilen kalp rahatsizligi vakalarini tartismak için toplanan CDC danisma paneli, kalp kasi iltihaplanmasinin asilarla baglantili olabilecegini ancak asilarin faydalarinin riskten daha agir bastigini belirtti.

CDC, asiyi takiben kalp kasi iltihaplanmasi görülen hastalarin genellikle semptomlardan kurtularak iyilestigini kaydetti.

CDC, doktor ve hastaneleri miyokardit semptomlarini izlemeleri konusunda uyarirken, FDA’nin ekleyecegi uyarinin da farkindaligi arttiracagi düsünülüyor.

ABD Saglik ve Insan Hizmetleri Bakanligi da iddialar üzerine bir bildiri yayinladi. Asilarin güvenli ve etkili oldugunun alti çizilen bildiride, kalp kasi ile baglantili yan etkilerin "son derece nadir" görüldügü vurgulandi. Bildiride ayrica, “Acil kullanim izni kapsaminda asi yaptirmaya uygun 12 yas ve üzerindeki herkesi asi olmaya tesvik ediyoruz” denildi.

ABD’de Covid-19 asisinin ilk dozunu yaptiran kisilerin sayisi, geçtigimiz Nisan ayinin ortasindaki zirveden bu yana yaklasik yüzde 85 azaldi. Buna göre, ABD Baskani Joe Biden’in 4 Temmuz’a kadar yetiskinlerin yüzde 70’ine en az bir doz asi yapilmasi hedefine ulasamayacagi öngörülüyor.
Kaynak: İHA