'(TURKOVAC Asisi Faz-3) Plasebo Yerine Kiyaslamali Olarak Sinovac'la Birlikte Yapiliyor Olacak'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, yerli Covid-19 asisi TURKOVAC’in Faz-3 çalismalari hakkinda yaptigi açiklamada, “Faz-3 çalismasi 40 bin 800 kisi üzerinde yapilacak. Plasebo yerine kiyaslamali olarak Sinovac’la birlikte yapiliyor olacak. Bununla ilgili izinler alindi ve zaten o çerçevede etik kurul onayini vermis oldu. Ayrica Macaristan, Azerbaycan, Kirgizistan’da da Faz-3 çalismasi yapilmis olacak. Biz ilave birkaç ülkeyi daha çalismaya katmaya çalisiyoruz, görüsmeler devam ediyor” dedi.

'(TURKOVAC Asisi Faz-3) Plasebo Yerine Kiyaslamali Olarak Sinovac'la Birlikte Yapiliyor Olacak'


Saglik Bakani Fahrettin Koca, Korona virüs Bilim Kurulu sonrasinda basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Yerli Covid-19 asisi TURKOVAC’in Faz-3 çalisma detaylarinin sorulmasi üzerine cevap veren Bakan Koca, “Faz-3 çalismasi 40 bin 800 kisi üzerinde yapilacak. Plasebo yerine kiyaslamali olarak Sinovac’la birlikte yapiliyor olacak. Bununla ilgili izinler alindi ve zaten o çerçevede etik kurul onayini vermis oldu. Ayrica Macaristan, Azerbaycan, Kirgizistan’da da Faz-3 çalismasi yapilmis olacak. Biz ilave birkaç ülkeyi daha çalismaya katmaya çalisiyoruz, görüsmeler devam ediyor. 29 merkezde 40 bin 800 kisi üzerinde yapilacak” açiklamasinda bulundu.

“(DELTA VARYANTI) 134 VAKANIN 82’SI ISTANBUL’DA VE DÜZCE’DE 18, VAN’DA 8, ANKARA’DA 4, IZMIR’DE 3, DIGER ILLERIMIZDE DE 1-2 SEKLINDE OLMAK ÜZERE TOPLAM 16 ILIMIZDE GÖRÜLDÜ”

Türkiye’de de görülen Delta varyantinin sorulmasi üzerine cevap veren Bakan Koca, “Delta plus ile ilgili ülkemizde görüldügünü bilmiyoruz, tespit etmedik. Delta varyantiyla ilgili ülkemizde su ana kadar tespit edilen 134 vakamiz oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü.

Illerde dagilimi giderek artmaya basladi.

Agirlikli olarak da Istanbul’da görüldü.

134 vakanin 82’si Istanbul’da, Düzce’de 18, Van’da 8, Ankara’da 4, Izmir’de 3, diger illerimizde de 1-2 seklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü.

Ülkede çok ciddi bir oranin olmadigini biliyoruz ama her geçen gün artabileceginden endise ediyoruz. Asilarin bu varyanta da etkili oldugunu biliyoruz. Bu etkili olan asilari bir an önce erken dönemde yapilmasinin önemi ile birlikte 2 dozla Delta varyantina daha güçlü etkinin oldugunu da biliyoruz. Önümüzdeki süreçte 18 yasa kadar indigimiz bu dönemde, asinin tedariki ile birlikte yine Bilim Kurulu’nda degerlendirerek 6 haftalik süreyi daha erkene 4 haftaya da çekebiliriz. Önümüzdeki haftalar bunu netlestirmis olur” seklinde konustu.



400 BIN DOZ SPUTNIK V ASISI GELDI, TESTLERI YAPILIYOR

Su ana kadar Türkiye’ye ulasan toplam asi miktari hakkinda da bilgiler veren Bakan Koca, “Su ana kadar bize Sinovac asisinin 100 milyon dozu gelmesi gerekiyordu, en geç nisan ayi sonunda. Su ana kadar gelen asi miktari 34 milyon oldu. BionTech 4 buçuk milyon doz asimiz gelmisti mart sonuna kadar. Devaminda, Haziran’da 30 milyon doz asinin gelmesi seklinde sözlesme yapmistik, eylül sonuyla toplam 120 milyon. Bu 30 milyondan 20 milyon asi su ana kadar gelmis oldu. Pazartesi ve sali 5 milyon daha gelmis olacak. Belki 30 milyona tamamlanmis olmasi temmuzun ilk 3-4 günü içerisinde olabilir. Ama suana kadar gelen asinin ilk 4 buçuk milyon ile 24 buçuk milyon doz oldugunu, pazartesi ve Sali günü 5 milyona yakin doz daha gelecegini devaminda da bir sonraki hafta tamamlanacagini söyleyebilirim. Ugur Hoca da bu noktada hassasiyetle üzerinde durmaya gayret ediyor. 30 milyonun tamamlandiktan sonra ülkemize gelisinin daha iyi olabilecegini, ben basta olmak üzere sorumuzun asi olacagini, asi gündeminden çikmak için 30 milyon asidan sonra daha çok üretim ve Ar-Ge olmak üzere baska konulari konusmak üzere saglikli olacagini söyledim. Kendileri de sanirim bayramdan sonra gelmis olacak. Ayrica, 400 bin doz Sputnik V asisi geldi, testleri yapiliyor” diye konustu.

(Utku Simsek/ IHA)
Kaynak: İHA