Milli Savunma Bakan Yardimcisi Dere, MKEK Için Hazirlanan Kanun Teklifini Degerlendirdi Açiklamasi

'Biz diyoruz ki MKEK gibi kritik yerler belli ölçüde devletin yönetiminde kalsin, yüzde 100 kamu olsun, fabrikalar, tersaneler devlette kalsin ama biraz özel sektör mantigiyla hareket etsin. Özel sektörle is birligi yapsin'

Milli Savunma Bakan Yardimcisi Muhsin Dere, Kirikkale Makine Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) yapi ve statüsünün degistirilmesine yönelik kanun teklifiyle ilgili, "Biz diyoruz ki MKEK gibi kritik yerler belli ölçüde devletin yönetiminde kalsin, yüzde 100 kamu olsun, fabrikalar, tersaneler devlette kalsin ama biraz özel sektör mantigiyla hareket etsin. Özel sektörle is birligi yapsin." dedi.

Dere, SAHA Istanbul ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odasinca (TSO), Çorum TSO toplanti salonunda düzenlenen "Savunma Sanayi Bulusmasi" toplantisinda, MKEK'nin yapisi ve statüsünün degistirilmesine yönelik kanun teklifinin bugün TBMM gündeminde yer alacagini söyledi.

MKEK'nin Hazineye ait kamu iktisadi tesekkülü (KIT) statüsü bulundugunu hatirlatan Dere, bunun yönetimi Milli Savunma Bakanligina bagli yüzde 100 kamu ama bir sirket oldugunda her türlü is birligine açik olacagini anlatti.

MKEK'nin 100 yillik bir kurum oldugunu, artik yapisinin degismesi gerektigini vurgulayan Dere, "Biz diyoruz ki MKEK gibi kritik yerler belli ölçüde devletin yönetiminde kalsin, yüzde 100 kamu olsun, fabrikalar, tersaneler devlette kalsin ama biraz özel sektör mantigiyla hareket etsin. Özel sektörle is birligi yapsin. Genel müdürlük binasinda 700 personel çalismasin. MKEK fabrikalardan olusan bir kurum, fabrikalarda çalissin. Özel sektöre daha çok is versin. Kendisi kritik teknolojilerde belirleyici olsun ama özel sektörün destegiyle ayakta dursun." ifadelerini kullandi.

Türkiye'de 27 askeri fabrikada 15 bin personel çalistigini dile getiren Dere, "Asker, sivil, isçi, mühendis, birlikte güzel uyumla çalismalar devam ediyor. Burada stratejik is birligi anlasmalariyla tedarikçi müesseseleriyle özel sektörle is birligi yapsin. Özel sektör yerlilestirsin ve biz oradan alim garantisi verelim. 5-10 yil uzun süreli sözlesmelerle faaliyetlerimizi bu sekilde devam ettirelim." diye konustu.

Askeri tesislerin özel sektörle is birligi yaparak yerlilesmesini hedeflediklerini aktaran Dere, sunlari kaydetti:

"Devletin mülkiyetinde kalmasi gereken yerler, kritik olanlar devletin mülkiyetinde kalsin. Kisaca sunu demeye çalisiyoruz. Bizim için asker, sivil, özel sektör, kamu ayrimi yok. Yani ciddi olarak isimizi yapalim, el ele verelim, özel sektör kamu ayrimi yapmayalim, kamu bürokrasisinin eski, ruhsuz halini kirip atalim artik. Bürokrasi, engel mekanizmasi olmasin ama bürokrasinin ihtiyaç oldugunu da unutmayalim. Devletin bir isleyisinin oldugunu, bu düzenin herkese lazim oldugunu unutmayalim. Bu sekilde is birligi ve koordinasyonla çalisirsak insallah çok daha iyi noktalara geliriz savunma sanayisinde."

- "Son 20 ayda 24 Ar-Ge projesine baslayip tamamladik"

MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere ise kurumun 1950'lerde Türkiye için ne kadar önemliyse 2023, 2053 ve 2071'de de ayni öneme sahip olacagina isaret etti.

Kurumun daha dinamik, sektörü yönlendirecek, özel sektörle is birlikleriyle rekabetçiligini artiracak, sadece yurt içinde degil, ihracat potansiyelini de kullanarak büyük bir oyuncu olarak dünyada ses getiren teknolojilere yatirim yapan yapiya dönüstürülmesinin planlandigini anlatan Akdere, ortaklariyla beraber yarinin Türkiye'sini insa edecek bir Makine Kimya Endüstrisini hazirlamaya çalistiklarini söyledi.

MKEK'nin silah, mühimmat, roket ve patlayici kimyasal ile makine olmak üzere 4 ana is kolunda faaliyet gösterdigini belirten Akdere, "Son 20 ayda 24 Ar-Ge projesine baslayip tamamladik. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan bize, 'Yapilmayani yapin, agir silahlarda çesitliligi saglayin' seklinde talimat verdi. Insallah en kisa zamanda hizli hareket edebilecek bir yapiya kavusmus olacagiz Bazi engellerimiz var. Mevzuat ile ilgili sikintilarimizi astiktan sonra degerli sanayicilerimizle yarinimizi garanti altina alarak yapilmayani yapacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

MKEK olarak 76 milimetre deniz topu yaptiklarinin altini çizen Akdere, söyle devam etti:

"Bir müttefik ülke 8,2 milyon avroya yapiyor. Parayi pesin veriyorsunuz, 'Topu 24 ay sonra alirsiniz' diyorlar ama gün geldiginde, 'Avrupa Birligi ambargo koydugundan dolayi teslim edemiyoruz' diyorlardi. 'Normalde 72 ayda tamamlanacak Ar-Ge'yi nasil kisa zamanda tamamlariz?' dedik. Paydas firmalarla 12 ay gibi bir sürede Ar-Ge çalismalarini bitirdik. Su anda montaj asamasi durumundayiz, önümüzdeki ay atislarimizi yapacagiz. Deniz kuvvetlerimizin ihtiyaci olan deniz topunu kendimiz üretiyor olacagiz. Bu projeye basladigimizda, 'Bunlar nasilsa bunu yapamaz' demislerdi. Proje yesermeye baslayinca, 'Biz bunu size 8,2'ye degil, 5,1'e verelim. Hatta egitim mühimmatlarini da yaninda verelim' dediler. Sayin Bakanimiz aradi, 'Ne kadara bitiriyorsun bu ürünü?' diye sordu. 4,7 milyon dolara bitirdigimizi söyledigimde, 'Gerekirse 14,7 milyon dolar harcayacaksin, bu proje hayata geçecek, geri adim atilmayacak' dedi. Böyle bir irade var arkamizda."

Akdere, MKEK'de 478 ana ürünün yüzde 62'sinin yerli imkanlarla üretildigini, kalan kisminin yerlilestirilmesinin de son derece önemli oldugunu ifade ederek, "Yapilmayanin yapilmasi yönünde çalismalara agirlik verildi. 2020 yilinda 2,8 milyar lira olan ciroyu bu yil 4,8'e, 2022'de de 8,6 milyar liraya çikartmayi hedefliyoruz." dedi.

Kaynak: AA