Maden Tozuyla Agaç Asilamasindan Yüzde Yüz Verim Aldi

Aksaray’da Hasan Dagi bölgesinde buldugu maden tozuyla agaç asilamasi yapan üretici asilamada yüzde yüz verim aldi. Subat ayinda bile asilama yapan ve yüzde yüz sonuç alan üretici, yaptigi asilamalarin karsiligini almaya basladi. Asilama sonrasi agaçtaki tüm yaralar tamamen kapandi, asilar tuttu.

Maden Tozuyla Agaç Asilamasindan Yüzde Yüz Verim Aldi
Aksaray’da meyve bahçeciligi yaparak geçimini saglayan Ramazan Mutlu (54), agaç asilamasinda yaptigi çalismalar ve denemelerle asilamada tutmama devrini geride birakti. Hasan Dagi bölgesinden buldugu maden tozuyla özel bir karisim yaparak 36 dekar arazisinde bulunan bin 500 meyve agacina sahip olan Mutlu, asilamanin yapilmayacagi Subat ayinda bile asilama yaparak agaçlardan yüzde yüz verim ve gelisimi saglamayi basardi. Asilamada önemli olan yara kapanmasi ve gelisimi saglamak için birçok karisim deneyerek Hasan Dagi bölgesinden buldugu maden tozuyla yaptigi asilama sonrasi hedefine ulasan Mutlu, 10 yasindaki meyve vermeyen verimsiz agaçlardan da asilama yöntemiyle verim aldi.

“Cevizin aci suyunu akitmazsak asilarimiz tutmaz”

Asilama çalismasini anlatan Ramazan Mutlu, “Asilamada olmazsa olmaz olay asi kalemlerimizin zamaninda ve saglikli agaçlardan almamiz önemli. Ben bunu Subat sonu ve Mart 15’ine kadar böyle çesitlerini alip 10’arli paketler halinde folyolayip 4 derece olacak sekilde koyuyorum buzdolabina. Asilarimizi soguk ve sicaktan etkilenmemesi için kutumuza koyarak asi sahasina gidiyoruz. Orada kalemlerimizi açmadan önce malzemelerimizi dezenfekte ediyoruz, hijyen yapiyoruz. Asi yapacagimiz anaç cevizimiz en az 10 gün, 1 hafta önceden kesilmis olmasi lazim. Cevizin aci suyunu akitmazsak asilarimiz tutmaz” dedi.



“Agacin anaca kavusmasindan çok etken bir madde”

Birçok deney yaptigini ve en sonunda maden tozu deneyinde çok basarili oldugunu belirten Ramazan Mutlu, “Hasan Dagi’nda bir maden, toz, toprak diyebilirim. Ama asi dolgu tozu olarak kullaniyoruz, çok verim aliyoruz. Asilarimiz da kimseyi magdur etmiyor. Yüzde yüz bir sonuç veriyor diyebilirim. Bunlarla asilarimizi yapiyoruz. Hasan Dagi’ndan çikan bir malzeme. Bu malzeme bir maden tas. Ama 800 derecelik bir sicaklikta patlatilmis, isitilmis, bu hale gelmis ve asi tozu olarak kullandigimiz bir malzeme. Asi da çok verimli oluyor. Özel bir karisim, bakteri barindirmiyor, temiz tutuyor, ortami nemli tutuyor, agacin anaca kavusmasinda çok etken bir malzeme ve bununla asi yapiyoruz” diye konustu.



Subat ayinda bile asi yaparak yüzde yüz sonuç aliyor

Asilamada kullandigi malzemeleri dezenfekte ederek agaçlarinin basinda yaptigi çalismayi anlatan Ramazan Mutlu, “10 yasinda verim vermeyen bir ceviz agacimiz. Bunun verim vermedigini daha önceden isaretledik. Pes pese 2 yil üst üste ve bu agaca asi yapmaya karar vermisiz. Burada 20 Subat 2021’de, ’Subat çok erken olur, asi olmaz’ denildi ama ben buraya 3 tane kalem atmisim. 3 kalemimiz de sürmüs, ortalama 60-70 santim sürgünümüz var. Buradaki amaç asi dolgu tozunun asiyi ne kadar erken yaparsak yapalim soguktan, sicaktan ve nemden korudugunun ispati oldu. Ben daha önce toprakla, kumla, kille yaptim Subat’ta asilarim tutmadi. Ama bu dolgu tozu sayesinde bu asilarim tuttu ve costu. Hemen yaninda bir kanadimiza Mart 20’de asi yaptik. Mart 20’deki asimizin da yine 3 kalemimizin hepsi de sürmüs. Burada da meyvesi var. Asimizda dolgu tozu bu asiyi saglikli bir sekilde tutmasini sagladigini ben gözlerimle görüyorum. Bu özel karisimli tozumuz, agaçlardaki attigimiz kalem asilari yüzde yüz tutuyor. Yüzde yüz tuttugu gibi her gözün de tutmasini sagliyor. Buradaki hedef de bu toz yaralarin söyle baktigimizda kallus olusumunu tam aglamis oluyor. Su anda agacimizin kallusu tamamlanmis. Burada yara kalmamis gördügünüz gibi. Bu özel karisim Hasan Dagi’ndan çikan bir maden, sanayi ortaminda patlatilmis, islemden geçmis dolgu tozu sayesinde. Ocak ayinda da yapsak böyle bir sürgün sürecegine inaniyorum. Dolaba kalemleri saklamanin bir anlami kalmiyor bu malzeme elimizde oldugu sürece. Asimiz bu sekilde tutuyor ve sonuç ortada” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA