G20 Çalisma Ve Istihdam Bakanlari Toplantisi, G20 Dönem Baskani Italya'nin Ev Sahipliginde Yapildi

G20 Çalisma ve Istihdam Bakanlari, dünya çapinda is gücü piyasasinda son olarak öne çikan egilimleri, gençlerin ve kadinlarin istihdamini ve sosyal mücadelelere yönelik politikalari degerlendirdi.

Aralarinda Türkiye'nin de oldugu G20 üyesi ülkelerin çalisma ve istihdam bakanlari, G20 Dönem Baskani Italya'nin ev sahipliginde Katanya kentinde hibrit formatta yapilan toplantida bir araya geldi.

Toplantinin ardindan açiklanan sonuç bildirgesinde, bakanlarin dünya çapinda is gücü piyasasinda son olarak öne çikan egilimleri ve sosyal mücadelelere yönelik politikalari ele aldigi, kadin istihdami, kapsayici sosyal koruma, dijitallesmeyle degisen çalisma biçimlerini degerlendirdigi ve bu baglamda gündeme gelen "Antalya Hedefi" taahhütlerinin izlemesini yaptigi kaydedildi.

Bildirgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin toplumlari oldugu kadar küresel ekonomi üzerindeki büyük etkisinin devam ettigi ve dünya çapinda esitsizlikleri körükledigine isaret edilirken, "Herkes için daha fazla sosyal adalet ve insan odakli bir politik yaklasima ihtiyaç duyuldugunun farkindayiz." ifadesi kullanildi.

Salgindan kadinlarin, genç ve düsük vasifli savunmasiz gruplarin orantisiz sekilde etkilendigi, G20 ülkelerinin bu hususta çalisacagi belirtilen bildirgede, "Kadinlarin tam olarak güçlendirilmesi, devam eden krizde kapsayici ve sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmanin saglanmasi için çok önemlidir." ifadesi yer aldi.

Bildirgede, G20 Istihdam Planlarinin uygulanmaya devam edilecegi taahhüdü ifade edilirken, 2020'de Riyad'da kararlastirildigi üzere gençlerin is gücü piyasasi beklentilerini iyilestirmeye yönelik G20 Gençlik Yol Haritasi 2025'in tesvik edilecegi kaydedildi.

Toplantida, Türkiye’yi Roma Büyükelçisi Ömer Gücük temsil etti.

Kaynak: AA