Yagmur Ormanlarinin Korunmasi Için Para Verilen Ilk Afrika Ülkesi Gabon Oldu

Birlesmis Milletler (BM) destekli Orta Afrika Orman Girisimi (CAFI) kapsaminda 2019’da yapilan 150 milyon dolarlik anlasma kapsaminda Norveç, Gabon’a ilk parti ödemeyi yaparken, yagmur ormanlarinin korunmasi için para verilen ilk Afrika ülkesi Gabon oldu.

Orta Afrika ülkelerinden Gabon, yagmur ormanlarini koruyarak karbon emisyonlarini azaltmak için ödeme yapilan ilk Afrika ülkesi oldu. Birlesmis Milletler (BM) destekli Orta Afrika Orman Girisimi (CAFI), 2019’da yapilan 150 milyon dolarlik anlasma kapsaminda Norveç, Gabon’a 17 milyon dolara karsilik gelen ilk parti ödemeyi yapti. Norveç’in yaptigi ilk ödeme, Gabon’un yillik gayrisafi milli hasilasinin (GSYIH) sadece yüzde 0.1’ini temsil etse de Gabon Orman Bakani Lee White bunun önemli bir ilk adim oldugunu vurguladi.

Yagmur ormanlari, dünya genelinde sera gazi emisyonunu azaltmak için hayati öneme sahipken, yaklasik yüzde 90’i ormanlarla kapli olan Gabon’un da bu noktada önemli bir rolü bulunuyor. Gabon, son yillarda 13 milli parkin olusturulmasi ve yasa disi agaç kesimiyle mücadele projesi de dahil olmak üzere ormanlara yönelik bir dizi koruma plani baslatti. Koruma önlemlerine ragmen keresteden daha fazla para kazanmak isteyen ülke, agaç hasadina devam edecegini ve ham maddeyi evde isleyerek sektöre deger katacagini ifade ediyor.

CAFI’ye göre, 2016-2017 yillarinda Gabon’da ormansizlasma azaltilirken, karbon emisyonlari önceki 10 yila kiyasla düsürüldü.
Kaynak: İHA