Sörfün Adresi Alaçati, Tas Evleriyle De Ilgi Görüyor

Alaçati Turizm Dernegi Baskani Celal Bayraktaroglu: 'Bu sezonu geçen yila göre daha iyi geçirecegimizi düsünüyorum. Bunun nedeni asilama ve bilinçlenme. Basta yerli turist olmak üzere temmuzun ikinci yarisindan itibaren de yabanci turistlerin gelecegini öngörüyoruz'

YUSUF SAHBAZ - Rüzgar sörfünde Türkiye'nin en önde gelen noktasi olan, mimarisi ve otantik tas evleriyle öne çikan Alaçati'da, turizm sezonunun iyi geçmesi bekleniyor.

Osmanli Dönemi'nde piyade ve süvari köyü olarak bilinen Alaçati, simdilerde ise adindan turizmle söz ettiriyor. Tarihi cumbali tas evleri ve Arnavut kaldirimlari Alaçati için adeta bir simge. Tas binalardan sarkan kirmizi, mor ve beyaz begonviller ise evlerin renkli örtüsü gibi duruyor.

Alaçati'daki cumbali tas evlerin büyük bölümü otel olarak hizmet veriyor. Alaçati sokaklarinda halen 600'ün üzerinde butik otel mevcut. Sakin ve küçük otellerin tercih edildigi salgin döneminde de ilgi gören Alaçati, bireysel su sporlarindan sörfte önemli bir merkez konumunda yer aliyor.

Yilin yaklasik 300 günü rüzgar alan Alaçati, yerli ve yabanci sörfçülerin ilgisini çekiyor.

- "Rüzgar estikçe turist geliyor"

Alaçati Turizm Dernegi Baskani Celal Bayraktaroglu, AA muhabirine, salginda degisen tatil tercihlerinden Alaçati'nin diger destinasyonlar gibi çok etkilenmedigini söyledi.

Küçük otellerin yaninda yazlik evlere de talebin arttigina isaret eden Bayraktaroglu, bu konuda da Alaçati'nin sansli oldugunu vurguladi.

Insanlarin tatil yapmayi özledigine deginen Bayraktaroglu, söyle konustu:

"Bu sezonu geçen yila göre daha iyi geçirecegimizi düsünüyorum. Bunun nedeni asilama ve bilinçlenme. Basta yerli turist olmak üzere temmuzun ikinci yarisindan itibaren de yabanci turistlerin gelecegini öngörüyoruz. Bölgenin tanitimi için Kültür ve Turizm Bakanligi ve yerel belediyelerle çalisiyoruz. Vaka sayilarimiz da çok düsük. Bu bizim için avantaj. Bunun tanitimini yaparsak daha çok turist çekeriz. Tabi insan sagligi çok önemli. Bölge halkinin sagligini da düsünerek hem tedbirin hem de asilanmanin artmasiyla güzel bir sezon bizi bekliyor."

Çesme Yarimadasi'nin rüzgarinin meshur oldugunu belirten Bayraktaroglu, deniz kenarinda yayla havasi yasadiklarini söyledi.

Yaz gecelerini serin geçirdiklerini dile getiren Bayraktaroglu, "Bu, sicak havadan uyunmayan tatil beldelerine göre büyük avantaj. Rüzgar estikçe turist geliyor." seklinde konustu.

Ilçede bulunan Imren Han Otel ve Konaklari Müdürü Kemal Kaynasoglu da bu yil 2020'ye göre daha uzun bir sezon beklediklerini dile getirdi.

Butik otellerde hijyen standartlarinin daha uygulanabilir olduguna deginen Kaynasoglu, butik otellerin yildizinin bu yil da parlamaya devam edecegini belirtti.

- Safranbolu evlerinin tas hali

Mimar Mithat Olcay ise Alaçati'daki evlerin birçogunun 1850-1900'lü yillarda yapildigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Evlerde ise bölgeden çikan volkanik tas kullanilmis. Simdiye kadar yaklasik bin 500 ev onarildi. Alaçati evleri, Safranbolu evlerinin tas hali diyebiliriz. Geçmiste bu evler yasam alani olarak kullanildi. Bu evlerin zemin kati genelde hayvanlarin ahiri olarak kullanilmis. Bölgenin geçim kaynagi olan üzüm ve tütün de depolayanlar var. Binalar, sokaga veya caddeye sifir konumda. Evin cephesi sokaga sifir. Içeriye girence arkada bir bahçe var. Bu bahçe o zamanlar tarla olarak kullaniliyor. Yasam alanlari olarak daha çok üst katlar kullaniliyor. Evlerin istikameti ise kuzey-güney. Bunun iki avantaji var. Biri hem günesi yazin az aliyor. Digeri de yazin imbat rüzgarini almasi. Yazin oturdugunuzda bu evlerde sicaklar sizi bunaltmaz. Ayrica bütün sokaklarin basinda kuyular var."

Kaynak: AA