Polisiye Edebiyatta Kadin Karakterler

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi bünyesinde faaliyet gösteren Edebiyat Toplulugu tarafindan “Polisiye Edebiyatta Kadin Karakterler” konulu bir etkinlik düzenlendi.

Polisiye Edebiyatta Kadin Karakterler
Türk edebiyatini, ülkemizdeki ve dünyadaki edebiyat tartismalarini konu alan paneller ve söylesilerle yazarlar, sairler, akademisyenler gibi edebiyat alaninda birçok önemli isimle bir araya gelen Edebiyat Toplulugu bu kez Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sahin’i konuk aldi. Topluluk Baskani Elif Arslan’in sunumuyla baslayan çevrim içi etkinlikte polisiye edebiyat kadin karakterler açisindan ele alindi.

Toplulugun tanitiminin ardindan sözü alan Prof. Dr. Seval Sahin polisiye edebiyatin gelisimini, “Polisiye edebiyatin ortaya çikisindaki tarihsel ve toplumsal degisimlerden birisi de sanayi devrimidir. Sanayi devrimi sonrasinda 19. yüzyilin ortalarinda Ingiltere’de kentlere dogru bir göç yasanmaya baslamistir. Kent ve sokak hayatinin gelismesi, para ve tasinabilir nitelikteki degerlerin artmasiyla suç oranlari artmaya baslamistir. Degisen yasam kosullari, kültürü edebi eserlerde de yerini almistir” ifadeleriyle aktardi.

Prof. Dr. Seval Sahin, konusmasinin devaminda Britanya’da baslayan polisiye edebiyatin, Dünya edebiyatindan Sherlock Holmes, Türk edebiyatindan ise Ahmet Mithat’in yakin tarihlerde tefrika edilen Esrar-i Cinayat ve Dürdane Hanim romanlarinin polisiye edebiyatin ilk eserleri olduguna deginerek içerik ve özelliklerine dair bilgiler verdi. Dürdane Hanim’da kadin dedektifin is basinda oldugunun altini çizen Sahin, bu dönemde polisiye romanlarda dedektif kadin karakterlerin bos zamanlarinin olabilmesi için bekar ve rahat hareket edebilmesi için erkek kiligina girmis olarak islendigini belirtti.

1920’lerde Peyami Safa’nin Server Bedi müsteariyla yazdigi Tilki Leman ve Çekirge Zehra gibi çesitli eserlerle zengin bir içerik sunan Prof. Dr. Seval Sahin, ilk örneklerden günümüze dek polisiye romanlarda kadin karakterlerin, mesleklerinden, kisisel özelliklerine kadar nasil ele alindigina ve eserlerde hangi rollerle yer bulduklarina dair tespitlerde bulundu.

Konusmasini 2000’li yillardaki roman örnekleriyle tamamlayan Sahin, topluluk üyeleri ve katilimcilarin sorularini cevapladi ve merak edilen konulara açiklamalar getirdi. Etkinlik Edebiyat Toplulugu’nun Sahin adina TEMA Vakfi’na yaptigi fidan bagisiyla son buldu.
Kaynak: İHA